Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz, ha megint krach lesz? Mennyit kockáztatnak a magyarok?

Eidenpenz József, 2018. december 11., 06:06

Az alacsony kamatok miatt százmilliárdok áramolhattak viszonylag kockázatos befektetésekbe, mint részvények, ingatlanok, vállalati kötvények. A 2007 végi békebeli helyzethez képest ugyan nem szembetűnő a növekedés, az utóbbi három év azonban alaposan átrendezte a képet. Alapokon, biztosításokon, pénztárakon keresztül és közvetlenül is kockáztat a magyar.

Malacpersely (fotó: Eidenpenz József)
Malacpersely (fotó: Eidenpenz József)

A hosszú távú tapasztalatok szerint nemigen van olyan évtized, amikor ne jönne valamilyen komolyabb tőzsdei összeomlás, krach, legalább 30 százalékos indexesés. Márpedig most nagyjából tíz éve nem volt ilyen, 2008 ősze, vagy ha másképp számoljuk, 2009 tavasza óta. Előtte volt például 2000-től egy több éves esés (a dotkom-lufi után), 1997-ben és 1998-ban ázsiai és orosz válság, 1987-ben pedig egy hírhedt Fekete Hétfő.

Nem tudjuk, mikor jön a következő, de most lehet, hogy nagyobb rendet vágna a hazai megtakarításokban, mint korábban. Egyrészt persze azért, mert azok összértéke magasabb, másrészt pedig az utóbbi évek minikamatai következtében sokan a kockázatosabb megtakarítások felé fordultak.

Hirdetés

Nemrég bemutattuk, hogy a hazai alapokon belül sokkal magasabb a kockázatosabb és közepes kockázatú megtakarítási formák – részvényalapok, abszolút hozamú alapok, vegyes alapok ingatlanalapok – súlya, mint 2008-ban. Akkor, 2008 augusztusban 938 milliárd, idén szeptemberben 3829 milliárd forint volt ezekben az alapfajtákban.

9300 milliárdot kezelnek

Ez azonban csak korlátozott mértékben tartalmaz információt a kockázatokról, mert a legtöbb alap súlyozhat a különböző befektetések között, dönthet úgy is, hogy tőkéje zömét állampapírban tartja. Van azonban egy másik statisztika, amely a befektetési alapkezelők által kezelt összes vagyont tartalmazza.

A Bamosz adatai szerint ezek a társaságok szeptember végén 9313 milliárd forintot kezeltek, ebből 6312 milliárd volt a befektetési alapokban. A többi pénztárak, biztosítói vagyonok és úgynevezett egyéb portfóliók (vállalatok pénze, privátbanki, vagyis nagyobb magánvagyonok, alapítványok stb.).

Nem mindent kockáztatnak

Ezen a 9313 milliárdon belül 327 milliárd forint volt hazai, 1042 milliárd külföldi részvényekben, 1145 milliárd pedig túlnyomórészt belföldi ingatlanokban. Ez így 2514 milliárd forintnyi részvényt és ingatlant jelent összesen, ami alapján azt mondhatjuk: a kockázatosabb portfóliók vagyonának valójában csak egy része van ténylegesen kockázatos eszközökben.

A másik érdekes kérdés, hogyan változott ez időben. Részvényekben és ingatlanokban három éve, 2015 szeptemberében még csak 1469 milliárdot tartottak az alapkezelők. Tehát erőteljes, 71 százalékos a növekedés. Ez idő alatt az S&P amerikai index 30, a hazai BUX index 70 százalékkal ment fel, a nyugat-európai részvények árai (Stoxx 600 index) viszont pár százalékot még estek is.

Kötelező nyugdíjpénztárak nélkül

Öt éve, 2013 szeptemberében valamivel még kevesebb, 1245 milliárd forint volt részvényekben és ingatlanokban, 2009 tavaszán, a Lehman-válság mélypontján viszont valamivel több, 1565 milliárd. A viharok előtti boldog békeidőkben, 2017 végén 1748 milliárd volt ez az összeg, nagyobb része, 1373 milliárd részvény, 375 milliárd pedig ingatlan.

Így látszólag nem is nőtt olyan nagyot a kockázatosabb vagyonelemek értéke a válság előtti állapothoz képest, csak 1748 milliárdról 2514 milliárdra ment fel. Ám közben a kötelező nyugdíjpénztári vagyonok államosítása kiiktatott a statisztikákból egy hatalmas vagyontömeget (közel 3000 milliárd forintot).

Közvetlen részvénytulajdonunk

Ha például csak az alapokon belül vizsgáljuk mindezt, akkor a részvények és ingatlanok értéke 837 milliárdról 1905 milliárdra nőtt, tehát több mint kétszeresére. A kockázatosabb eszközök felé tolódás határozottan megfigyelhető volt.

Az MNB adatai alapján egyébként a hazai háztartások magyarországi kibocsátású tőzsdei részvényekben 590 milliárd forintot tartottak szeptemberben. Ez jelentős, 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbi állapothoz képest, bár arányaiban még mindig alacsony. (Erről bővebben itt írtunk.) A 2007 végi adat egyébként szintén alacsonyabb, 342 milliárd forint volt.

Kötvény és kötvény között

Vannak még vállalati kötvények, származékos ügyletek az alapkezelők által kezelt vagyonon belül, amelyek értéke szintén jelentős, százmilliárdos nagyságrendű. Ezek kockázatát azonban sokkal nehezebb a statisztikák alapján besorolni. A kötvényeket és az ingatlan-fedezetű jelzálog-leveleket ugyanabban kategóriában szerepeltetik, ráadásul a kötvények kibocsátói között is óriási különbség lehet. (Például a BMW kötvényei vagy valamely hazai középvállalat papírjai.)

Az “Egyéb” kategória is feltűnően nőtt, ebben lehetnek befektetési jegyek, árupiaci termékek, származékos ügyletek.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött az amerikai jegybank, a Fed. A lépés az EKB egy héttel korábbi kamatvágása után szinte kötelező volt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?