Hirdetés
Hirdetés

Nyereséges volt, mégis kivonult Magyarországról egy pénzügyi szolgáltató

Eidenpenz József, 2014. július 10., 18:00

Az ING Alapkezelő július 1-jével beszüntette itteni tevékenységét, és korábban megszüntette hazai kezelésű befektetési alapjait is, annak ellenére, hogy nyereséges volt tavaly. Ez az ING Biztosító jövőbeli terveit nem befolyásolja – tudtuk meg.

Jó ideje rebesgették a szakmában, hogy az ING-csoport egyik-másik hazai érdekeltségét megszünteti. Az ING Alapkezelő sorsával kapcsolatban a cégcsoport írásban válaszolt kérdéseinkre.

– Miért vonul ki a magyar tőkepiacról az ING Alapkezelő?

Hirdetés

ING: Az alapkezelő július 1-jével beszüntette tevékenységét, erről április 3-án a cég honlapján megjelent közzétételben tájékoztattuk a befektetőket. A döntést az ING IM International Management Council hozta meg az utóbbi évek üzleti eredményeinek figyelembevételével, összhangban az ING Investment Management (IM) üzleti stratégiájával. (Az IM a csoport nemzetközi alapkezelő cége – a szerk.)

Az Alapkezelő tevékenységének beszüntetése nem befolyásolja az ING Biztosító jövőbeni terveit. Az ING Biztosító továbbra is elkötelezett stratégiája megvalósítása iránt Magyarországon, amelynek célja, hogy segítsünk megteremteni ügyfeleink pénzügyi biztonságát, és az eddig megszokott magas színvonalú kiszolgálást és termékeket nyújtsuk ügyfeleinknek minden országban, ahol jelen vagyunk.

– Milyen bevételt, eredményt értek el tavaly?

ING: Az Alapkezelő összes kezelt vagyona megközelítőleg 500 milliárd forint volt 2013. év végén. Adózott eredménye ugyanebben az évben 760 millió forint volt.

– A Magyarországon bejegyzett, általuk kezelt ING-alapoknak mi lett a sorsa?

ING: Az alapkezelő az alapokat már megszüntette a törvényi előírásoknak megfelelően. A befektetők megkapták a befektetett pénzüket, a befektetéseik arányában. A MNB pedig megkapta a megszűnési jelentéseket és törölte az alapokat a nyilvántartásából.

ING-központ Amsterdamban (fotó: ING Group, Flickr)
ING-központ Amsterdamban (fotó: ING Group, Flickr)

Az alapkezelő kivonulása után a vagyonkezelés egy része az ING Biztosítóhoz kerül, egy másik részét pedig az ING Investment Management más egységei fogják kezelni. A biztosító ügyfeleit a változtatások annyiban érintik, hogy öt eszközalapot bezárt, ezek helyett újakat nyitott, a bezártakkal közel megegyező befektetési céllal. A változás az ügyfelek számára nem járt extra költséggel.

– Mennyi volt utoljára az itthonról kezelt alapjaik vagyona?

ING: Az alapkezelő összesen megközelítőleg nyolcmilliárd forintot kezelt az alapokban 2013 végén.

– Hol tart a kivonulás jogilag?

ING: A hazai befektetési alapok bezártak. Az intézményi befektetőkkel kötött vagyonkezelési szerződéseket felmondták. Júliusban az ING Alapkezelő benyújtja a Magyar Nemzeti Bankhoz a tevékenységi engedélye visszavonására szóló kérelmét. Az ING Alapkezelő minden kötelezettségének eleget tett és tesz a befektetői és ügyfelei felé.

– Kik voltak az alapjaik befektetési jegyeinek jellemző tulajdonosai?

ING: Egyrészt a biztosító ügyfelei a befektetési egységekhez kötött biztosításokon keresztül, másrészt a forgalmazó partnerek ügyfelei, jellemzően magánbefektetők.

– A külföldi ING-alapokat árulják továbbra is más hálózatokban, mint eddig a Hozamplaza?

ING: Az Erste Banknál továbbra is hozzá lehet majd jutni az ING Investment Management által kezelt, Luxemburgban bejegyzett befektetési alapokhoz. Más banki partnerekkel kapcsolatban a hazai befektetők a forgalmazó bankjuknál tudnak érdeklődni, hogy van-e bármilyen teendőjük.

– Mely alapjukra voltak a legbüszkébbek, és miért?

ING: A hazai alapok lefedték az alapvető eszközkategóriákat és a referenciaindexükhöz képest szépen teljesítettek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Tipp

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?