BUX
35 350.67
+0.86%
+300.00
OTP
9 770.00
+0.51%
+50.00
MOL
2 004.00
+0.20%
+4.00
RICHTER
6 880.00
+1.78%
+120.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
Befalap
Befalap Így fektet be az OTP Alapkezelő részvényes csapata – interjú
Privátbankár.hu | 2015. március 25. 06:08
Orosz részvényeket nem a gazdasági fellendülésben bízva, hanem az egyes vállalatok jó nyereség- és készpénztermelő képessége miatt érdemes venni. Sokban hasonlít az orosz, török és afrikai részvények elemzése. Ha már tudjuk róluk, hogy korruptak, akkor az a kérdés, egyre korruptabbak lesznek, vagy egyre kevésbé? – interjú Boér Leventével, az OTP Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Menekül-e a tőke a befektetési alapokból a brókerbotrányok óta?
Eidenpenz József | 2015. március 20. 06:08
Számításaink szerint nincs szó tőkemenekítésről a befektetési alapok piacán, március első felében az ügyfelek kevéssel több pénzt fektettek az alapokba, mint amennyit kivettek. A kockázatosabb alapfajtákat azonban kerülték és sok eurót helyeztek el, ami persze az alacsony árfolyamnak is betudható.
Befalap Nem jó az úthenger előtt szedegetni az egycenteseket – interjú
Eidenpenz József | 2015. március 19. 06:09
A kamat sokáig alacsony maradhat nálunk, a forint rövidebb távon erősödhet, hosszabb távon gyengülhet. A magyar részvényeket pedig könnyen felfedezhetik végre, már csak osztalékuk miatt is. Nem biztos, hogy 30 évnyi kötvénypiaci rali után érdemes kötvényekben ülni. Interjú Móricz Dániellel, a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Brókerbotrány: mennyire ijedtek meg a magyarok, az alapokat is kipucoljuk?
Privátbankár.hu | 2015. március 17. 16:00
Továbbra is jó a hangulat a befektetési alapok piacán, a februári számok még kedvezőbbek is mint a januáriak. A vagyonváltozást tekintve a befektetési alapok piacán ebben a hónapban kiemelkedően jól szerepelt több kategória is, így ellensúlyozni, sőt felülmúlni tudták a korábbi hónapokat is jellemző pénzpiaci tőkekiáramlást. Kérdés azonban, hogy a brókerbotrány hatására mennyire veszítik el a befektetők a bizalmukat.
Befalap Az alapkezelők is érzik a pánikot - pedig ők nem is brókerek
Privátbankár.hu | 2015. március 11. 14:45
A Concorde Alapkezelő sajtótájékoztatón nyilatkozott a brókerbotrány sorozat által kialakult helyzetről, és persze saját magukról. Leginkább azt hangsúlyozták, hogy egy alapkezelőnél nincs pénz, az a letétkezelő bankoknál van, az alapkezelő csak a befektetési döntéseket hozza meg.
Befalap Alapok és brókerbotrányok – itt az ideje devizában takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2015. március 10. 18:07
A hazai befektetési alapok vagyona szerény mértékben tovább nőtt februárban: a forintos alapok vagyona stagnált, a devizás sorozatokba viszont jelentős összeget, közel százmillió eurót helyeztek el. Két kisebb alapkezelő alapjaihoz jelenleg nem lehet hozzáférni, de ettől még nem biztos, hogy kár éri a befektetőket.
Befalap Megvannak az év legjobb befektetési alapjai és alapkezelői – itt a lista
Privátbankár.hu | 2015. március 7. 11:55
Március 5-én ünnepélyes gála keretében osztottuk ki a Privátbankár.hu Klasszis 2015 díjakat, amelyek a hazai alapkezelői szakma legjobb teljesítményeit hivatottak elismerni. Az év alapkezelője az Aegon, az év portfólió-menedzsere Móricz Dániel, az év feltörekvő piaci portfólió-menedzsere Boér Levente lett.
Befalap Eljött már az ideje, hogy pénzt keressünk az oroszokon? Két alappal lehet kipróbálni
Eidenpenz József | 2015. február 24. 06:01
Három befektetési alapunk szakosodott az orosz részvénypiacra, az egyik megszűnőben van, de nem az orosz részvényeken elszenvedett veszteségek miatt. Az orosz tőzsde nemcsak az ukrajnai feszültségek miatt esik, előtte is évekig lefelé csorgott.
Befalap Ez történt a svájcifrank-pánik után a kisbefektetők pénzével
Eidenpenz József | 2015. február 20. 14:47
Az OTP Supra január 15-én a svájci frank árfolyamának elengedése miatt jelentős veszteséget szenvedett el, azóta azonban ennek egy részét már le is dolgozta. Az alap kezelője fő vonalakban kitart eddigi stratégiája, elképzelései mellett, de finomít a kockázatkezelésen és a frankpozíciók méretét például csökkenti.
Befalap Szavazzon és nyerjen wellness-hétvégét! Ki az Év Alapkezelője?
Privátbankár.hu | 2015. február 19. 13:23
Idén is díjazzuk a legjobb befektetési alapokat, alapkezelőket, portfólió-menedzsereket. Szavazatával Ön is befolyásolhatja a döntést - és még egy ausztriai wellness-hétvégét is nyerhet!
Befalap Alapok előre - márciusban tovább fogy a magyar kamat?
Privátbankár.hu | 2015. február 18. 11:32
Több mint 62 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona januárban, felgyorsult a beáramlás a kötvény- és a vegyes alapokba. Ez az irány továbbra is jó lehet, mivel márciusban újabb kamatcsökkentésre lehet számítani – írja a K&H Alapkezelő.
Befalap A szupermini kamatok tényleg kockázatosabb befektetésekre sarkallják a magyarokat?
Eidenpenz József | 2015. február 13. 12:00
Elméletben az alacsony kamatszint miatt az ügyfél, aki számottevő reálkamatot szeretne elérni, a kockázatosabb befektetések felé kellene, hogy forduljon. A befektetési alapok statisztikái alapján ilyen folyamat zajlik ugyan, de nagyon lassú. Inkább a betétnél valamivel, de nem sokkal kockázatosabb eszközöket keresik.
Befalap Befektetések: Svájci jegybank megvágta, magyar kötvény gyógyítja
Eidenpenz József | 2015. február 10. 13:40
A novemberi és decemberi csökkenés után ismét nőni tudott a hazai befektetési alapok vagyona januárban. A svájci jegybank híres lépése nyomán tízmilliárdok távoztak egyes kockázatosabb alapokból, a nagyrészt hazai állampapírokat vásároló kötvényalapok viszont bővültek. Decemberben meglepően sok pénzt helyeztek el bankbetétben.
Befalap Attól, hogy deviza helyett forintban tartozunk, még nem költünk többet
Eidenpenz József | 2015. február 4. 12:00
Sehol a világon nem várható kamatemelés, inkább az a kérdés, hogy a még megmaradt kis kamatok meddig tartanak. A gazdasági növekedést ugyanis a technológiai ugrás okozza, és ezért nem fizetnek magasabb béreket. Ha Európa nő, mi is, de a vasárnapi boltbezárás negatív sokkot okozhat – mondja a szakértő.
Befalap Már minden héten előfordulnak kétszáz éve nem látott események
Privátbankár.hu | 2015. február 4. 10:36
A 2014-es évben 19 százalékkal nőtt a hazai befektetésialap-piac a Bamosz adatai szerint. Az év végén volt ugyan némi tőkekiáramlás, ám ez pár alapkezelőre korlátozódott – mondták el a cég sajtótájékoztatóján. Az Aegon Alapkezelő alapjai 41 százalékkal nőttek, az abszolút hozamú alapok növekedése volt a legnagyobb mértékű.
Befalap Jó időket élünk - mivel árthatunk legtöbbet a pénzünknek?
Privátbankár.hu | 2015. február 2. 12:00
Befektetni, befektetni, befektetni és nem meginogni – ezt a tanácsot adta az Aegon Prémium befektetői estjén Al-Hilal István, a Fidelity kelet-közép-európai értékesítési vezetője. A szakember azt is elmondta, mibe és hogyan. A legtöbbet azzal árthatunk a saját pénzünknek, ha ki-be ugrálunk a befektetések között.
Befalap Újra kell írni a tankönyveket – így fektet be egy fizikus a magyar piacon
Eidenpenz József | 2015. február 2. 06:08
Egy éves az alap, amelynek kezelője a természettudományok módszereit is beveti a vagyonkezelésnél. A forint szerinte nem drága, a magyar részvények eleget estek, leginkább azonban a Mol, az OTP, és az MNV devizakötvényeit kedveli. A Bitcoin nem halt meg, de magyar alapba egyébként sem lehet vásárolni belőle.
Befalap Enyhe marad a monetáris politika, még mindig nem drágák a kötvények - interjú
Fellegi Tamás | 2015. január 28. 06:05
Marad a laza monetáris politika a világban, így a részvénypiacok még emelkedhetnek, és a kötvényekben is van még tartalék, ha csak nem éri váratlan sokk a piacokat, véli Bakos Ádám, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető kötvény vagyonkezelője.
Befalap Kimozdulhatnak a hozamok a történelmi mélységekből – interjú
Privátbankár.hu | 2015. január 21. 06:04
Idén még nehezebb lesz megtalálni a jó beszállási pontokat a kötvény- és részvénypiacokon, ezért sokkal nagyobb hangsúly helyeződhet a szigorú kockázatkezeléssel működő abszolút hozamú alapokra. A biztonság és a kiszámíthatóan gyarapodó hozamok szerepe egyre inkább felértékelődik az előző években tapasztalt kedvező tőkepiaci környezet után – véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője.
Befalap Befektetési alapot keresel? Ezek mennek most jól
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 19:02
Folytatódott decemberben is a befektetési alapok vagyonának stagnálása-lassú csökkenése – írja az alapkezelők szervezete, a Bamosz. A fejlett világ tőzsdéi estek, amit követtek a fejlődő világ tőzsdéi is. A magyar börze pedig ezúttal, kivételesnek mondhatóan, követte a trendet. A forint az euróhoz képest csökkent, a dollárral szemben pedig jelentősen veszített értékéből.
Befalap Ki bukott a legtöbbet Magyarországon? Itt a svájci fekete csütörtök mérlege
Eidenpenz József | 2015. január 19. 13:00
A hazai befektetési alapok közül jó néhányan veszítettek a múlt heti fekete csütörtökön, amikor a svájciak elengedték a frank árfolyamát, de a legtöbben inkább a részvényárakon, mint a devizákon. Néhány alapnál a veszteség két számjegyű, de nem soknál. Több részvényalap és egy aranyalap pedig nyert aznap.
Befalap Mi a német kisbefektető dilemmája, és miért lassult le a magyar sztáralap?
Privátbankár.hu | 2015. január 16. 16:09
Az erősödő dollár, a süllyedő nyersanyagárak, a gyenge növekedés és az európai, japán jegybanki támogatás megakadályozza az érzékelhető kamatemelkedést. Az alacsony és a negatív kamatok pedig alapvetően változtatták meg a világot a fejlett világ befektetőinek számára és ez az igencsak bizarr környezet nem feltétlenül kedvezőtlen a részvényeknek – mondja Szabó László, a Platina Pí kezelője.
Befalap Ennél az alapnál két éves hozamot letörölt a svájci frank, de volt már rosszabb
Privátbankár.hu | 2015. január 16. 13:35
Az OTP két alapjában voltak svájci frank-pozíciók, az egyikben több, ennek vesztesége becslésünk szerint 15 százalék körül lehetett. Ezek egy részét lezárták, más részét megtartották, arra számítva, hogy a svájci frank idővel vissza fog gyengülni.
Befalap Így kereshetnek a kisbefektetők is az olajár-esésen – interjú
Eidenpenz József | 2015. január 13. 06:08
A hazai kisbefektetők inkább akkor fektetnek árupiaci alapokba, ha valami nagy emelkedés van kibontakozóban. Az alapok egy része viszont shortolhat is, így kereshet az áresésen is. A főbb árupiaci termékek egy része lassan elérheti mélypontját. Interjú Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfólió-kezelőjével.
Befalap A forint nem drága deviza, magasabb kamatokra pedig hiába várunk – interjú
Eidenpenz József | 2015. január 7. 06:08
A drága devizák könnyebben gyengülnek, mint az olcsók, de a forint nem drága. A kamatszint emelkedésére nem érdemes számítani, számottevő hozamot csak kockázatosabb befektetésekkel lesz esély elérni. Az árupiacok várhatóan még sokáig lefelé, a részvénypiacok viszont felfelé mehetnek – interjú Duronelly Péterrel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi legyen, ha tovább emelkednek a részvények? Abszolút hozamú vagy részvényalapok?
Fellegi Tamás | 2014. december 19. 20:03
Egészen 2009 márciusa óta, vagyis közel 6 éve tart a részvénypiaci hossz a főbb tőzsdéken. Így a megfelelő befektetési alap kiválasztásánál joggal merül fel a kérdés, hogy érdemes-e még részvényalapba fektetni?
Befalap Trendváltozás közeleg a befektetési alapok piacán?
Privátbankár.hu | 2014. december 16. 14:11
Megállt a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán novemberben, ami elsősorban a hazai likviditási alapokból való tőkekiáramlás okozott. Ebben a hónapban összességében 32 milliárdnyi tőke távozott az alapokból, ezen belül kimagaslóan sok pénz a pénzpiaci / likviditási alapokból.
Befalap Befektetné megtakarításait? Több lábon állni mindig biztonságosabb!
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 06:10
Az élet számos területén igaz ez a mondás, azonban különösen fontos, ha pénzügyeinkről, megtakarításainkról van szó! Abban az esetben, ha mindenünket feltesszük egyetlen „biztos” tippre, könnyen elveszíthetjük a nehezen megtakarított pénzünk egy jelentős részét.
Befalap Marad az alacsony kamat, abszolút hozamra kéne váltani
Privátbankár.hu | 2014. december 4. 17:08
Az Aegon új alapja az Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap a globálisan legígéretesebb célpontokra lő majd, kezelője Duronelly Péter lesz.
Befalap Közeleg az év vége - mit tegyünk, ha nem akarunk annyit adózni?
Privátbankár.hu | 2014. december 4. 07:29
A befektetési alapokkal vonzó nyereséget érhetünk el, de ebben az esetben is adót kell fizetnünk megszerzett nyereségünkből. A terhek nagy részét legálisan meg lehet úszni, de legkésőbb év végéig ehhez meg kell tenni a szükséges lépéseket.
Befalap Az alacsony kamatok hatalmas esélyt jelentenek a vagyonkezelőknek – interjú
Privátbankár.hu | 2014. december 1. 06:08
Sok vagyonos embernek nincs ideje arra, hogy folyton megtakarításaival foglalkozzon. Nekik nem az elterjedtebb privátbanki tanácsadást, inkább a privát vagyonkezelést ajánljuk – mondja Schuszter Péter, a Generali Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Portfólióikban elég magas a deviza aránya, kockázatos részvényeket viszont csak módjával viselnek el a magyar ügyfelek.
Befalap Amit nem ismerünk, abba inkább nem teszünk pénzt - vagy mégis?
Privátbankár.hu | 2014. november 26. 16:30
Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő marketing-szakértője szerint a lakosság a befektetési alapok felé mozdult el az utóbbi időben. Még a tanultabb ügyfelek sem mindig értik a gazdasági folyamatokat, nem tudják, miért 1 százalék a betéti kamat, több felé osztani a befektetésüket pedig a stressz miatt nem szeretik.
Befalap 10+1 hasznos tipp befektetési alapok vásárlása előtt
Privátbankár.hu | 2014. november 21. 06:10
A befektetési alapok az elmúlt években óriási népszerűségnek örvendenek, de amikor elhatározzuk, hogy mi is szeretnénk beszállni, kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a választás. Magyarországon közel 1000 befektetési alapot forgalmaznak, csak a Bamosz (Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége) 26 alapkezelő céget tart számon, és akkor nem beszéltünk még a szövetségen kívüli cégekről és a külföldi lehetőségekről.
Befalap Forintban majdnem 12 százalékos hozamot lehetett elérni részvényalapokkal
Privátbankár.hu | 2014. november 19. 06:09
Átlagosan évi 11,6 százalék volt a hazai részvényalapok forintban jegyzett befektetési jegyeinek hozama egy év alatt. De nagy volt a szórás, sok volt a magas érték, néhány viszont mínuszban végzett. India, USA, esetleg Kína bizonyultak jó választásnak, az orosz vagy magyar kitettség viszont nagyon kedvezőtlennek.
Befalap Jön, jön, jön a negatív reálkamat, a megtakarítók bukni fognak
Eidenpenz József | 2014. október 28. 12:23
Az alacsony infláció jövőre emelkedni fog, a banki kamatok nem csak alacsonyak, de az inflációt sem érik majd el. Így a megtakarítások egy része veszíthet értékéből. A magyar gazdaság lassulhat, a részvényeink nem valami attraktívak, érdemes viszont külföldi részvényeket és devizaeszközöket venni – tartja a K&H Alapkezelő.
Befalap Hozamot szeretne megtakarításain? Érdemes barátkoznia a globális részvénypiacokkal - interjú
Privátbankár.hu | 2014. október 28. 06:10
A befektetők számára az abszolút hozamú alapok mellett a megfelelően menedzselt részvénykitettség lehet nélkülözhetetlen a vonzó hozamok eléréséhez a következő években – fogalmaz a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetője.
Befalap Az abszolút hozamú alapok majdnem háromnegyede szárnyalta túl az állampapírt
Eidenpenz József | 2014. október 27. 11:41
Az alacsony kamatok miatt sok pénz megy az utóbbi években befektetési alapokba, köztük is sok az abszolút hozamú termékekbe. Milyen eredményt hozott ez, mennyire érte meg? – ezt számoltuk ki. A befektetési jegyek nagy részének jó volt a teljesítménye.
Befalap Hatalmas pofont ad az öngondoskodásnak a kormány új adóterve
Nagy László Nándor | 2014. október 22. 06:35
Az alapkezelői szektor profitját vonná el az állam az új különadóval, miközben óriási pofont adna az öngondoskodásnak a szolgáltatások szükséges drágulása kapcsán
Befalap A magyarok hatvan százaléka csak a forintban bízik
Privátbankár.hu | 2014. október 14. 20:00
A magyarok 60 százaléka csak a forint alapú befektetésekben bízik, a devizás alapokat macerásnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit– derült ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából. Az alapokkal rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai alapkezelőt.
Befalap Nem várt hatás: A bankokat piszkálják, de az ügyfelek tanulnak belőle
Eidenpenz József | 2014. október 10. 10:47
Oly sok bizonytalanság van a világban, mibe érdemes ilyenkor fektetni? Az alapokba ömlik a pénz, de hogyan próbálják ezt megtartani az alapkezelők? Milyen alapfajták lesznek a felkapottak a jövőben? – ezekről is szólt a Dorsum legutóbbi alapkezelői klubja. Az ügyfelek pénzügyi kultúrája például sajátos mellékhatásként fejlődik.
Befalap Három sztáralapkezelő egy asztalnál: mi van, ha több hozamot akar a nép?
Eidenpenz József | 2014. október 9. 15:10
Az ország három legjobban teljesítő befektetésialap-kezelőjét is egy asztalhoz ültették a Forbes konferenciáján. Mi várható a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben? Mit lehet tenni, ha az ügyfélnek nem elég az állampapír-hozamok felett öt százalékpont sem? Merre tart a forint a legnagyobb koponyák szerint?
Befalap Nem látszik, mi fordítaná meg a gyengülő forintot – interjú
Privátbankár.hu | 2014. október 9. 06:09
A legnagyobb hazai abszolút hozamú alapnak mostanában sok a devizás befektetése, kezelője inkább a forintot gyengítő, mint erősítő hatásokat lát. Az országban többes kamatrendszer alakult ki, az alapkamat már nem orientálja a piaci szereplőket. Szalma Csaba, az OTP Supra kezelője elmondja azt is, mit üzen befektetőinek.
Befalap Alig kapunk kamatot a pénzünk után – hogy kell okosan befektetni?
Füstös Móni | 2014. október 8. 06:01
A magyar lakosság számára szokatlanul alacsonyak a mostani bankbetéti kamatok, de az infláció is alacsony és ez a fontos, mert reálkamatot így is tudunk realizálni. Mit csináljunk, ha ez mégsem elég? Hogyan fektessük be a pénzünket okosan? A Privátbankár ezekről kérdezte Fáy Zsoltot, a MagNet Bank elnökét.
Befalap Ennyivel olcsóbbak a befektetési alapok, mint a biztosítások
Eidenpenz József | 2014. október 7. 10:48
A hazai befektetési alapok átlagos költségszintje tavaly 1,67 százalék volt éves szinten, majdnem pontosan ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Ez jóval alacsonyabb a biztosításokénál, magasabb viszont az önkéntes nyugdíjpénztárnál. Ám vigyázzunk, a költség nem az egyetlen fontos paraméter.
Befalap Félsz a következő összeomlástól? Több lábon érdemes állni
Privátbankár.hu | 2014. október 2. 06:15
A tőkepiaci viharok elleni védekezés egyik módja, ha sokféle országban, többféle eszközbe – részvénybe, kötvénybe, ingatlanba –, különböző ágazatokba, devizákba fektetünk. Ennek egyik módja a „multi asset” típusú befektetési alapokba való fektetés, amelyek külföldön sok száz vagy több ezer féle befektetést tartanak.
Befalap 11 dolog, amit a külföldi alapokról tudni érdemes
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 25. 06:08
Az alacsony kamatviszonyok közepette a befektetési alapok számítanak az egyik legfontosabb megtakarítási alternatívának. Sok pénzügyi csoportnál kínálnak ma már külföldi alapokat is. Milyen előnyeik lehetnek, mit érdemes róluk tudni, miben különböznek a hazaiaktól?
Befalap A Fidelity szerint lesz itt még fellendülés – interjú
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 18. 06:10
A Fidelity alapkezelői szerint érdemes felülsúlyozni a részvényeket, mert jók a növekedési kilátások. Bár a bérek több országban már növekedhetnek, az infláció sokáig enyhe maradhat. A forintról mindenkinek megvan az elképzelése, amelyhez megkeresheti a megfelelő befektetési jegyet. Interjú Al-Hilal István értékesítési vezetővel és Eugene Philialithis vezető portfólió-menedzserrel.
Befalap Augusztusban sem aludtak, 63 milliárdot toltak alapokba
Eidenpenz József | 2014. szeptember 16. 14:20
Az előző hónapokhoz hasonló összeget, 63 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban a befektetők augusztusban. Leginkább a rövid kötvényalapokat, a vegyes alapokat és az abszolút hozamú alapokat kedvelték. Az eurókészletükhöz alig nyúltak, de a dollárt adták.
hírlevél