TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az előző hónapokhoz hasonló összeget, 63 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban a befektetők augusztusban. Leginkább a rövid kötvényalapokat, a vegyes alapokat és az abszolút hozamú alapokat kedvelték. Az eurókészletükhöz alig nyúltak, de a dollárt adták.

Augusztusban 63 milliárd forint friss tőke érkezett a nyilvános hazai befektetési alapokba a Bamosz adatbázisa szerint. Ám ebből több mint hárommilliárd forint cseh koronában és lengyel zlotyban volt, tehát biztosan nem az itthoni ügyfelek műve. (Magyar alapkezelők már külföldi ügyfelek számára is kezelnek alapokat.) A közel ötezer milliárd forintnyi tőke tulajdonosai húszmilliárd forint hozamot is elértek.

Ezúttal mintha nem annyira devizáztak volna az ügyfelek, a magas euróárfolyam ellenére lényegében nem nyúltak az eurós befektetési jegyeikhez, ellentétben a korábbi hónapokkal. Kivettek viszont 2,6 milliárd forintnyi dollárt az alapokból, minden bizonnyal azért, mert a dollár nagyon régen, évek óta nem volt ilyen drága forintban.

A legkedveltebb alapfajta a rövid kötvényalap volt, 27,5 milliárd forintot helyeztek el ilyenekben. A második a kiegyensúlyozott vegyes alap, ahová 18,9 milliárd forint ment. A bronzérmesek az abszolút hozamú alapok 16,3 milliárddal.

Egyértelműen folyik az átrendeződés az alacsony, egészen minimális kockázatú termékek felől a magasabb, pontosabban inkább a mérsékelt-közepes kockázatú befektetések felé. Amire nyilván az alacsony kamatszint kényszeríti rá az ügyfeleket. Erre utal az is, hogy a pénzpiaci, illetve likviditási alapok tőkéje stagnált, illetve kissé csökkent. Visszaestek a szintén mérsékeltnek tartott rizikójú tőkevédett alapok is.

Nyilvános alapok vagyona (2014. augusztus)

Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 16,3 681,8 13,0
Árupiaci 1,1 12,1 0,2
Dinamikus vegyes 0,7 7,6 0,1
Egyéb értékpapír 1,8 32,7 0,6
Egyéb pénzpiaci -1,5 521,1 9,9
Hosszú kötvény -6,9 162,7 3,1
Kiegyensúlyozott vegyes 18,9 393,6 7,5
Közvetett ingatlan -0,3 28,5 0,5
Közvetlen ingatlan 1,6 434,5 8,3
Likviditási 0,3 1 042,3 19,8
Óvatos vegyes 6,2 134,8 2,6
Részvény 5,0 278,2 5,3
Rövid kötvény 27,5 912,2 17,3
Szabad futamidejű kötv. 2,4 80,4 1,5
Származtatott -0,2 18,1 0,3
Tőkevédett -9,0 523,0 9,9
Összesen: 64,1 5 263,6 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 17,4 2 998,6 57,0
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 23,0 997,8 19,0
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

Eközben, ha nem is sok, de a kifejezetten kockázatos alapfajtákba is ment a forrásokból. Részvényalapokba ötmilliárd, óvatos vegyes alapokba bő hatmilliárd, árupiaci alapokba egymilliárd ment, és hasonló összeget fizettek be nettó az ingatlanalapokba is.

Akik most kissé aludni látszottak, azok az állampapír-piaci befektetők, augusztusban csak 11 milliárd forint friss megtakarítás ment lakossági állampapírokba. (Az év egészében azonban sok, 535 milliárd.) Az augusztusi adatot még nem ismerjük, de júniusban, júliusban a bankbetétek értéke sem változott sokat, mintegy 12-12 milliárddal csökkent.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél