Hirdetés
Hirdetés

Mivel lehetne még összehozni 10 év alatt 3 milliót? Tipp a lakástakarékok helyett

2018. október 22., 16:45

Havi 20 ezer forint 10 évre, állami támogatással - átlagosan 3,1 milliót hozhattak így össze a magyarok. Az ltp-k állami támogatásának megszüntetése után sem tűnik ez azért lehetetlen küldetésnek.

3,1 millió volt az átlag 10 évre - de ennek vége

3 135 630 Ft teljes megtakarítási összeg (a piaci szereplők és különböző konstrukciók átlagát alapul véve) – erre számíthatott egy átlagos lakástakarékpénztári ügyfél, aki vállalta, hogy 10 éven keresztül havi 20 000 Ft értékű lakáscélú megtakarítást helyez el pénzügyi szolgáltatójánál.

Október 16-án azonban az Országgyűlés – a konstrukció rossz hatékonyságára és új gazdaságpolitikai célokra hivatkozva – megszüntette a lakástakarékpénztári számlák állami támogatását. Ezzel negatívvá váltak a jövőben kötött lakástakarékpénztári szerződések várható hozamai, hiszen a konstrukció csak névleges kamatot fizet a betéti részre, a jövőben így még a több tízezer forintos belépési díj kompenzációjára sincs esélye az új tagoknak - írja a Totalreturn blogon az Aegon Alapkezelő.

Hirdetés

Tegyük befalapba a lakásra szánt pénzt?

Az elmúlt években a lakástakarék a hazai lakosság egyik legkedveltebb pénzügyi terméke volt, így érthető a megtakarítók kezdeti csalódottsága. A bosszankodás helyett azonban érdemes szétnézni az egyéb  hazai lehetőségek között, ahol meglepően jó megtakarítási ajánlatokra bukkanhatunk. „Már az alacsony- és mérsékelt kockázatú befektetési alapok között is találhatunk olyat, ami 4-5%-os átlaghozamával kiváló alternatívát nyújt egy tízéves lakástakarékpénztár szerződés kiváltására”  -véli Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő online értékesítési vezetője.

Az Aegon két saját alapjával illusztrálja a párhuzamot, amelyeket a forgatókönyv szerint online értékpapír-számlán kezeltek és a TBSZ (tartós befektetési számla) adóelőnyeit is kihasználták.

Ami biztos: nincs többé kockázatmentes fix hozam

Az LTP-k által kínált fix hozam azonban sajnos a múlté, hiszen a befektetési alapok esetében a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre. A megtakarítóknak így a jövőben sokkal alaposabban kell majd mérlegelniük a kockázat-hozam elvárásaikat és preferenciáikat a piacon - írja az alapkezelő.

Mi jön a lakástakarékok után?

Átalakulás várható a lakásfinanszírozási piacon, miközben a lakások és a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is erős, új termékek mellett erősödő versenyre van kilátás. A legjobb lakáshitelek iránti kereslet 105 százalékkal emelkedett. A teljes magyarországi piacon az első félévben pedig több mint 400 milliárd forint lakáshitelt vettek fel, ami 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Részletek >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Óriásit lehetett bukni, és szóltunk is időben

Hosszas oldalazás után meredek zuhanásba váltott a bitcoin árfolyama, és a többi kriptodeviza is gyors ütemben veszít értékéből, némelyik már századrészét sem éri annak, amit legnagyobb mániában elért. A piacon hosszú távon mindig a fundamentumok számítanak, és ez most úgy tűnik, itt is kezd érvényesülni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?