Hirdetés
Hirdetés

Remek lesz a termés – ebből legalább nem a kínait esszük

2018. augusztus 09., 07:30
Cimkék
alma
, FruitVeB

Több az alma Európában, kevesebb Kínában.

Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén 2017. szeptember 27-én. 
Forrás: MTI/Lehoczky Péter
Nő szedi a Golden almát a csorvási Hunapfel 23 hektáros gyümölcsfa ültetvényén (Forrás: MTI/Lehoczky Péter)

Jó almatermés várható Európában és Magyarországon is - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke a Világgazdaságnak.

Belföldön a szokásos 550-600 ezer tonnát lényegesen meghaladó, 700-750 ezer tonnás termés várható, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma.

Hirdetés

Kínában kevesebb termett

Az év nemcsak abban különbözik a tavalyitól, hogy az európai termés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után 2018-ban várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható.

A kínai alma súlyát jól jelzi, hogy a világ almatermelésének elmúlt 15 éves növekedését gyakorlatilag a kínai termelés emelkedése adta, s egy átlagos évben a 80 millió tonna körüli termés felét Kínában szüretelik. A második legnagyobb termelő az Egyesült Államok 5-6 millió tonnával, a harmadik pedig Lengyelország 4-4,5 millió tonnával.

Az európai étkezési alma piacára sem a kínai, sem az amerikai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van - mondta Apáti Ferenc. Hozzátette, a nagy területet sújtó tavaszi fagyhullám és az aszály miatt a vártnál gyengébb termés lesz Kínában, pontos számok ugyan még nem ismertek, de ha csak 10 százalékos lesz a kiesés, az is négymillió tonna lesz.

Lengyel léüzemek feljebb tolják az árat

Az alelnök kifejtette, miután már néhány hónapja látszott, hogy idén jó lesz az európai termés, a sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt. A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek, illetve az, hogy a múlt hét végén nagy gazdademonstrációkat tartottak Lengyelországban, s az információk szerint ennek eredményeként a lengyel léüzemek 25 forintnak megfelelő kilónkénti felvásárlási árral indítják a szezont, ami a magyarországi árakat is feljebb húzhatja nettó 27-28 forintra.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX41859.43-0.37%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?