BUX
35 322.35
+0.77%
+272.00
OTP
9 745.00
+0.26%
+25.00
MOL
2 004.00
+0.20%
+4.00
RICHTER
6 880.00
+1.78%
+120.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
Befalap
Befalap Jó hónap elől ugrottak el a kisbefektetők januárban
Privátbankár.hu | 2012. február 15. 13:40
Januárban a tőkepiac pozitív fordulatot mutatott, emelkedtek a tőzsdeindexek, főleg a fejlődő országokban, komoly erősödést tudott felmutatni a forint, csökkentek az állampapír hozamok is. A Bamosz közleménye szerint ez remélhetőleg előbb-utóbb meghozza a befektetők befektetésijegy-vásárlási kedvét is, főleg miután lezárult a végtörlesztés. Januárban azonban még bőven az eladók voltak túlsúlyban.
Befalap Ó, alapkezelők, tudtok ti egyszerűen is fogalmazni?
Eidenpenz József | 2012. február 10. 11:39
Az új befektetésialap-törvénynek a befektetők számára leginkább látható része, a kiemelt befektetői információ (KID) komoly kihívás elé állítja az alapkezelőket. Az eddig legalább 30-40 oldalas információkat kell összefoglalni egy, maximum két oldalon, közérthetően, idegen szavak mellőzésével. Sokkal könnyebb lesz az alapcsaládok létrehozása, egy alapnak akár több tucat részalapja is lehet.
Befalap Idén 21, jövőre 16 százalékkal mehet fel az arany a nagykutyák szerint
Eidenpenz József | 2012. február 9. 11:50
CIB Aranytartalék 2 néven új tőkevédett alapot indít a CIB Alapkezelő, amelynek hozama 85 százalékban az aranytól, 15 százalékban az ezüsttől függ majd. Az alapkezelő bízik az arany jövőjében, nagy világcégek által adott 2012-es prognózisok átlaga alapján 21 százalékos áremelkedés várható a nemesfémtől ebben az évben, és a 2013-as prognózisok is 16 százalékot vetítenek előre.
Befalap A Euromoney öt díját zsebelte be a Concorde
Privátbankár.hu | 2012. február 9. 10:16
A Euromoney éves felmérése szerint a Concorde Alapkezelő 2011. évi eredményei alapján öt kategóriában is első helyet ért el a magyar privát banki szolgáltatók között. A magyar szolgáltatók között a legjobban teljesít többek között az abszolút hozamú portfóliókezelésben, és a családi vagyontervezésben is.
Befalap Az ügyfelek korai halálán is kereshetnek a német befektetők
Privátbankár.hu | 2012. február 7. 14:47
A Deutsche Bank ügyfelei közvetve abból is tudnak már profitálni, hogy egy ügyfélcsoport tagjai a vártnál korábban halnak meg. A pénzintézet ugyanis nyugdíj-biztosítási szerződéseket vásárolt, értékpapírosította azokat és továbbértékesítette. A potenciális vevők szerint azonban 75 éves várható életkort adott meg arra a célcsoportra, amelynél ez 78-80 év.
Befalap Ez már a vég(törlesztés)? - újabb gyászos hónap az alappiacon
Eidenpenz József | 2012. február 7. 06:00
Januárban több, mint 111 milliárd forintot vettek ki a hazai befektetési alapokból, amiben komoly szerepe lehetett a végtörlesztésnek is. Minden alapfajtából vitték a pénzt, egyedül az árupiaci alapoknál volt szerény, százmillió forintos nagyságrendű tőkebeáramlás. A kivét nagy része forint, de euróból is nyolcmilliárd forint értékű hagyta el az alapszektort.
Befalap Harminc százalékos prémiumot fizet a K&H Növekedés Plusz
Privátbankár.hu | 2012. február 6. 10:29
Új hároméves zárt végű, tőkevédett alapot indít a K&H-csoport, amely a lejáratkor nemcsak a mögöttes részvénykosár hozamát fizeti ki a befektetőknek, hanem ha ez a növekmény öt százalék felett van, akkor még plusz 30 százalékot is. Hozama legrosszabb esetben nulla, de már öt százalékos részvényár-emelkedés esetén is fölé megy az évi tíz százaléknak.
Befalap Magyarországon fektet be a liechtensteini hercegi család
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 10:42
A Brokernet-csoport és a liechtensteini hercegi család tulajdonában levő LGT-csoport a kelet-európai régióra vonatkozó stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá – közölték a cégek. Megállapodtak, hogy az LGT Capital Management kisebbségi, 30 százalékos részesedést szerezhet a befektetési alapkezeléssel foglalkozó Quantis Investment Management Zrt.-ben.
Befalap Egynapos pozíciókkal csinálta a legjobb hazai nyílt végű alap
Eidenpenz József | 2012. január 25. 06:00
A három, számítógépes algoritmussal kereskedő hazai befektetési alap nagyon különbözően teljesített tavaly. Alapvetően makrogazdasági összefüggésekre támaszkodva generál vételi és eladási jeleket a 26,2 százalékos hozamot elérő Pelso Quant kereskedési modellje. A Dialóg Deviza nem jól viselte az augusztusi minikrachot, így kezelője szoftvert cserélt.
Befalap Ennyire tudnak a számítógépek az ember helyett pénzt csinálni
Eidenpenz József | 2012. január 23. 14:39
A külföldi, számítógépes algoritmus segítségével befektető, úgynevezett quant alapok eredménye eléggé széles skálán mozgott az utóbbi egy évben, -24,4 és plusz 9,9 százalék között. Ugyanakkor nagyobb részük ezzel is meg tudta előzni a hasonló profilú, de nem számítógépesített konkurenseit. Megindult a kilábalás, miután a pénzügyi válságot a szektor kezdetben nehezen viselte, a hosszú távú hozamai nem olyan jók.
Befalap Melegebb éghajlatra küldik a befektetőket az alapkezelők
Eidenpenz József | 2012. január 20. 16:50
Bár a feltörekvő piacok mostanában nem teljesítettek túl jól, az utóbbi időben megszaporodott az egzotikus feltörekvő piaci alapok száma. Főleg a BRIC-országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína kedvelt célpontok. Brazíliában a bányászati cégeken kívül a bankszektort is figyelem kíséri.
Befalap Euróláz: Már 32 százalékos hozammal is van OTP-kötvény
Eidenpenz József | 2012. január 19. 15:19
Dialóg Expander néven olyan új befektetési alap indul, amely száz százalékig a Richter átváltható eurókötvényeinek hozamából részesedik. A hazai nagyvállalatok külföldön kibocsátott kötvényei igen magas, mintegy 10-32 százalékos euróhozammal forognak mostanában, de a magyar állam által kibocsátott devizakötvények is még mindig közel járnak az évi tíz százalékhoz.
Befalap Feltalálták az előtörlesztéses befektetési alapot
Eidenpenz József | 2012. január 18. 11:36
A K&H Alapkezelő egy itthon még ismeretlen fajta tőkevédett befektetési alapot indít, amely a tőke felét az első év után visszafizeti a befektetőknek. Az új formát a jogszabályok január 1-jei módosítása tette lehetővé. Az alap ötvözi a rövid és középtávú megtakarítások, a betétek és a befektetési alapok előnyeit - tartják. Csakhogy a legmagasabb lehetséges hozama is épphogy kilenc százalék, az állampapírok és betétek így most komoly konkurenciát jelentenek neki.
Befalap Nyolcvanöt milliárd forintot vittek el decemberben a befektetők
Privátbankár.hu | 2012. január 17. 14:28
Decemberben a gyengélkedő forint és állampapírpiac is rányomta a bélyegét a befektetési alapok piacára, de a végtörlesztések is vagyoncsökkentő hatással voltak. A nyilvános részvényalapok kivételével minden egyéb alapkategóriában tőkekiáramlás volt, összesen 85 milliárdot vittek el. A nyugdíjpénztári vagyonátadás utóhatásaként ebből 13 milliárd a zártkörű részvényalapok vagyona volt.
Befalap Bécsig ért a Madoff-botrány, kártérítést fizethet a Bank Austria
Privátbankár.hu | 2012. január 12. 15:18
Pert veszített Bécsben a Bank Austria a Madoff-ügyben károsult befektetőkkel szemben, és kártérítésre kötelezte a bíróság, két befektetőnek 350 ezer eurót kell kifizetnie.Az ügyben érintett összes befektetőt ért károkat viszont 700 millió euróra becsülik. A bank Madoff csalárd üzelmeihez továbbította az ügyfelek tőkéjét.
Befalap Szörnyű rossz évük volt tavaly a magyar befektetési alapoknak
Eidenpenz József | 2012. január 11. 10:44
A 414 különböző befektetésijegy-sorozatból mindössze 39 teljesített tavaly az év közbeni hat százalékos jegybanki alapkamat felett, és valamivel több mint a felük mínuszban végzett. Annyiban azonban érthető a dolog, hogy a mögöttes részvénypiacok és a hazai kötvénypiac is eléggé rosszul teljesítettek, ráadásul nálunk a tavalyi év egyik nagy slágere, a külföldi kötvény pont nem terjedt el.
Befalap Síelés helyett befektetési jegyeket váltanak vissza az ügyfelek
Eidenpenz József | 2012. január 10. 14:52
Január első hetében már 26,5 milliárd forintnyi befekttési jegyet váltottak vissza az ügyfelek a nyilvános befektetési alapokból. Erre kézenfekvő magyarázatnak látszik a végtörlesztés és a külföldi számlanyitási hullám. Ezúttal az eurót és a dollárt is kivették az alapokból.
Befalap Decemberben nem vitték, hanem hozták az eurót az alapokba
Eidenpenz József | 2012. január 6. 06:00
A december sem volt jó hónap a hazai befektetési alapok számára, az ügyfelek máshová vitték a pénzt, elsősorban a pénzpiaci és kötvényalapok, valamint az ingatlanalapok zsugorodtak. Majdnem minden alapfajta visszaesett, csak az árupiaci és a részvényalapokba érkezett minimális értékű tőke.
Befalap A Schroder alapja kiszórta teljes magyar kötvénycsomagját
Eidenpenz József | 2012. január 5. 14:46
A november végi adatok szerint a Blackrock alapkezelő 5,2-ről 4,3 százalékra csökkentette részvényei arányát feltörekvő európai alapjában, a Franklin Templeton hasonló konstrukciója viszont növelte azt. A Schroder egyik alapja viszont megszabadult teljes, 16 millió eurónyi magyar kötvénycsomagjától a hónap során.
Befalap Az abszolút hozamú stratégia sokakat megóvott a tavalyi veszteségektől
Privátbankár.hu | 2012. január 3. 10:45
Az indexkövető stratégiákhoz képest átlagosan hat százalékos pluszt hozott az abszolút hozamú stratégia 2011-ben, egyre több alapkezelő esküszik erre. A tavalyi év egyébként nagyon hektikus volt, a főbb befektetési eszközcsoportokban is plusz húsz és mínusz harminc százalék között változtak a hozamok.
Befalap Hit, remény, szeretet – vannak egyáltalán erkölcsös befektetések?
Eidenpenz József | 2011. december 26. 10:54
Sok egyház írja le tagjainak, hogy mely befektetések egyeztethetők össze az adott hit elveivel, milyen eszközökbe szabad pénzüket elhelyeni, de világi alapon, etikai elvek alapján is születnek ajánlások, szerveződnek befektetési alapok. Mégis, hogy mely befektetés nevezhető etikusnak, és melyik nem, nagyon nehéz eldönteni – és ezért is dönti el szinte mindenki másképp.
Befalap Szörnyű évük volt a hedge fund-oknak, Paulsonnak végképp
Privátbankár.hu | 2011. december 24. 13:32
Nagyon valószínű, hogy a 2011-es lesz az utóbbi húsz év második legrosszabb éve a hedge fund-ok számára, csak a 2008-as válságév volt ennél rosszabb. A szakma korábbi sztárja, John Paulson is egyre mélyebbre süllyed, egy sor hiba után most az aranyár esésén veszít.
Befalap Elfogadták az új befalaptörvényt
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 17:52
 
Befalap Befektetés néhány kattintással
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 17:23
Egyre többen keresnek olyan befektetési formát, ami kisebb összegű megtakarítások esetében is költséghatékony és biztonságos. Most mindez kényelemmel, változatos lehetőségekkel és egy nyereménnyel is párosulhat (x)
Befalap Kína 50 milliárd dolláros tőkeinjekciót ad alapjának
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 12:25
A Reuters információi szerint Kína hamarosan bejelentheti, hogy a CIC állami tulajdonú alapját 50 milliárd dolláros tőkeinjekcióval látja el. A 2007-ben alapított China Investment Corporation-t Kína külföldi befektetésekre használja.
Befalap A devizás magyar kötvényekben bízik az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2011. december 21. 11:02
Az idei rendkívül kedvezőtlen körülmények ellenére is akadtak olyan termékek, amelyek különleges befektetési stratégiájuknak köszönhetően helytálltak. Jövőre a devizában kibocsátott hazai kötvények lehetnek kedvezőek - írja az OTP Alapkezelő.
Befalap Főleg az eurós alapokból csordogál el a tőke
Privátbankár.hu | 2011. december 16. 13:24
Novemberben az állampapírok hozamszintjének emelkedése számottevő veszteséget okozott a kötvényalapoknak, ami megijesztette ezen alapok befektetőit is, jelentős visszaváltásokat indukálva. A nyugdíjpénztári vagyonátadás utóhatásaként ugyanakkor novemberben tovább csökkent a zártkörű részvényalapok vagyona, a nagymértékű vagyonértékesítés miatt.
Befalap Befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2011. december 16. 13:13
Alább talál linkeket a befektetési alapokhoz kapcsolódó kalkulátorokhoz és információkhoz: legjobb hozamú befektetési alapok listája, hozamszámító, grafikongyár és iránytű.
Befalap Devizákkal csinálták az OTP sztáralapkezelői
Privátbankár.hu | 2011. december 15. 10:50
Alapjaik konkrét pozícióiról, stratégiájáról általában nem sokat lehet tudni, most azonban erről beszéltek az OTP Alapkezelő származtatott, hedge fund-szerű alapjainak befektetési igazgatói. Sok szó esett devizapozícióikról és árupiacokról, sok mindent automatizálnak szoftverekkel. A svájci franktól például gyengülést várnak.
Befalap Betegtájékoztató és válságforgatókönyv az új befektetési alapos törvényben
Eidenpenz József | 2011. december 14. 12:45
Új befektetésialap-törvény van a parlament előtt, amely bevezetné a legújabb európai előírásokat, mint az egységes, összehasonlítható adatlap, az esernyőalap vagy az alapok európai útlevele. Az értékpapírok egy részének befagyása esetén lehetővé válna a befektetők részleges kifizetése is.
Befalap Az MNB valószínűleg mindenképpen megvédené a forintot
Privátbankár.hu | 2011. december 13. 14:00
A várható törvényi változások miatt sokféle új alap megjelenésére számít az ING Alapkezelő a közeljövőben, és maga is megvizsgálja majd, milyeneket érdemes létrehozni. A cég szakemberei a jövő évre nulla körüli növekedést várnak. Ha a forint nagyon elmozdulna, az MNB szerintük mindenképpen beavatkozna.
Befalap Megint nem hoz pénzt a befektetésijegy-tulajdonosoknak a Jézuska
Eidenpenz József | 2011. december 13. 11:07
Sokáig úgy tervezték, hogy idén év végén megnyitják a CS Euroreal nevű befagyott német ingatlanapot a befektetőknek, amelyben milliárdos nagyságrendű magyar pénzek is több mint másfél éve parkolnak. Az eurómilliárdos méretű alapnak azonban nem sikerült elég készpénzt összegyűjtenie. Májusban viszont végképp eldől a sorsa.
Befalap RAX befektetésialap-hozamindex: élt 14 évet
Eidenpenz József | 2011. december 12. 14:44
Január 1-től megszűnik a részvényalapok portfóliójának teljesítményméréséhez használt RAX index számítása. A mutató csaknem 14 éve létezik, számos jogszabályváltozást és válságot élt meg – de nem igazán növekedett szépen az idők során.
Befalap Hua Mei és Hua Ou húzhatják ki a piacokat a bajból
Privátbankár.hu | 2011. december 9. 15:58
Kína 300 milliárd dollárt készül befektetni Európában és az Egyesült Államokban. Ehhez két állami befektetési alapot indít, agresszív befektetési politikával. A cél magas hozam elérése ezekben a régiókban.
Befalap Ő az, akinek hétezerféle befektetése van, de egyik sem magyar
Eidenpenz József | 2011. december 7. 14:45
A külföldiek kezében levő hazai államkötvények úgy tűnik, nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg a külföldi intézmények között, míg az egyik alapkezelőnél sok százmilliárd forintnyi is lehet, másoknál esetleg semmi nincs. A világ legnagyobb kötvényalapjában például hétezer befektetés között egy sem magyar, másutt legalábbis alulsúlyoznak bennünket.
Befalap Októberben megvoltak a Templeton-féle magyar százmilliárdok
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 16:57
Megbízható, stabil befektetőnek tartják a Templeton alapot banki elemzők, akik annak kapcsán nyilatkoztak, hogy az amerikai befektetési alap-család több mint ezer milliárd forintnyi magyar államkötvényt is tarthat a portfóliójában.
Befalap Mark Möbius kezében az államadósságunk tizede
Privátbankár.hu | 2011. december 6. 09:09
Az elmúlt hat hónapban több, mint ezer milliárdnyi magyar államkötvényt halmozott fel a Mark Möbius által kezelt Franklin Templeton befektetési alap. Így az ország forint és deviza államadósságának több, mint tíz százaléka az amerikai Templeton-alapok kezében van.
Befalap Még 300-500 milliárd forint távozhat az alapokból
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 09:45
A végtörlesztés és az államhoz került befektetési jegyek épp zajló értékesítése miatt további 300−500 milliárd forinttal csökkenhet még a befektetési alapokban kezelt vagyon – nyilatkozta Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A parlament előtt lévő jogszabály nyomán nagy külföldi alapkezelők termékei áraszthatják el a hazai piacot.
Befalap A kínai bankok megbízhatóbbnak bizonyultak amerikai társaiknál
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 15:45
Pozitívan értékelte két kínai bank, a Bank of China, valamint a China Construction Bank teljesítményét és jövőjét a napokban a Standard & Poor’s. Ez azt jelenti, hogy a vezető kínai bankok már jobb értékeléssel bírnak, mint amerikai vetélytársaik.
Befalap Hat vagy nem hat a végtörlesztés a takarékbankos alapokra?
Eidenpenz József | 2011. december 1. 10:22
Az összességében csökkenő befektetésialap-piacon 31 százalékkal bővültek idén a TakarékInvest befektetési alapok . Egyelőre nem vontak ki az alapokból jelentős mértékű megtakarítást, még a devizahitelek kedvezményes végtörlesztésének hatására sem - állítja a cég. De a legújabb adatok azt mutatják, hogy mégis elindult valami.
Befalap Költségeket perel vissza a PSZÁF az AXA magánnyugdíjpénztárától
Privátbankár.hu | 2011. november 29. 09:25
Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF. Az ok alapvetően az, hogy plusz díjakkal működő alapokba fektették a pénzt, amikor ezt olcsóbban meg lehetett volna tenni közvetlen befektetéssel is. Pert is indít annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük így jogsértően elvont költségeket.
Befalap Nem tűnik túl gyengének a forint a JP Morgan szerint
Privátbankár.hu | 2011. november 24. 14:40
Bár értékének 21 százalékát elveszítette a forint, ezt megelőzően, 2008-ig 25 százalékkal felértékelődött - mondta el Dan Morris, a JP Morgan globális stratégája cége és a Citibank rendezvényén. A szakértő szerint jó irányba tartunk.
Befalap Az erős részvénypiacnak köszönhetően gyarapodtak az alapok
Privátbankár.hu | 2011. november 22. 12:28
A Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 57 milliárd forinttal, 1,6 százalékkal nőtt októberben, amit elsősorban a részvény- és árupiacok pozitív teljesítménye, a hozam okozott. A tőkeáramlás mérlege összességében enyhén negatív volt, a hazai részvényalapok szépen teljesítettek.
Befalap Év végi leltár – a pénztárcánkban is
Privátbankár.hu | 2011. november 18. 09:25
Az év végével elérkezik a számvetés ideje. Az általánosabb jellegű kérdések mellett érdemes ilyenkor több időt szakítani a hosszabb távra szóló pénzügyi döntéseinkre is: rendelkezésre álló anyagi forrásaink racionalizálásával, hosszú távú megtakarításaink újragondolásával akár jelentős mértékben növelhetjük a befektetéseinkkel elérhető nyereséget – véli Árva András, az MKB Bank üzleti termékmenedzsmentjéért felelős vezetője (x)
Befalap Paulson, a sztárbefektető eltaszítja magától az aranyat?
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 16:29
Az egyik legnagyobb és leghíresebb hedge fund-kezelő, John Paulson eddig az aranybefektetések nagy barátjának számított, most azonban nagy tételben értékesíti részesedését egy aranyalapban. A szakemberek egyelőre csak találgatják, hogy miért.
Befalap Valljuk be, egyre kevésbé szeretnek bennünket a külföldi alapkezelők
Eidenpenz József | 2011. november 14. 15:02
Egy tucatnyi kisebb-nagyobb, összesen 6,4 milliárd eurót kezelő kelet-európai alap közül mindegyikben csökkent vagy egyenesen nulla volt a magyar részvények aránya szeptemberben. Átlagosan csak tőkéjük 2,5 százalékát tartották hazai papírban, ami határozottan alacsonyabb a benchmark-indexek többségének 3-4 százalékos értékeinél.
Befalap Nem tréfa: amerikai állampapíralap, olasz kötvényekkel tömve
Eidenpenz József | 2011. november 14. 14:08
Arról, hogy az ETF-ek egy része nem is olyan egyszerű és átlátható, mint ahogy hiszik, sok szó esik mostanában, de most különösen meglepő példát prezentált a külföldi sajtó: egy amerikai államkötvény-ETF portfóliójának 18,4 százaléka valójában olasz államkötvényekben van. A többi ráadásul nagyrészt banki papír.
Befalap Idén is indul a karácsonyi jegyzési dömping
Eidenpenz József | 2011. november 11. 17:26
Az év végén mindig tesznek még egy utolsó erőfeszítést a pénzintézetek, hogy minél több forrást gyűjtsenek be az ügyfelektől. Az időszakosan jegyezhető befektetési jegyekből, kötvényekből ilyenkor szinte minden cégnél kínálnak néhányat, befektetési alapokból például legalább hétféle indul a közeljövőben.
hírlevél