Hirdetés
Hirdetés

Óriási csalásra derült fény a liszteknél

2019. április 03., 11:05
Cimkék
liszt
, Nébih
, Biopont

Sima búzalisztet kevertek a teljesen tönkölybúzalisztnek mondott termékekbe.

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

Fele búzaliszt

Hirdetés

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébih-et egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100% tönkölybúza liszt helyett kb. fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Az élelmiszer-vállalkozó azonnal megkezdte a 2019. március 14-e előtt kiszállított termékek forgalomból történő kivonását. Az eljárásban jelenleg az alábbi termékek érintettek:

 • BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
 • BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
 • VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
 • VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
 • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
 • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása most is elérhető a jogsértés listán. Eszerint az Ercsi, Biopont u. 1. címre bejegyzett Biopont Kft. termékeit vonták ki a fogalomból.

Tovább vizsgálódnak

A Nébih – további mintavételekkel – megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, amelynek eredményéről a későbbiekben a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás?

Fejenként havi 1500 forinton bukott el a magyar klímavállalás?

Az EU 2050-re szóló klímavállalását négy ország vétózta meg - néhány extrém magyarázat mellett leginkább azért, mert sokallják a költségeit az energiatermelés karbonsemlegessé tételének. A magyar kormány a rezsiköltségek emelkedése miatt aggódik - pedig ha kiszámoljuk, ez mekkora terhet jelentene "Európa gazdasági motorjának", van ok a csodálkozásra. Inkább előbb, mint utóbb tudomásul kellene venni: a bolygót élhető állapotban tartani pénzbe kerül. Jegyzet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

 • BUX40330.56+0.67%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?