Hirdetés
Hirdetés

Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

Eidenpenz József, 2018. október 17., 17:37

Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

A hazai befektetési alapok vagyona manapság alig emelkedik, a szeptemberi adat plusz 0,1 százalék volt, hatmilliárd forinttal nőtt. Az ingatlanalapok azonban óriási emelkedésen vannak túl, ami nem látszik szűnni. A grafikonon szinte már exponenciális, gyorsuló növekedés látható.

Az összes alap 6304 milliárd forintos vagyonának 21,8 százaléka volt ingatlanalapokban szeptember végén a Bamosz adatai szerint, 1377 milliárd. Az alapkezelők szövetsége is azt írja, hogy “az ingatlanalapok vagyona pedig a következő hónapban minden bizonnyal eléri az 1400 milliárdot”. (Vagy ha nem, az év végéig szinte biztosan.)

Hirdetés

Baj-e ez? Olyan szempontból talán nem jó hír a befektetőknek, hogy az alapkezelőknek ilyen ütemű tőkebeáramlás mellett nincsen idejük rendesen feltölteni ingatlanokkal az alapokat. A készpénz, intézményi befektetők által vásárolható állampapír, mint a diszkont kincstárjegy pedig igen gyatrán kamatozik, mondhatni nullát hoz.

Nem árt az a készpénzpuffer

A messze legnagyobb, szeptember végén 455 milliárd körüli Erste Ingatlanban például 48 százalék az ingatlanok aránya. Persze valószínűleg több alapkezelő nem is törekszik a teljes feltöltésre, hogy ha tőkekivonás indulna meg, akkor ki tudja fizetni a befektetőket. (A 2008-as válságban hónapokra felfüggesztették az alapok kifizetését, mivel több helyen is elfogyott a szabad pénzeszköz.)

Az állampapír visszaköszön

A magasabb hozamú alapok sokszor jobban fel vannak töltve ingatlanokkal, de emiatt egyben magasabb is a kockázatuk. Az alacsonyabb hozam lehet, hogy magas állampapír-hányadra utal, a pontos adatoknak az alapok nyilvános, interneten elérhető havi jelentéseiben lehet utána nézni.

Ami a hozamokat illeti, azok széles sávban szóródtak a szeptember végéig eltelt egy évben, évi 2 és 14 százalék között. (Táblázat a cikk végén.) Az alapok lényegében az inflációkövető lakossági államkötvényekkel versenyeznek, amelyek kamata forintban 3,5-3,8, euróban 2,9 százalék jelenleg. (A forintos kötvényekről itt írtunk, az eurósokról pedig itt.)

Egy lakásalap van

Egy másik veszély, hogy sok kisbefektető fejében a lakáspiac jár, amikor az ingatlan szót hallja. Az ingatlanalapok többsége azonban egyáltalán nem tart lakásokat, vagy csak minimális mennyiségben. Esetleg lakásépítésre alkalmas telkeket vesznek néha, átmenetileg.

Talán az egyetlen kivétel a Duna House-csoport lakásalapja, ahol a lakóingatlanok vannak többségben. A 3,04 milliárdos alapban 2,2 milliárdnyi lakás van (73 százalék), ezek pontos listáját is közlik, október 11-én frissítették utoljára.

Ami nem jelenti azt, hogy az alapokban levő irodaházak, ipari, kiskereskedelmi ingatlanok, raktárak, bankfiókok értéke ne növekedhetett volna az utóbbi években. A gazdasági növekedés, az alacsony kamatszint ezekre is jó hatással lehetett.

Fontosabb hazai nyilvános ingatlanalapok és hozamaik
(Forintban, 2018. szeptember 28.)
Név Fajta Befekte- Deviza 1 éves 3 éves
tések hozam hozam
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap Hazai HUF 11%
Erste Ingatlan Ingatlanalap Hazai HUF 2,38% 2,52%
Európa Ingatlan A Ingatlanalap Hazai HUF 7,66% 5,12%
MKB Ingatlan A Alapok alapja Globális HUF 3,78% 4,33%
MPT Ingatlan Alap A Ingatlanalap Hazai HUF 1,67% 2,30%
OTP Ingatlan Ingatlanalap Hazai HUF 3,78% 3,38%
OTP Ingatlanvilág Alapok alapja Globális HUF 4,84%
OTP PRIME Alap Ingatlanalap Hazai HUF 6,82%
Raiffeisen Ingatlan A Ingatlanalap Hazai HUF 11,29% 8,05%
Raiffeisen Ingatlan B Ingatlanalap Hazai HUF 14,26%
Raiffeisen Ingatlan C Ingatlanalap Hazai HUF 14,37%
Devizában
Erste Euro Ingatlan Ingatlanalap Hazai EUR 2,07% 1,94%
OTP Euró Ingatlan Alapok alapja Globális EUR 2,70%
Raiffeisen Ingatlan D Ingatlanalap Hazai EUR 10,88%
Takarék Euró Ingatlan Alapok alapja Hazai EUR 1,40% 1,01%
Erste Dollár Ingatlan Alapok alapja Hazai USD 3,51%
OTP Dollár Ingatlan Alapok alapja Globális USD 5,16%
Raiffeisen Ingatlan U Ingatlanalap Hazai USD 13,30%
(Forrás: Bamosz, Priovátbankár.hu válogatás)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Május 18-a az Európai Elhízás Napja. Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?