Hirdetés
Hirdetés

Tovább dúl a kürtőskalács háború

Valkai Nikoletta, 2017. december 14., 15:00

Nincs vége a kürtőskalács körüli mizériának.

Elítéli a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon lépését, amelyben Ausztriához fordult, ahelyett hogy az érintett szervezetekkel egyeztetve oldotta volna meg a kürtőskalács kérdést - reagált sajtóközleményben a tárca, miután szerdán a szaktestület bejelentette: az osztrák kormány illetékes hivatalához fordultak a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében.

Oldják meg egymás között

A témában szerdán a Privátbankár.hu megkereste a szaktárcát, hogy mondják el, mi az álláspontjuk a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület állításaira. Választ nem kaptunk, helyette sajátos módon a minisztérium egy közleményt adott ki csütörtökön.

Hirdetés

Ebben az szerepelt, hogy a FM álláspontja az ügyben továbbra is az, hogy első lépésként a magyar kürtőskalács készítőknek egymás között kell megegyezésre jutniuk - közölték.

Miért nem jegyezték be a kürtőskalácsot?

Az FM egyben határozottan visszautasította a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azon állítását is, amely szerint a  kürtőskalács-hamisítók pártját fognák.

"Az egyesületnek és vezetőjének, Hantz Péternek, először azzal a tucatnyi szervezettel (pl.: Romániai Magyar Demokrata Szövetség) kell rendeznie együttműködését, amelyekkel összeférhetetlensége és légből kapott, megvalósíthatatlan ötletei miatt az elmúlt években megromlott a kapcsolata. E hozzáállás miatt nem jegyezték még be az Európai Unióban a kürtőskalácsot, mint hagyományos különleges terméket" - írta a minisztérium.

A kürtőskalács hagyományos különleges termékként történő bejegyzésére 2016 végén érkezett kérelem a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A kérelmet benyújtó Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület, illetve az azt képviselő Hantz Péter, elképzeléseit egyetlen előállító sem osztotta - mondja az FM.

Titok marad, hogy van-e Fazekas-terv

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület egy Fazekas-tervet is említett arról, hogy a tárca "a regisztráció jogát megpróbálja a román kormánynak átjátszani". Arra utalt, hogy korábban a román agrártárca vezetője is a tervei között említette a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való uniós bejegyzését.

Hogy valóban létezik egy Fazekas-terv, azt nem tudtuk meg. A tárcának küldött kérdéseink között szerepelt erre vonatkozó kérdés is, az FM közleménye erre nem tért ki, helyette megjegyezték: "továbbra is szívén viselik a kürtőskalács Európai Uniós bejegyzését, teszik mindezt azért, hogy hazánk értékeit az érintett termelők közösségével együttműködve megvédjék".

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX38122.87-1.4%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?