TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyarok kedvelik a befektetési alapokat: nemzetközi összehasonlításban is magas a befalapok aránya a befektetéseink között. A kockázatot viszont egyáltalán nem kedveljük, bár alakul a fordulat, az alacsony banki kamatok kihozzák belőlünk az óvatos duhajt. A profik is kivárják, mi lesz a mostani katyvaszból a világban.

A befalapokat szeretjük, a kockázattal még csak barátkozunk

Egyre magasabb a befektetési alapok részesedése a magyar befektetési piacon, a lakossági megtakarítások összege már a GDP-hez mérhető - mondta el Köves Benedek, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója a társaság keddi háttérbeszélgetésén. A lakossági megtakarításokon belül 9,4 százalék a befalapok részesedése: ez a németországi szinttel vetekszik, és meghaladja az európai átlagot. A kockázatot viszont nem szeretik a magyarok: a részvényalapok, valamint a hosszabb elköteleződést kínáló, kockázatos termékek aránya nálunk meglehetősen alacsony az európai átlaghoz képest. Köves Benedek szerint azért ezen a téren is van fejlődés: az abszolút hozamú alapokba szépen áramlott a tőke az elmúlt időszakban.

A csökkenő kamatok miatt fokozatos átrendeződés indult meg a piacon: a befektetők hozamot keresnek, amit a bankbetétekben vagy az állampapírban már nem kapnak meg, ezért hajlamosabbak nagyobb kockázatot is vállalni.

Közel 800 milliárd forint friss tőke áramlott a hazai alapokba 8 hónap alatt, ennek több mint negyede az OTP Alapkezelő termékeibe érkezett.

20 éve a piacon

Az alapkezelő egyébként most ünnepli 20. születésnapját: Gáti László, a társaság marketing és értékesítési igazgatója elmondta, 1993-ban mindössze két munkatárssal indultak, a kezelt vagyon valamivel 2 milliárd forint fölött alakult. Mostanra a kezelt vagyon 1421 milliárd forintra nőtt, a piaci részesedés 23,8 százalékos, 74 működő alapot kezelnek összesen 32 hazai munkatárssal.

Az OTP Alapkezelő új tőkevédett alapot is indít jubileuma alkalmából, a Remix 20 Alap mellesleg a 65. tőkevédett alapja a társaságnak indulása óta. Mögöttes befektetési kosarában 9 alap van, zártvégű, futamideje 2017-ig tart. 4 százalék fix hozamot ígérnek (ez évesítve 1,11 százalékot jelent), a maximális hozam 60 százalék (évesítve 14,19 százalék).

Hova menekülhetünk a kamat megsarcolása elől?

Mely alapok lesznek eho-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem eho-köteles? Nemrég erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál. Részletek >>

Az OTP az augusztustól beveztett kamat-eho-fizetési kötelezettségre is reagál: hamarosan elindítják az OTP Prémium tőkegarantált pénzpiaci alapot, amely eszközeit 80 százalékban állampapírba illetve MNB-kötvénybe fekteti, ezáltal az elért hozam eho-mentes lesz az ügyfeleknek. Gáti László elmondta: az új alap klasszikus pénzpiaci alap lesz, 40-50 bázispontos pluszt várnak tőle a szokásos pénzpiaci hozam felett (amihez még az eho-mentesség is párosul).

Fordulóponthoz érkeztünk - a profi is óvatos

Szalma Csaba

Szalma Csaba, a társaság befektetési igazgatója szerint tartósan alacsony kamatkörnyezetre kell berendezkednünk. Magyarországon azt látjuk, hogy az MNB a rövidtávú kamatokat akár 3 százalékra is levinné - ez 3 százalékos infláció mellett azt jelenti, hogy nem lesz reálkamat. Ilyesmivel még nem szembesültek a befektetők Magyarországon, kérdés, hogy hogyan reagálnak majd - mondta a szakember.

A magyar állampapír-vásárlók körében magas a külföldiek aránya, márpedig ők elvárnák a hozamot - mivel pedig a kereskedelmi bankok is követik a jegybankot, a hazai, lakossági befektetők is kevesebbet kapnak befektetéseikért. Ezzel kapcsolatban Szalma Csaba megjegyezte: ez tudatos stratégiája is lehet a kormánynak, mivel megtakarítás helyett fogyasztásra ösztönzi a lakosságot, ezzel serkentve a GDP növekedését.

Változik a helyzet a világpiacon, egyértelmű trendek azonban jelenleg nincsenek, ez óvatosságra inti a befektetőt - mondta stratégiájáról Szalma Csaba. Döntően likvid eszközökbe, rövid állampapírokba, Pemákba fektetett kötvényalapjában, jórészt fedezve a devizakockázatot. Még a Supra abszolút hozamú alapban is visszavették a kockázatot látva a tőkebeáramlás mértékét, a hozam szórása ennek megfelelően csökkent. Érdemes ilyen helyzetben kicsit pihentetni a pénzt, van, hogy igaz, hogy "cash is king" - mondta a szakember.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél