Hirdetés
Hirdetés

Kisokos: te tudod, hogyan kell locsolni?

Balkó Rita, 2018. április 14., 16:23

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy egyre több időt töltünk kertjeinkben, ám ezzel párhuzamosan a kerti munkálatok is aktuálissá válnak, kertjeink és növényeink vízigénye is megnő. Mindez egyszerű műveletnek tűnhet, de mégsem az. Mikor és mennyi vizet locsoljunk? Egy szakértő segít eloszlatni a tévhiteket.

A jó idő beköszöntével aki teheti, a szabadba húzódik: megkezdődik a kertészkedési szezon, ilyenkor mindenki rendbe teszi a maga kis talpalatnyi zöld területét. Nem mindegy azonban, hogy hogyan gondoskodunk a növényeinkről, a rosszul kivitelezett locsolás és gondoskodás ugyanis a visszájára fordulhat, és nem csak a növények láthatják kárát, de könnyűszerrel a pénztárcánk is. A Mall.hu-nak Csikós Áron, a Három Kertőr Kft. okleveles kertészmérnök szakértője válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

Lehet rosszul locsolni?

Csikós szerint nagyon is könnyen, gyakran előforduló probléma ugyanis a rendszeres, de túl kevés locsolás. Ezáltal a növény gyökerei ugyanis nem tudnak egységesen átnedvesedni, amitől a gyökerek a felszínre törnek, így viszont sokkal könnyebben kiszáradnak, ha egy öntözés elmarad, tudta meg a Privátbankár.hu. Így tehát fontos, hogy a növény teljes gyökérzónáját áztassuk be a locsoláskor. Ez gyepnél és évelő növényeknél 10-15, cserjéknél 15-25, fák esetében pedig akár 50 cm is lehet.

Hirdetés

Az sem mindegy, hogy mikor locsolunk. Ha beköszönt a kánikula, úgy semmi esetre se öntözzünk a nagy melegben és a tűző napsütésben, ettől ugyanis kiég a növény. Kánikulában kora reggel vagy este öntözzünk, ilyenkor a növény párolgása is kisebb – vagyis kevesebb vizet pazarolunk el. Locsoláskor elsősorban a földet áztassuk be, kerüljük magának a növénynek az öntözését – ezzel a kialakuló gombák, kártevők szaporodását is csökkenthetjük.

Ismerjük a növényünket!

Egyes növények, például az árnyéki évelők és a páfrányok egy része állandóan nyirkos talajt igényel, ezeket naponta meg kell öntöznünk, mondta el Csikós Áron. Ugyancsak naponta kell öntöznünk a cserepes és dézsás növényeket. Az átlagos vízigényű, szabadföldbe ültetett növényeket azonban elégséges 2-3 naponta, de akkor bőségesen locsolni. Előre öntözni sajnos nem tudunk, nagy melegben egy alapos locsolással is maximum 2-3 nap „előnyt” tudunk szerezni. Ha nem tudunk – vagy akarunk – állandóan locsolni, érdemes lehet automatizálni a rendszert – ez még vizet is spórolhat nekünk.

A locsolásban segíthet még egy csapadékmérő használata, 3-5 mm-t meghaladó eső esetén akár ki is hagyhatunk egy locsolást. A talajtakarás (például a fenyőkéreg mulcs, a szalma, de zöldségek esetén a műanyag fólia) ezen túl segít megőrizni a talajnedvességet és csökkenti a gyomosodást is. A sekélyen végzett talajmunkák (pl. kapálás) is segíthetnek, méghozzá azáltal, hogy megszakítják a talajban a kapillárisokat, mondta el a szakember.

Jóból is megárt a sok

A túllocsolás legfeltűnőbb jele a sárgás, kissé lógó levélzet, a kevés vízre pedig a lankadó, kanalasodó levélzetből lehet következtetni. Nagyon oda kell figyelni, mert a túllocsolás érzékeny fajok estén sajnos gyorsan végezhet a növénnyel, míg a szárazság a legtöbb esetben orvosolható lehet.

Meglepő módon az sem mindegy, hogy mivel locsolunk – a legmegfelelőbb öntözővíz az esővíz. Ezt a legegyszerűbben a talajfelszínen elhelyezett hordók, dézsák és kútgyűrűk segítségével foghatjuk fel, ezek kisebb kertek kézi öntözésére alkalmasak. A talajban elhelyezett beton (vagy manapság egyre inkább műanyag) műtárgyak pedig már alkalmasak lehetnek nagyobb öntözőrendszerek vízellátására is.

A korábbi Kisokos cikkeinket és videóinkat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX41503.91+0.79%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?