Hirdetés
Hirdetés

Magukhoz nyúltak a biztosítók: itt a TKM

2009. november 24., 12:11

Önszabályozás keretében új mutatót vezetnek be januártól a hazai biztosítók: a neve TKM (Teljes Költségmutató)

Hirdetés
Önszabályozás keretében új, a unit-linked biztosítások összehasonlítását elősegítő mutatót vezetnek be januártól a hazai biztosítók: a TKM (Teljes Költségmutató) segítségével megtudhatjuk, mennyi költséggel jár egy adott befektetés hozamának elérése. A társaságok maguk döntöttek úgy, hogy a költségekről egységesen tájékoztatják az ügyfeleket, mondván: nincs takargatnivalójuk

A Magyar Biztosítók Szövetsége a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bevonásával és támogatásával összeállította a TKM (Teljes Költségmutató) szabályzatát a biztosítási piac iránti fogyasztói bizalom erősítése és fenntartása céljából. Az egységes mutató a befektetési egységekhez kötött, ún. unit-linked típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását segíti elő

A TKM mutató egy olyan egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit. Azt mutatja meg, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy az adott unit linked terméken érte el. Segítségével az egyes társaságok unit-linked életbiztosítási termékeinek költségszintje összehasonlíthatóvá válik, így az ügyfelek tudatosabban választhatnak.

Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási ágért felelős ügyvezető igazgatója a PSZÁF és a MABISZ közös sajtótájékoztatóján a TKM működését így foglalta össze: az egyes befektetési formák mögött álló eszközökből a befektetők egy elméleti hozamot realizálhatnának; maga a befektetés azonban mindig jár valamilyen költséggel (megbízási díj, tranzakciós díj, portfoliókezelési díj, stb.)  - függetlenül attól, hogy az adott befektetési instrumentumot a befektető brókeren,  szolgáltatón vagy éppen unit linked biztosításon keresztül veszi igénybe. A TKM azt mutatja meg, mennyivel csökkentik a várható nyereséget ezek a költségek. A THM-hez hasonlóan adott feltételek, befektetési időtávok mellett, típuspéldákon keresztül teszi lehetővé a TKM az egyes termékek összehasonlítását.

Ha a TKM egy évvel korábban is létezett volna, talán nem került volna  ekkora hátrányba a biztosítási szféra a hosszú távú befektetési formák szabályozásakor - vélekedett Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke utalva arra a jövő évtől hatályos változtatásra, amelynek következtében nem csak az életbiztosítások után járó adókedvezmény szűnik meg, de ez a befektetési forma hosszú távú, kamatadó-kedvezménnyel járó megtakarítási szerződésnek sem minősül.
Paál Zoltán felhívta a figyelmet: bár a TKM egy rendkívül hasznos és jól értékelhető mutató, önmagában nem alkalmas arra, hogy kizárólag ez alapján hozzák meg befektetési döntéseiket az ügyfelek. Az egyes biztosítások közötti választáskor ugyanis az összes nyújtott szolgáltatást értékelni kell.

Dr. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a válság megmutatta, hogy milyen nagy jelentősége van a gazdaság szempontjából annak, hogy belső megtakarítások képződjenek. A PSZÁF-nak éppen ezért kiemelt célja, hogy a hosszú távú megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatos bizalmat erősítse, a lakosság befektetési hajlandóságát növelje. A hosszú lejáratú megtakarítások egyik kiemelt csatornája a biztosítási szféra; az átláthatóság, a lakosság szükséges információkkal való ellátása ezért rendkívül fontos feladat. Dr. Farkas Ádám kiemelte: a biztosítótársaságok a TKM-et gyakorlatilag "maguktól", önszabályozás keretében  vezették be,  az Európai Uniós elvárásokat is megelőzve.

A jogszabályi keretek és a PSZÁF fogyasztóvédelmi közzétételei mellett alapvető fontosságú, hogy a piac szereplői önszabályozó eszközökkel is is erősítsék az ügyfelek biztonságát - hangzott el a tájákoztatón. A most bemutatott TKM vagy a lakossági hitelező intézmények által nemrég aláírt Magatartási Kódex is ebben a szellemben született meg.

A szabályozásban részt vevő biztosítótársaságok az érintett termékcsoportra kiszámított TKM-értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján. Emellett a biztosítók az ügyfelek érdekében egységesítették nyomtatványaik, tájékoztatóik tartalmát.

Az önszabályozásban gyakorlitaliag minden olyan Magyarországon működő biztosítótársaság részt vesz, akinek van unit linked terméke - hangzott el a tájékoztatón.

Devizázók, figyelem: gyengül az adóprés! 
Kevesebbet fektetünk az életbe - ez biztos
Viszlát, adókedvezmény: indulhat az utolsó roham?
Hajrá: már csak 1 hét maradt a kötelezőváltásra!
Egyre olcsóbb a kötelező: ebből még baj is lehet

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40378.37+0.92%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?