7p
A külföldi tőzsdék egy része rekordot rekordra dönt, miközben nálunk évtizedek óta nem látott alacsony szinten vannak a kamatok és ebben nincs is kilátásban változás. Most lenne érdemes beszállni a részvényekbe? Vagy már késő? Esetleg meg kéne tanulni, hogyan is kell shortolni?

DAX 9200 pont körül, Dow Jones 16 ezernél, S&P 500 index 1800 közelében… Hihetetlen értékek, főleg annak fényében, hogy pár éve még a teljes pénzügyi rendszer összeomlásától rettegett a világ. Azok, akik nem rendelkeznek részvényekkel, sokszor csak fogják a fejüket, és azon keseregnek, miért is nem szálltak be. Néhányan meginognak és beszállnak, annak ellenére, hogy a részvények drágának tűnnek. Megint mások shortolnak, majd veszítenek, és kénytelenek pozíciót zárni, ezzel is tovább táplálva az emelkedést.

Csak emelkedni tud?

Az internet tele van véleményekkel, hol egy bank vagy brókercég, hol egy híres közgazdász nyilatkozik pro vagy kontra, mindenre és mindennek az ellenkezőjére lehet érveket találni. Az egyik legújabb érv szerint például, ha már az EKB (Európai Központi Bank) is könnyít és csökkentette a kamatot, akkor a tőzsde már igazán csak emelkedni tud.

A bika az emelkedés, a medve az esés jelképe (Fotó: 123rf.com)

A „szentimentek”, azaz különböző befektetési csoportok várakozásainak hívői, gyűjtői szerint ugyanakkor már túl sok volt a napokban az optimista, ami sokszor esés előszele lehet. Ha a többség optimista, akkor ugyanis valószínűleg már bevásárolt, tehát nem valószínű, hogy újabb vásárlásokba kezd. Így elgyengülhet a vételi oldal.

Adj el májusban, gyere vissza novemberben

Ha ez igaz is, nem tudni, mikor kéne ennek bekövetkezni, nyugodtan eltelhetnek még újabb hónapok is, és az is lehet, hogy a szentiment változik majd meg, nem pedig az árfolyamok. Ráadásul az „adj el májusban” mondás folytatása szerint „gyere vissza novemberben”, nagy átlagban az év vége-év eleje erős szokott lenni, bár ez tényleg csak a nagy átlag és egyáltalán nem törvényszerű. (A mondás az idén nem igazán jött be.)

Eközben a BUX index egy év alatt mindössze két százalékot tudott emelkedni, azt is úgy, hogy az osztalékot az index tartalmazza, „magával cipeli”, az árfolyamok egyébként nem is igazán vannak feljebb. Másrészt indexünk nagyon távol van 2007-es, 30 118 pontos csúcsától, ami a recesszióban vergődő gazdaság, a különadók és az egyik fontos vásárlói réteg, a nyugdíjpénztárak kiiktatása fényében persze nem meglepő.

Pici kamat, nagy foci?

A kamat viszont nálunk is nagyon alacsonyra süllyedt, ami két oldalról is növelhetné a magyar részvények fényét. Egyrészt az alacsony kamatokkal elégedetlen kis- és nagybefektetők jól működő piacgazdaságokban ilyenkor a részvénypiac felé fordulnak, legalábbis a tankönyvek szerint. Másrészt nő a részvények „fair értéke”, feleakkora állampapír-hozamhoz egyes elméletek szerint kétszer akkora részvényárak kellene tartozzanak. Ennek azonban nálunk szinte semmi nyoma, hacsak nem néhány kisebb vagy közepes társaság részvényénél.

Hogy miért nem tolonganak a vevők, annak több oka lehet. Egyrészt a hazai kisbefektetők többségükben még a bankbetétek, pénzpiaci alapok, állampapírok világában élnek, rendkívül kockázatkerülők. Másrészt a hazai alapkezelők, más szakemberek gyakran beszélnek arról, hogy a részvénybefektetés egy hosszabb, legalább 3-5 éves távú megtakarítási forma. A kisbefektetőinknél pedig a három hónapos, jobb esetben éves bankbetét volt eddig a meghatározó élmény, időhorizontjuk sokkal rövidebb.

Abszolút szabad kezet kaptak

Pozitív jelek ugyanakkor vannak: az abszolút hozamú alapok térnyerésével már sok kisbefektető tévedt egy olyan területre, amely a fix kamatozású eszközökön túlmutat. Az abszolút hozamú alapok nevüket onnét kapták, hogy mindenképpen pozitív hozam elérésére törekszenek. (Nem pedig valamely részvényindex túlteljesítésére, akár a negatív tartományban is, mint a rézvényalapok.)

Az abszolút hozamúak általában emelkedésre, esésre is játszhatnak, azaz longolhatnak és shortolhatnak, vagy kiszállhatnak a részvényekből és vehetnek kötvényeket, játszhatnak az arany esésére vagy a kőolajra, forintgyengülésre vagy dollárerősödésre, esetleg mindezekre egyszerre vagy sűrűn egymás után. Jelenlegi népszerűségük oka, hogy számosan közülük jó hozamokat értek el az utóbbi években.---- Ez történt az orosz válságban ----

Te tudsz részvényeket válogatni?

A részvényalapok, ha nem indexbe fektetnek, akkor legalább azt a terhet leveszik a kisbefektetők válláról, hogy konkrét részvényeket kelljen kiválogatniuk. Az egyes konkrét részvénypiacot vagy gazdasági ágat azonban sokszor ki kell választaniuk, hiszen van közép-kelet-európai részvényalap, USA-részvényalap, vagy feltörekvő piaci, gyógyszeripari alap, megújulóenergia-alap, illetve globális, amibe minden belefér.

Az abszolút hozamú alapok nemcsak az egyes részvénypiacok közötti választást, hanem azt a döntést is megspórolják nekünk, hogy egyáltalán részvényekbe fektessünk-e, vagy valami másba. Kockázatuk hasonló vagy inkább alacsonyabb, mint a részvényalapoké a sokfelé szétterített, sok kis részre osztott tőke miatt, és más technikák, mint a stop loss-megbízások használata következtében.

Beszállás a csúcson vagy a mélyben

Nézzünk egy konkrét példát, mi minden történhet, ha a kisbefektető maga próbál ki-beszállni, eltalálni az optimális időt a részvénypiaci belépésre. A híres „orosz válság” idején, 1998-ban a BUX index az év első felében 7000-8000 pont volt, majd augusztusban és szeptemberben néhány hét alatt összezuhant, sok más indexhez hasonlóan.

 

Aki a mélyponton, 1998. szeptember 21-én 3775 pontos BUX-indexnél szállt be, az a mai napig 18 480 pontos értékig 389 százalékos hozamot ért el, azaz közel ötszörösére nőtt pénze értéke. Ez egyékbént az eltelt 15 év, a kamatos kamat-hatás miatt éves szinten csak 11 százalékos hozam. Ha viszont ugyanezt korábban, 1998. július 30-án, 8313 pontos BUX mellett tette, csak 122 százalékos, éves szinten 5,4 százalékos hozamot ért el, ami becslésünk szerint nagyjából épphogy az inflációt fedezte. (Az esetleges költségektől és adóktól eltekintettünk, a kifizetett osztalékok pozitív hatását pedig a BUX index tartalmazza, hordozza magával.)

 

Többnyire rossz az időzítés

Ez alapján úgy tűnhet, hogy az időzítéssel mégis érdemes foglalkozni. De mi van, ha például 2007. július 23-án, 30 118 pontos BUX-nál szálltunk be, ami az eddigi abszolút csúcs? Akkor a mai napig 39 százalékot vesztettünk, éves szinten ez –7,4 százalék, elég kellemetlen veszteség. Vagy, egy másik eset, ha 1998. júliusban szálltunk be 8313-nál, és szerencsétlen módon úgy megijedtünk a válságtól, hogy szeptemberben 3775 pontnál szálltunk ki? Akkor néhány hét alatt pénzünk 55 százalékát veszítettük el.

Sokáig lehetne még a számokkal játszani és többféle variációt fel lehetne még vázolni, de a hazai és nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a kisbefektetők többnyire rossz időzítők. Hajlamosak a trendekkel, a tömeggel, a pillanatnyi hangulattal sodortatni magukat, fellelkesülni, amikor nem kéne, és kétségbe esni, amikor nem kéne. Ezt rideg számokkal, az alapokba ki- és beáramló tőke áramlásának elemzésével is bizonyították már.

Befektetés és kungfu

A Concorde Alapkezelő tavaly kiszámolta, hogy a több mint 15 éve működő Concorde 2000 Alapba ki-belépő befektetők mekkora hozamot értek el átlagosan a ki- és beszállásokat is figyelembe véve, vagyis mennyi volt a tőkével súlyozott átlaghozamuk a 15 év során. A ki-beugrálók – az akkori állapot szerint – mintegy évi 6,2 százalékponttal rosszabb hozamot értek el, mint a hosszú távon bennmaradók, akik egyébként évi 12 százalékkal gyarapodtak.

Egyszerűbb nyelvezetre lefordítva, az a befektető, aki eladott, mikor az alap épp nem muzsikált túl jól és akkor vásárolt, mikor az alap már szárnyalt, fele akkora hozamot realizált évente az elmúlt 15 év alatt. Az előbbiek 10 millió forintos befektetése 24 millió forintra, míg utóbbiaké 55 millió forintra hízott. A különbség óriási, avagy a türelem ha rózsát nem is, de extra hozamot termett.

Ez pedig komoly érv amellett, hogy inkább hagyjuk szakemberekre hosszú távú befektetéseinket, ne próbálkozzunk magunk. Ahogy egy alapkezelő nemrég mondta: „Aki napi öt órát kungfut gyakorol tíz éven keresztül, az biztosan jobban fogja csinálni, mint aki ötnaponta három percig csinálja” .

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16795 16630 16890 +1,17% 16795 16800 2 064 606 415 HUF 2024-03-28 16:11:20
MOL 2976 2938 2980 +1,92% 2976 2978 822 420 614 HUF 2024-03-28 16:10:53
MTELEKOM 898 890 900 +0,90% 898 899 127 863 139 HUF 2024-03-28 16:10:08
RICHTER 9295 9280 9375 +0,32% 9295 9315 1 318 165 295 HUF 2024-03-28 16:12:37
OPUS 400 397 403 -0,25% 399 400 10 766 938 HUF 2024-03-28 15:36:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG