Hirdetés
Hirdetés

Kitört a balhé az olajbogyók körül - nekiment az EU Amerikának

2019. január 28., 17:06

Különös vámon vitatkozik az Európai Unió és az Egyesült Államok.

Hamarosan a Kereskedelmi Világszervezethez fordul az Európai Unió a spanyol olívabogyóra nemrég kivetett amerikai importvámok miatt - jelentették be Brüsszelben. Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja indokolatlannak, jogtalannak és szabályellenesnek nevezte az Egyesült Államok által életbe léptetett importvámokat.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint a spanyol olívabogyót jelentősen ár alatt kínálják a nemzetközi piacon, s ez mindenképpen indokolja a 16,88 és 25,5 százalék közötti dömping-, illetve a 7,52-27,02 százalék közötti szubvencióellenes vámok bevezetését.

Nehéz lesz megoldást találni

Holnap a WTO vitarendezési mechanizmusa elé visszük az ügyet, konzultációt kezdeményezve az Egyesült Államokkal - közölte Malmström. A bizottság már számos alkalommal felvetette az ügyet, és a spanyol hatóságokkal együtt továbbra is védeni fogjuk az uniós termelők érdekeit – tette hozzá.

Hirdetés

A WTO közbenjárása nem puszta közvetítés, ha ugyanis Brüsszel és Washington 60 napon belül nem tud mindkettejük számára elfogadható megoldást találni, akkor akár az EU, akár az Egyesült Államok kérheti egy testület felállítását annak megítélésére, hogy összeegyeztethetőek-e a szervezet szabályaival a kifogásolt intézkedések.

Szakértők szerint ugyanakkor a WTO vitarendezési mechanizmusa a működőképessége határán van, mivel az amerikai kormány blokkolja az új tagjainak kinevezését, így nagy a veszélye annak, hogy nem születik megoldás.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX43384.63+0.38%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?