Hirdetés
Hirdetés

Óriási csalásra derült fény a liszteknél

2019. április 03., 11:05
Cimkék
liszt
, Nébih
, Biopont

Sima búzalisztet kevertek a teljesen tönkölybúzalisztnek mondott termékekbe.

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

Fele búzaliszt

Hirdetés

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébih-et egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100% tönkölybúza liszt helyett kb. fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Az élelmiszer-vállalkozó azonnal megkezdte a 2019. március 14-e előtt kiszállított termékek forgalomból történő kivonását. Az eljárásban jelenleg az alábbi termékek érintettek:

 • BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
 • BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
 • VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
 • VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
 • Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
 • Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása most is elérhető a jogsértés listán. Eszerint az Ercsi, Biopont u. 1. címre bejegyzett Biopont Kft. termékeit vonták ki a fogalomból.

Tovább vizsgálódnak

A Nébih – további mintavételekkel – megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, amelynek eredményéről a későbbiekben a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Várhelyi Olivér megígérte, hogy nem lesz Orbán Viktor bábja

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területembe – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, ugyanakkor nem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

 • BUX43131.55-0.2%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?