BUX
35 408.17
+1.02%
+358.00
OTP
9 765.00
+0.46%
+45.00
MOL
2 012.00
+0.60%
+12.00
RICHTER
6 900.00
+2.07%
+140.00
MTELEKOM
389.00
+1.30%
+5.00
 
Befalap
Befalap Ingatlanalap-mánia indul, sok deviza érkezett decemberben az alapokba
Eidenpenz József | 2016. január 6. 15:26
Az ingatlanalap és az eurós, dolláros megtakarítás volt a sláger decemberben a befektetési alapok piacán, részben a kisbefektetők, részben nagybefektetők hoztak pénzeket, összesen 40 milliárd forint értékben. Ezzel ez lett az év második legjobb hónapja az alappiacon. A friss tőke nagy része devizában érkezett.
Befalap A magyar részvények járhatnak jól a lengyel választás után – interjú
Eidenpenz József | 2015. december 15. 06:08
A magyar részvénypiac kedvező helyzetbe kerülhet, miután a lengyel papíroknak hátat fordít sok befektető. Lehet, hogy a részvénypiacokon jövőre nem lesz határozott trend, de a megtépázott feltörekvő piacokon érdemes lehet befektetni. Januárban új, a szokásosnál merészebb alapot indítanak – interjú Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Itt a következő divat? 15 milliárd forint ment ingatlanalapokba novemberben
Eidenpenz József | 2015. december 8. 06:08
Nőtt a hazai befektetési alapok vagyona novemberben, az eddig is népszerű abszolút hozamú és vegyes alapokat is megelőzve az ingatlanalapokba érkezett a legtöbb friss tőke, több mint 15 milliárd forint. A pénzpiaci alapokat joggal utálják, a kötvényalapok inkább stagnáltak. Sokat vettek ki az erős dollárból.
Befalap Nem szabad telhetetlennek lenni, és vigyázni kell a befektetők pénzére – interjú
Eidenpenz József | 2015. december 2. 06:08
Nem biztos, hogy lépést tart az inflációval a megtakarításunk értéke a következő években, nagyon oda kell figyelni, mibe fektetünk. Milyen alapfajtákat érdemes választania most a kisbefektetőknek? Merre tart a magyar alapkezelői piac? Interjú az Erste Alapkezelő vezérigazgatójával, Mesterházy Györggyel.
Befalap Lehet, hogy ön is privátbanki ügyfél, csak nem tud róla?
Eidenpenz József | 2015. december 1. 06:08
Mit tehet az, aki az elsők között nyitott öt éve most lejáró tbsz-számlát? Ki lehet privátbanki ügyfél? Ki fog profitálni a Volkswagen-ügyből? Miért nem jó nagy értékű ingatlanban lakni még ingatlanpiaci fellendülés idején sem? – interjú Nagy Bertalannal, az Equilor Befektetési Zrt. privátbanki igazgatójával.
Befalap A befektetők nagy lehetősége: pörög a városi logisztikai piac
Privátbankár.hu | 2015. november 26. 10:26
Folyamatosan növekvő bérlői kereslet határozza meg az ipari ingatlanok egyik legdinamikusabban fejlődő szegmensét, a városi logisztika piacát. A pozitív tendencia az OTP Ingatlanbefektetési Alap teljesítményére is jó hatással van, amelynek befektetési jegyei a kedvező hozam és az alacsony kockázat miatt egyre népszerűbb befektetési terméknek számítanak. Az OTP Ingatlanalap az elmúlt évben magas hozamú ingatlanokat vásárolt, a rosszabb teljesítményű ingatlanjaitól megvált, emellett a termék több, kedvező fejlesztésen is átesett. A fejlesztési folyamat a jövőben is zajlik tovább, sőt 2016-tól új típusú ingatlanpiaci alapot kínálnak a befektetőknek. Interjú Tóth Balázzsal, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Miben tartják a magyarok a milliárdokat? Ennyit híztak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2015. november 17. 14:31
Az elmúlt két hónap stagnálása után növekedett a befektetési alapok piaca.
Befalap Nincs mese, ha hozamot akarunk, kockáztatni kell kicsit - interjú
Eidenpenz József | 2015. november 17. 06:08
Lassan átalakul a kisbefektetők gondolkodása és érezhető az eltolódás a kockázatosabb befektetési alapok felé, de még az út elején járunk. Jelenleg a vegyes alapok a legnépszerűbbek. A magas kamatozású kötvények hozama a 7-8 százalékot is eléri, de a részvényekhez hasonló kockázatokkal. Interjú az Erste Alapkezelő vezető értékesítési menedzserével, Oszlay Péterrel.
Befalap Ilyen sem volt még Magyarországon: túl nagyra nőtt egy alap
Eidenpenz József | 2015. november 16. 13:01
A Citadella Alap mérete elérte a 60 milliárd forintot, ezért megemelték a vételi jutalékot öt százalékra, lényegében eltanácsolva ezzel a további befektetőket. Ennek oka, hogy egy túl nagy alappal nem tudnák ugyanazt a teljesítményt hozni, mint egy kisebbel. Az alapkezelő egyébként pesszimista a részvénypiacokkal kapcsolatban és kivár, ezt tükrözi az árfolyam is.
Befalap Az ingatlanbefektetéseké a jövő? Ennyi pénz ment oda októberben
Eidenpenz József | 2015. november 11. 18:00
A hazai befektetési alapok vagyona alig változott októberben, de e felszín alatt nagy változások zajlanak. Az ingatlanalapok vagyona 8,3 milliárd forinttal nőtt, az abszolút hozamú alapokat is felfedezték. Már a 310 forintos euró is olcsónak számít?
Befalap Ennyibe kerül, ha valakitől megvonja a bizalmát Soros György
Privátbankár.hu | 2015. november 7. 10:21
Újabb rossz hír Bill Gross számára, aki korábban a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelte: Soros György alapja félmilliárd dollárt vont ki az általa kezelt alapból, az egész tőke több mint negyedét. A világ egykor legnagyobb kötvénypiaci befektetője az utóbbi egy évben alulteljesítette az irányadó indexet.
Befalap Agyő, svájci frank – teljesen kiszállt a híres pozíciójából az OTP alapja
Eidenpenz József | 2015. október 22. 16:00
A svájci frank erősödésére játszó, januárban nagy veszteséget okozó devizapozíciójának maradékától is megvált az OTP Supra Alap szeptemberben. Sőt, mindjárt egy kisebb pozíciót fel is vett az ellenkező irányban. Ezen kívül forintgyengülésre játszott és tartotta Mol-jait.
Befalap Brókerbotrány: nem alhatnak nyugodtan novemberig a károsultak
Privátbankár.hu | 2015. október 21. 17:10
Legközelebb novemberben veszi újra elő az Alkotmánybíróság a Quaestor-ügyben beadott indítványokat.
Befalap Van élet az állampapíron túl is - kinek adjuk a pénzünk?
Privátbankár.hu | 2015. október 21. 17:04
Hiába gondoljuk, hogy a brókerbotrány elvette az emberek kedvét a befektetésektől, az évek alatt folyamatosan nőtt az alapok vagyona. Eidenpenz Józsefet, a Privátbankár szakértőjét kérdeztük arról, milyen irányba változott a magyar lakosság befektetési kedve.
Befalap Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha alapokba fektetsz - interjú
Eidenpenz József | 2015. október 20. 12:28
A befektetési döntéseknél nagyon nagy a személyes kommunikáció szerepe, az Erste Alapkezelő rengeteg információval látja el a jó döntéshez azokat, akik ezt igénylik. Interjú Varga Zalán értékesítési igazgatóval.
Befalap Annyira alacsony a kamat, hogy már a kamatadó sem számít
Privátbankár.hu | 2015. október 16. 10:38
Már nem érdemes a hat százalékos eho miatt egyes alapok befektetéseit a magyar állampapírokra korlátozni. A minikamatokon úgy sem látszik meg. Inkább érdemes kicsit magasabb kockázatú és hozamú terméket választani.
Befalap Hamarosan sokan jutnak adómentes haszonhoz - mennyit lehetett nyerni?
Eidenpenz József | 2015. október 13. 12:10
Idén lejárnak a 2010-ben nyitott első tbsz-számlák, akinek kell a pénz, annak nincs teendője, aki tbsz-en szeretné hagyni, annak nyilatkoznia kell. Az alacsony kamatok miatt tovább emelkedhet az alapok vagyona, a K&H Alapkezelő már több mint 1000 milliárdot kezel bennük. A magyar kamatszint maradhat alacsony.
Befalap Nem találná ki, melyik két befektetés hozta a legtöbbet a részvényalapoknak
Eidenpenz József | 2015. október 9. 16:28
A legjobb hozamot kelet-európai befektetésekkel lehetett elérni, a legrosszabb teljesítményt pedig egyes feltörekvő, egzotikus vidékek részvényei okozták.
Befalap Ez egy nagy nulla – de legalább keveset veszítettek a befektetők
Eidenpenz József | 2015. október 8. 12:20
A magyar abszolút hozamú alapok az idén nem nyertek semmit. De legalább nagy átlagban nem veszítettek sokat. Tisztelet a kivételnek, mert egyébként a mínusz kétszámjegyűtől a plusz kétszámjegyűig, plusz 15 százaléktól mínusz 23 százalékig nagyon sok féle eredmény született.
Befalap Jókora gödörben az árupiaci alapok hozama – innét már felfelé visz az út?
Eidenpenz József | 2015. október 7. 06:08
Az árupiacok leginkább a nagy esésektől és a szintén nagy, de inkább csak átmeneti emelkedésektől voltak hangosak mostanában. A magyar kisbefektetők is sokat szenvedhettek az árupiaci alapokkal, amelyek általában két számjegyű veszteségeket szenvedtek el. Kérdés, mikor jön a borúra derű.
Befalap Megijedtek a turbulenciáktól a kisbefektetők, az állampapír mindent visz
Eidenpenz József | 2015. október 6. 06:08
Mostanában kevés a mozgás a befektetési jegyek és a bankbetétek állományában. Szeptemberben a kockázatosabb alapfajtákból kivettek néhány milliárd forintot a befektetők, és alacsony kockázatú formákba fektettek be. Az állampapírok népszerűsége viszont töretlen, köszönhetően az állam gáláns kamatfizetési szokásainak.
Befalap Az üzleti ingatlanok áremelkedéséből is profitálhatunk - interjú
Eidenpenz József | 2015. szeptember 21. 06:09
Az alacsony kamatok mellett előtérbe kerültek az ingatlanbefektetések, a lakások után az üzleti célú ingatlanoknál is megindult az áremelkedés, megindultak az építkezések. A külföldi befektetők száma nagyot nőhet, ha javítanak adósbesorolásunkon. Interjú Pázmány Balázzsal, az Erste Alapkezelő ingatlanbefektetési igazgatójával.
Befalap Zuhanás a tőzsdéken - a magyar befalapok is megérezték
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 16. 15:19
Augusztusban a fejlett, de még inkább a fejlődő világ tőzsdéi jelentősen estek, ami alól a magyar piac sem tudta kivonni magát - ez a befektetési alapokat sem hagyta érintetlenül.
Befalap Ebből vitték el az emberek a legtöbb tőkét júliusban
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 18. 11:12
Több mint 15 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapok vagyona júliusban a K&H Alapkezelő szerint, ami nem túl nagy összeg, hasonló az utóbbi hónapok eredményéhez. Viszont mostanában nem jellemző módon sokan pénzpiaci alapokba fektettek. Népszerűek a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok.
Befalap Vajon hová teszi a lakosság a pénzét? Se betétbe, se alapba
Eidenpenz József | 2015. július 7. 17:40
Júniusban kis mértékben csökkent a hazai befektetési alapok vagyona, forintos és eurós értékpapírokat egyaránt váltottak vissza a befektetők. Az állampapír-adatot még nem ismerjük, de az előző hónapokban oda vittek sok megtakarítást. Folyik a kockázatvállalási kedv lassú növekedése.
Befalap Alapblog nyereményjáték
Privátbankár.hu | 2015. július 7. 12:26
 
Befalap Hozamot szeretne? Ennyivel ketyegnek ma az ingatlanalapok
Eidenpenz József | 2015. június 26. 14:14
A kamat alacsony, lakásra nem mindenkinek futja, vagy nincs ingatlanvásárlásra ideje. Mennyit hoznak az ingatlanalapok? Lehet a jelenlegi árfolyamokból, múltbeli hozamokból a jövőbeliekre következtetni? Mi határozza meg egyáltalán a hozamukat?
Befalap Megéri? Félénk vagyok, mégis ingatlanbefektetést akarok
Eidenpenz József | 2015. június 19. 06:08
Aki nem tud ingatlant vásárolni, annak az ingatlanalapok maradnak, ha ilyen befektetésre vágyik. Néhány ingatlanalap szép eredményt ért el az utóbbi egy évben, ennek részben, de csak részben a forint gyengélkedése az oka. A magasabb hozam azonban magasabb kockázattal is jár.
Befalap Alapból ki, alapba be: hogy mozognak a magyarok milliárdjai?
Privátbankár.hu | 2015. június 17. 09:34
Jó hangulat uralkodott a befektetési alapok piacán májusban, összesen 20 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon. A fejlett világ tőzsdéi enyhén, a fejlődő világ tőzsdéi jelentősebben csökkentek. A forint a dollárhoz képest nagyobb mértékben gyengült, mint az euróhoz képest. Melyik alapból vettek ki pénzt és melyikbe tettek be?
Befalap Szépen hízott a nyereség - ők az igazi fejőstehenek
Privátbankár.hu | 2015. június 5. 14:04
Az alapokba beáramló friss tőkének köszönhetően nőtt az alapkezelői szektor nyeresége tavaly, a nyereség majdnem száz százalékát most is, mint a korábbi években, kifizették osztalékként. Tavaly 234 milliárd forintnyi nyereséget értek el a hazai befektetési alapok, tehát az ügyfelek, ennek jó részét állampapírokon és betéteken.
Befalap Visszaváltották a 300 alatt vett eurót?
Eidenpenz József | 2015. június 3. 16:10
Kissé csökkentették az alapokban levő tőkéjük nagyságát a hazai befektetők, megfigyelhető egy lassú eltolódás a kockázatosabb alapok irányába, nyilván a siralmasan alacsony kamatok miatt. Az eurós alapokból sok pénzt vettek ki, valószínűleg azért, mert a hónap végén megdrágult az euró.
Befalap Ennyivel nőtt ápilisban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2015. május 18. 13:28
Áprilisban mind a hozamok, mind a tőkebeáramlás pozitív volt a hazai befektetési alapoknál – írja a Bamosz. A fejlett világ tőzsdéi enyhén, a fejlődő világ tőzsdéi jelentősen emelkedtek, de a magyar index ezeket jóval túlszárnyalta. A forint a dollárhoz képest erősödött, az euróhoz képest gyengült.
Befalap Spekulálnak a magyarok: mindig előkerül egy kis pénzünk - videó
Privátbankár.hu | 2015. május 7. 16:57
Vajon mekkora kárt okoztak a brókerbotrányok a tisztességesen működő szereplők körében? Hogyan spekulálnak devizában a magyarok? Melyik a kedvenc alapunk, és mit kezdünk a devizahitelek kivezetése után nálunk maradó pénzzel?
Befalap Nincs kiáramlás a befektetési alapokból, de beáramlás se sok
Eidenpenz József | 2015. május 7. 06:07
A brókerbotrány az alapok ellen, az alacsony kamat értük dolgozik, így összességében néhány milliárd forint friss pénz érkezett a hazai alapokba áprilisban. Egyik cégtől sem távozott nagyobb összeg, sem banktól, sem biztosítói alapkezelőtől, sem független vállalkozástól. Az abszolút hozamú és a vegyes alapokat szerették nagyon, a kötvény- és pénzpiaci alapokat kerülték.
Befalap Óvakodj a visszapillantó tükörtől – mit tehetünk unortodox viszonyok között?
Privátbankár.hu | 2015. május 6. 18:03
Vigyázni kell a visszapillantótükör-effektussal, az utóbbi néhány év szép hozama becsaphatja az óvatlan befektetőt – figyelmeztet az Aegon Alapkezelő. A cég elsősorban ebben a régióban keres befektetési célpontot, mert a hét szűk esztendő után Kelet-Közép-Európa most hét bő esztendő elé néz. Alulteljesítő részvényeket lehet érdemes venni.
Befalap Ezek voltak a legjobb befektetések nálunk az utóbbi tíz évben
Eidenpenz József | 2015. május 4. 18:25
A legtöbbünk inkább rövid távon gondolkodik, de vajon érdemes volt-e hosszú távra megtakarítani? Mely eszközök hozták a legtöbbet?
Befalap Közel felét ledolgozta az OTP Supra a svájcifrank-katasztrófának
Eidenpenz József | 2015. április 23. 07:08
Három hónap alatt bő nyolc százalékot gyarapodott az OTP Supra árfolyama, amely arról is nevezetes, hogy a legtöbbet veszítette a januári svájcifrank-mizérián a hazai alapok közül. Kezelője, Szalma Csaba szerint főleg a svájci frank részleges visszagyengülésének, a Mol-rallynak és a dollárerősödésnek köszönhető. Ismét jön az alapba a tőke is.
Befalap Így vásárolnak most befektetési jegyet a kisbefektetők – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 22. 06:07
Milyen befektetési jegyeket vásárolnak a magánügyfelek, hogyan döntenek, és mit javasolnak nekik a szakemberek? Megtudhatjuk, miért biztonságosak az alapok, és azt is, miért éri meg egy befektetési alapkezelőnek közvetlenül befektetési jegyeket forgalmazni és ügyfélszolgálatot fenntartani – interjú Kadocsa Péterrel, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Végre valaki, aki jól jön ki a brókerbotrányból
Eidenpenz József | 2015. április 14. 16:30
Naponta egymilliárd forint érkezik most a K&H-alapokba, ezért az alapkezelőnél bíznak benne, hogy a brókerbotrányból kifejezetten jól jönnek ki. A negatív reálkamattal fenyegető kamatkörnyezetben főleg a vegyes és abszolút hozamú alapokat ajánlják. Az olaj ára később 80 dollár körül stabilizálódhat, erre is alapot hoznak létre.
Befalap Jöhet még negatív kamat Magyarországon is – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 14. 06:08
Nem biztos, hogy Magyarország fizetőképessége rosszabb, mint Portugáliáé, mégis nagy különbségek vannak az állampapír-hozamainkban. Főleg ha az infláció tovább süllyed a negatív tartományban, elvileg nálunk is kialakulhatnak negatív hozamok. A kötvényalapokat nem kell még temetni, jó befektetésnek bizonyulhatnak – mondja a Lencsés Gyula, a Raiffeisen Alapkezelő portfólió-kezelője.
Befalap Túl alacsony a kamat? Ez lesz idén a befektetési sláger – interjú
Privátbankár.hu | 2015. április 13. 10:42
Aki hozamot szeretne, kockázatot kell vállalnia, hosszabb futamidejű kötvényekkel vagy részvényekkel. Az alapkezelő nem brókercég; ilyen kifinomult ellenőrzési rendszer, mint itt, messze nincs az értékpapírcégeknél. Aki évekig dolgozott a megtakarításáért, szánjon rá legalább pár órát, hogy befektetési döntését meghozza – interjú Konkoly Miklóssal, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Eurót, amíg olcsó: vittek el pénzt alapokból a brókerbotrányok óta?
Eidenpenz József | 2015. április 7. 16:38
Márciusban 14,6 milliárd forint távozott a hazai befektetési alapokból, amiben valószínűleg volt szerepe a kipattant brókerbotrányoknak is. Ám csak részben, van, ahol az alacsony kamatok szerepe mutatható ki. Az eurós alapokba ismét sok pénz érkezett, sokan igyekeznek kihasználni az alacsonyabb árat.
Befalap Az lesz az igazi fordulat, ha emelkednek majd az állampapír-hozamok – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 7. 06:08
Amerikai vagy európai részvényekbe érdemes inkább fektetni? Meddig erősödhet a dollár és a forint? Hogyan ne parkoltassunk feleslegesen tíz évig ott pénzt, ahol keveset kamatozik? Miért jó a vegyes alap? – interjú Forián-Szabó Gergellyel, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Ne próbáljuk megverni a piacot, bízzuk ezt az alapkezelőkre – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 3. 06:08
A magyar államkötvények utóbbi pár éves jó teljesítménye aligha ismételhető meg, de azért nem jelentenek rossz befektetést. Nehéz most egyféle befektetési formát megjelölni, ezért az alapkezelő által aktívan kezelt alapokat ajánljuk a befektetőknek, ahol a portfóliót a piachoz igazítjuk. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Kétmilliárdos osztalék a Concorde Alapkezelőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 2. 07:53
Kétmilliárd forint osztalékot fizet ki a Concorde Alapkezelő Zrt. részvényeseinek 2014-re, az éves közgyűlés elfogadta a jelentést a társaság tavalyi gazdasági tevékenységéről - derül ki a BÉT honlapján szerdán közzétett közgyűlési határozatokból.
Befalap Nevetséges hozamok helyett jobban körül kell nézni - még a forint is erősödhet
Privátbankár.hu | 2015. március 31. 15:23
Ön odaadná tíz évre a pénzét valakinek évi 20 bázispontos (0,2 százalékos) kamatért cserébe? – tette fel a kérdést az Aegon Prémium ügyfélklubjának vendége, Tajti Imre, az Aberdeen Asset Management régiós befektetési vezetője. Márpedig a német államkötvény most ennyit fizet. A szakember előadásában felvázolta a kilátásokat - van élet a fejlett országok kötvénypiacán túl is.
Befalap Ömlik a pénz az új ingatlanalapba, de erős a konkurencia
Eidenpenz József | 2015. március 31. 10:40
A FHB új alapkezelő társasága három bankhálózatban is jelen van, de mindegyik helyen nagyon erős a helyi termékek és az állampapír konkurenciája. A nyilvános ingatlanalapba erősen áramlik be a pénz, a kezelésnél nagyon vigyáznak arra, hogy mindig sok likvid tőke maradjon. Az egyéni portfólió-kezelés alapokon keresztül történik.
Befalap Óvakodj a kötvényektől? Az alapok is profitálhatnak a brókerbotrányból
Eidenpenz József | 2015. március 25. 13:36
Megijedtek-e az ügyfelek a befektetési alapoktól a brókerbotrányok kapcsán, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, profitálni fognak az eseményekből az alapkezelők? Mi lesz a kockázatvállalási hajlandóságukkal? Mi a legnagyobb hiba, amit az ügyfelek el szoktak követni? – merült fel a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában.
hírlevél