Hirdetés
Hirdetés

Most kezdenek el érdeklődni a magyar kisbefektetők a részvények iránt?

Eidenpenz József, 2018. február 01., 12:40

Ez az év is a részvénypiacok éve lehet, az árfolyam-emelkedéseket a cégek eredményének emelkedése eddig visszaigazolta. Az USA-ban recesszió idején volt igazán részvénypiaci visszaesés, ennek viszont most nincs jele. Magyarországon a választások nem sok vizet zavarnak, de az év végétől az MNB-nek meggyűlhet a baja a nemzetközi folyamatokkal – mondták el a CIB Alapkezelőnél.

Tavaly egyik nagy politikai esemény, például választások sem gyakoroltak komoly hatást a piacokra, a piacon levő likviditás, az alacsony kamat, a fundamentumok befolyásolták inkább a részvényárakat. A részvények magas árazását a társaságok eredményének növekedése eddig visszaigazolta – mondta el Demeter Gábor értékesítés– és támogatás-vezető a CIB Alapkezelő sajtóreggelijén.

Az elmúlt három évben az alapkezelő piaci részesedése nőtt, 6,84 százalékról 7,37 százalékra. A befektetési alapok piacán tavaly a vegyes, az abszolút hozamú és az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek, mindhárom jelentős növekedést tudott elérni A pénzpiaci, likviditási alapok és a kötvényalapok viszont tőke-kiáramlást szenvedtek el.

Hirdetés

A CIB Alapkezelőnél is csökkent a likviditási alapokban levő tőke állománya, de még mindig meghaladja a piaci átlagot. Az átlagnál nagyobb mértékben tudtak növekedni a cég a vegyes alapok területén. A közeljövőben is az eddigi piacfejlesztési stratégiát szeretnék követni, és főleg a vegyes alapokra helyezik a hangsúlyt, de a többi kategória mellett sem szeretnének elmenni.

Erre megy a tőke

A vegyes alapokban van az alapok összes tőkéjének 16,4 százaléka, a CIB-nél ez az arány azonban 22,3 százalék. Folyamatos átáramlást tapasztalnak a likviditási alapok felől a vegyes alapok felé. De a részvényalapoknál is megélénkült az érdeklődés az utóbbi időben a kisbefektetők részéről.

A CIB Relax és a CIB Reflex vegyes alapok tudtak a cégcsoportnál jelentős tőkét megmozgatni, az előző tíz százalék körüli részvényarányával az óvatosak közé tartozik. A Reflex viszont a másik véglet, 50 százalékhoz közelítő a részvényaránya. (A Relax kockázata a hét fokozatú hivatalos skálán kettes, a Reflexé négyes.)

Lengyel, román, cseh részvények elöl

A CIB Fundamentum Részvény Alap Közé-Kelet-Európára fókuszál, értékalapú, fundamentális elemzés alapján. Bottom up módszerrel válogat, azaz alulról, a cégek elemzése felől közelíti meg a portfólió összeállítását. Irányadó indexében 15 százalék a BUX, 35 százalék a lengyel, 20 a cseh és 20 a román részvénypiac aránya. Az Eurizon módszerével húsz befektetési alapból álló portfóliót állítanak össze a CIB Talentum TR Alapok Alapjában.

Újdonság az infláció

Optimistán tekintünk az alapkezelési piacra és azon belül a saját pozíciónkra – mondta el Hajdu Egon befektetési igazgató. Globálisan a GDP emelkedése négy százalék felett lehet, magasabb, mint tavaly, ami nagyon szép eredmény. A közelmúltban egyidejűleg történt, szinkronban volt növekedés a világ legtöbb régiójában.

Azon túl, hogy a részvénypiaci emelkedés tehát fundamentálisan megalapozott, a piaci szereplők körében is hurráoptimizmus uralkodik. A hangulati indexek ötven százalék felett vannak. Az idén azonban megjelenhet az infláció, amely eddig nemigen jelentkezett.

Emelkednek a nyersanyagárak idén?

Az USA-ban a munkanélküliség már tavaly elérte azt a szintet, ami a hagyományos gazdasági elméletek szerint bérinflációt kellett volna okozzon. Valószínűleg a régi összefüggések továbbra is élnek, legfeljebb késéssel jelentkeznek majd – mondta Hajdu.

Az infláció elmaradása tavaly a viszonylag nyomott nyersanyagpiaci áraknak is betudható volt. Bár a nyersanyagárak elkezdtek 2017-ben emelkedni, ez az idén folytatódhat, és meghozhatja az inflációt. Ez a Fed-et is arra kényszerítheti, hogy a piaci várakozásoknak megfelelően háromszor emelje a kamatokat.

Európai tapír és magyar választás

Az EU-ban az év második felének végétől az EKB belekezdhet a taperingbe, azaz a lazítás kivezetésébe. Inflációs nyomás azonban nincsen, kamatemelésre ezért nem számítanak. Az eszközvásárlások leállítása azonban várható.

Magyarországon a GDP növekedési üteme kitarthat 2018-ban is, az MNB az év második felétől ellensúlyozni nem, csak tompítani tudja majd a nemzetközi folyamatokat, mint a kamatok emelkedését – hangzott el. Magyarországon a választások előtt némi fiskális lazítás elképzelhető, de alapvetően nem várnak változást az idén a kormány eddigi politikájában.

Megint a részvény lehet a nyerő

A feltörekvő piacok a vártnál jobban teljesítettek tavaly, a gyengülő dollár is segített, az erősödő nyersanyagpiac szintén. A dollártól sem erősödést, sem gyengülést nem várnak az idén a CIB Alapkezelőnél, ami pozitív lehet a feltörekvő piacoknak.

Az USA-ban a részvénypiacok emelkedő trendjét eddig az utóbbi évtizedekben jellemzően a recessziók tudták csak megtörni. Mivel jelenleg ilyen nem várható, ezért a részvénypiacok jó teljesítménye is fennmaradhat – mondta Hajdu Egon. A cégek eredményének a kockázatmentes kötvényhozamokat meghaladó növekedésére is jó esély van. A kötvénypiacoknak viszont rossz évük lehet.

Rizikófaktorok vannak

Kockázat a magasabb inflációban és a Fed politikájában rejlik, de a dollárárfolyam és a kínai reformok sikeres is ilyen. Politikai kockázat a Trump-adminisztráció esetleges kereskedelmi háborúja és a Brexit. Hajdu Egon nem lát nagyobb lufikat a piacokon, vagy ha vannak is, szerinte a jegybankok ezekre sokkal jobban figyelnek, mint korábban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Magyarország megtízszerezte aranytartalékát!

Az MNB Monetáris Tanácsa döntést hozott, miszerint megtízszerezi az aranytartalékot. Korábbi aranytartalékaink már hazaérkeztek, ezek 3,1 tonnát tettek ki, ezt követően került sor a döntésre, amivel a tartalék 31 tonnára emelkedett. A megnövelt mennyiség is hazaért, biztonságos helyen tároják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?