3p
Sokan örülnek az enyhe télnek: bár voltak hideg napok, decemberben egyáltalán nem megszokott a 15-16, sőt néhol majdnem 19 fokos napi csúcshőmérséklet, ami a közelmúltban előfordult. A mezőgazdaságnak ez nem jó hír: a gabonakártevők ilyen körülmények között jobban szaporodnak, rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek. Bár lehet védekezni ellene, de ha vegyszer marad a betakarított termésben, az pont úgy mehet a kukába, mintha kártevőkkel lenne fertőzött.

A védekezéssel legalább akkora kárt lehet okozni, mint a figyelmetlenséggel

A Concordia Közraktár összeállításában felidézi: december első felét eddig jellemző meleg, párás időjárás nagyon kedvez a raktári gabonakártevőknek. Egy felszaporodott rovarállomány akár a teljes készlet minőségét is leronthatja, aminek megőrzése alapvetően a raktározó és a tulajdonos elemi érdeke és feladata. Ráadásul ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek csak ettől már nem pusztulnak el.

A gondot elsősorban gázosítással lehet megoldani, melynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést, ellenkező esetben a tulajdonos kellemetlen meglepetésekre számíthat – hívja fel a figyelmet Dr. Halmos Gábor.

A vevő simán visszautasíthatja az árut, ha nem megfelelő

A Concordia Közraktár Zrt. 100% állami tulajdonban lévő, 150 főt foglalkoztató vállalat, fő profilja a gabonatárolás, közraktározás. A cég országszerte 18 telephelyén közel 300 ezer tonna gabonát tárol különböző formában, és további, jelentős készleteket kezel termelő, kereskedő partnerei saját telephelyein.

A Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója hozzátette: kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos a gázosítást megfelelő színvonalon és időben elvégezni. Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ezt elkerülendő a gazdáknak, vagy raktározóknak rendszeresen ellenőriznie kell a készleteket.

Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell. Természetesen a köz- vagy bérraktározott gabonák árukezeléséért a raktározó felel, átvállalva az ebben rejlő kockázatot, de minden más esetben a tulajdonosnak kell figyelnie, ha nem akarja elveszíteni a vásárlót, vagy a termés után remélt hasznot.

Milyen tél ez? Majdnem 19 fok volt keddenDecember 12-én, kedden Drávaszabolcson 18,8 fokot mért az OMSZ, ezzel új melegrekord született. Az időkép.hu felidézi: a Dunántúlon nagy területen nem csökkent 10 fok alá a hőmérséklet, sőt voltak helyek, ahol 15 fok közelében alakult a minimum. A folytatás ennél azért téliesebbnek tűnik: szombaton egy hidegfront hoz lehűlést, hétvégén napközben mindössze 2-6 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét első napjaiban szintén fagyos hajnalokra számíthatunk, és napközben is csak pár fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A legfrissebb modellfutások szerint havazásra is van esély - írja a portál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG