Hirdetés
Hirdetés

Kisokos: te tudod, hogyan kell locsolni?

Balkó Rita, 2018. április 14., 16:23

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy egyre több időt töltünk kertjeinkben, ám ezzel párhuzamosan a kerti munkálatok is aktuálissá válnak, kertjeink és növényeink vízigénye is megnő. Mindez egyszerű műveletnek tűnhet, de mégsem az. Mikor és mennyi vizet locsoljunk? Egy szakértő segít eloszlatni a tévhiteket.

A jó idő beköszöntével aki teheti, a szabadba húzódik: megkezdődik a kertészkedési szezon, ilyenkor mindenki rendbe teszi a maga kis talpalatnyi zöld területét. Nem mindegy azonban, hogy hogyan gondoskodunk a növényeinkről, a rosszul kivitelezett locsolás és gondoskodás ugyanis a visszájára fordulhat, és nem csak a növények láthatják kárát, de könnyűszerrel a pénztárcánk is. A Mall.hu-nak Csikós Áron, a Három Kertőr Kft. okleveles kertészmérnök szakértője válaszolt a legfontosabb kérdésekre.

Lehet rosszul locsolni?

Csikós szerint nagyon is könnyen, gyakran előforduló probléma ugyanis a rendszeres, de túl kevés locsolás. Ezáltal a növény gyökerei ugyanis nem tudnak egységesen átnedvesedni, amitől a gyökerek a felszínre törnek, így viszont sokkal könnyebben kiszáradnak, ha egy öntözés elmarad, tudta meg a Privátbankár.hu. Így tehát fontos, hogy a növény teljes gyökérzónáját áztassuk be a locsoláskor. Ez gyepnél és évelő növényeknél 10-15, cserjéknél 15-25, fák esetében pedig akár 50 cm is lehet.

Hirdetés

Az sem mindegy, hogy mikor locsolunk. Ha beköszönt a kánikula, úgy semmi esetre se öntözzünk a nagy melegben és a tűző napsütésben, ettől ugyanis kiég a növény. Kánikulában kora reggel vagy este öntözzünk, ilyenkor a növény párolgása is kisebb – vagyis kevesebb vizet pazarolunk el. Locsoláskor elsősorban a földet áztassuk be, kerüljük magának a növénynek az öntözését – ezzel a kialakuló gombák, kártevők szaporodását is csökkenthetjük.

Ismerjük a növényünket!

Egyes növények, például az árnyéki évelők és a páfrányok egy része állandóan nyirkos talajt igényel, ezeket naponta meg kell öntöznünk, mondta el Csikós Áron. Ugyancsak naponta kell öntöznünk a cserepes és dézsás növényeket. Az átlagos vízigényű, szabadföldbe ültetett növényeket azonban elégséges 2-3 naponta, de akkor bőségesen locsolni. Előre öntözni sajnos nem tudunk, nagy melegben egy alapos locsolással is maximum 2-3 nap „előnyt” tudunk szerezni. Ha nem tudunk – vagy akarunk – állandóan locsolni, érdemes lehet automatizálni a rendszert – ez még vizet is spórolhat nekünk.

A locsolásban segíthet még egy csapadékmérő használata, 3-5 mm-t meghaladó eső esetén akár ki is hagyhatunk egy locsolást. A talajtakarás (például a fenyőkéreg mulcs, a szalma, de zöldségek esetén a műanyag fólia) ezen túl segít megőrizni a talajnedvességet és csökkenti a gyomosodást is. A sekélyen végzett talajmunkák (pl. kapálás) is segíthetnek, méghozzá azáltal, hogy megszakítják a talajban a kapillárisokat, mondta el a szakember.

Jóból is megárt a sok

A túllocsolás legfeltűnőbb jele a sárgás, kissé lógó levélzet, a kevés vízre pedig a lankadó, kanalasodó levélzetből lehet következtetni. Nagyon oda kell figyelni, mert a túllocsolás érzékeny fajok estén sajnos gyorsan végezhet a növénnyel, míg a szárazság a legtöbb esetben orvosolható lehet.

Meglepő módon az sem mindegy, hogy mivel locsolunk – a legmegfelelőbb öntözővíz az esővíz. Ezt a legegyszerűbben a talajfelszínen elhelyezett hordók, dézsák és kútgyűrűk segítségével foghatjuk fel, ezek kisebb kertek kézi öntözésére alkalmasak. A talajban elhelyezett beton (vagy manapság egyre inkább műanyag) műtárgyak pedig már alkalmasak lehetnek nagyobb öntözőrendszerek vízellátására is.

A korábbi Kisokos cikkeinket és videóinkat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX37022.19-1.23%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?