Hirdetés
Hirdetés

Veszélyes vírus terjed a magyar határnál

2018. január 13., 12:55

Alig pár kilométerre a határtól fedezték fel a sertéspestisért felelős vírust Romániában.

Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a betegség a magyar határtól pár kilométerre lévő Mikola községben fertőzte meg az állatokat egy háztáji gazdaságban. A román sajtó értesülései szerint a vírust két napja azonosították, ezt követően az állategészségügyi hatóság azonnal leölte a Szatmár megyei gazdaságban nevelt 13 sertést, a tetemeket pedig elégette.

A fertőzött gazdaság körzetében megtettek minden olyan intézkedést, ami a fertőtlenítéshez, a vírus terjedésének megelőzéséhez szükséges. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság elnöke vasárnap Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Bizottság illetékeseivel egyeztet a további szükséges óvintézkedésekről.

Hirdetés

A héten az északkelet-romániai Botosani megye határ-menti részén rendeltek el vadászati tilalmat, miután a szomszédos Moldovai köztársaságban, a határhoz közel afrikai sertéspestisben elpusztul vaddisznók tetemeit fedezték fel. Az ASP vírust szabadon élő állatok terjesztik, és bár az emberekre nem jelent veszélyt, a fertőzött állatok száz százaléka elpusztul.

Az ASP

Az élelmiszerbiztonsági hatóságok tájékoztatása szerint a sertéspestisért felelős ASP vírus igen ellenálló: húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes maradhat. Védőoltás nem áll rendelkezésre, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni.

Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Magyarországon is ellenőriznek

A Román Egészségügyi Szolgálat a magyar-román határtól 7 kilométere regisztrálta a vírust, a betegség tényét a múlt héten a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A híreket a NÉBIH is megerősítette, közleményük szerint a magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá.

Az érintett területeken az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják az állatokat, addig viszont az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost.

Súlyos vírust próbáltak átcsempészni a magyar határon

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX40771.46-0.39%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?