1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összességében több mint 23 milliárd forint távozott a befektetési alapokból júniusban, és májussal ellentétben ebben döntően a lakossági visszaváltások játszottak szerepet. Mindez megnyilvánult az alapok hozamaiban is, a júniusi egy százalékos vagyoncsökkenés több mint felét viszont ismét a visszaváltások okozták.

Az elmúlt negyedévben a pozitív áprilisi tőkepiaci helyzet után előbb májusban borongóssá vált a kép, ami júniusban a kisebb javulás ellenére is sem lett kedvezőbb. Míg a hazai állampapírpiac stabil hozamokat biztosított és júniusban már a forint is erősödött, addig a részvénypiacok világszerte a negatív tartományban maradtak. Mindez megnyilvánult az alapok hozamaiban is, a júniusi egy százalékos vagyoncsökkenés több mint felét viszont ismét a visszaváltások okozták. Összességében több mint 23 milliárd forint távozott az alapokból júniusban, és májussal ellentétben ebben döntően a lakossági visszaváltások játszottak szerepet.

„A globális tőkepiacokat befolyásoló hangulat az elhúzódó dél-európai krízis következtében május után júniusban is bizonytalan volt, ami a befektetési alapok hozamaira is rányomta a bélyegét. Emellett az alapok vagyonának csökkenését a korábbi jelentéseinkben is jelzett nyugdíjpénztári vagyonátadáshoz kapcsolódó intézményi, illetve a bizonytalan helyzetben felerősödő lakossági visszaváltások okozták” – mondta el Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. „Bár a lakosság a második negyedévben összességében inkább visszaváltott, ez az utóbbi hónapokban tapasztalt piaci környezetben kevésbé meglepő, és remélhetőleg időszakos jelenség. Üdítő kivételt jelentettek ugyanakkor a származtatott alapok, ezekbe a speciális befektetési stratégiát követő alapokba ismét jelentős új pénzek érkeztek.” – tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapokból a befektetők 23,6 milliárd forintot vontak ki júniusban, és ezen időszak alatt a piaci teljesítmény hatására is 17,2 milliárd forinttal csökkent az alapok vagyona. A hónap végén a BAMOSZ tagok 1,1 százalékos csökkenést követően 471 hazai befektetési alapban összesen 3 795 milliárd forintot kezeltek. A hagyományosan lakossági termékeknek számító (pénzpiaci, garantált, ingatlan és rövid kötvény) alapokon belül a hónapban csak a rövid kötvényalapok tudtak csekély mértékű friss tőkét vonzani. Összességében a lakossági termékek esetében a hónapban a  visszaváltások voltak túlsúlyban. Az intézményi befektetők esetében ismét lassult, de nem szűnt meg a nyugdíjpénztári vagyonátadásokhoz köthető visszaváltás, leginkább a részvényalapokból vonták ki befektetéseiket.

A nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok továbbra is az összvagyon többségét (57,5 százalékát) adják, az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júniusban 0,9 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban a befektetők 14,3 milliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is 4,4 milliárd forinttal csökkentették a befektetések értékét.

Júniusban folytatódott a lejtmenet a részvénypiacokon – míg az év első négy hónapjában mindig volt egy-két olyan piac, ahol emelkedést tapasztalhattunk, május után júniusban is estek a fejlett, a feltörekvő és a hazai piacok is. A forint kismértékben erősödött, ez pedig tovább növelte a részvényalapok forintban mért veszteségeit. Tovább folytatódott az intézményi befektetők visszaváltása is, de míg májusban a nyilvános és a zártkörű részvényalapokból is jelentős tőkét vontak ki, júniusban a nyilvános alapokból csak kisebb mértékű tőke távozott.

A nyilvános részvényalapokból összesen mintegy 800 millió forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében több mint nyolcmilliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát. Egy alap beolvadt, a 78 nyilvános részvényalap vagyona pedig júniusban 2,5 százalékkal, 348 milliárd forintra csökkent. Ezen belül a kategória több mint 60 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona csak 0,9 százalékkal csökkent: júniusban 2,3 milliárd forint érkezett az alapokba, bár összesen 4,2 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk. A tiszta részvényalapok vagyona viszont öt százalékkal csökkent, miután ezekből a termékekből ismét több mint hárommilliárd forint tőke távozott, és 3,9 milliárd forint veszteség keletkezett rajtuk.

A 31 kötvényalap vagyona 0,4 százalékkal, 310 milliárd forintra nőtt, aminek oka a folytatódó kismértékű tőkevonzás mellett ezúttal is elsősorban a rövid alapok hozama volt. A kötvényalapok összesen több mint félmilliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 600 millió forint hozamot értek el. A rövid kötvényalapok esetében is 0,4 százalékkal nőtt a vagyon, ezekbe a termékekbe ugyanis a hónapban 145 millió forint érkezett, és az alapok több mint félmilliárd forint hozamot is elértek. A hosszú kötvényalapok vagyona az elmúlt hónapok csökkenése után 0,3 százalékkal nőtt, miután 400 millió forint érkezett ezekbe a termékekbe, és mintegy 60 millió forint hozamot értek el.

A pénzpiaci alapok esetében májusig havonta változott a kép, júniusban azonban folytatódott a májusban újrakezdődő visszaváltási trend és a befektetők ismét a májusihoz hasonló mértékben váltottak vissza, júniusban így ezen alapok vagyona 0,7 százalékkal csökkent. Összesen 13,8 milliárd forint távozott az alapokból, bár 4,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 349 milliárd forintra csökkent. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona 0,6 százalékkal csökkent. A befektetők 9,2 milliárd forintot vontak ki az elmúlt hónapban az alapokból, bár a likviditási alapok összesen 3,1 milliárd forintos hozamot hoztak a befektetőknek. Júniusban a bolgár levás alapon kívül minden alcsoportból tőkét vontak ki a befektetők, leggyorsabban is ezek vagyona nőtt. A hónap vesztesei ismét a forint alapú likviditási és pénzpiaci alapok voltak, ezekből összesen 10,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők, ez azonban így is negyedével kevesebb a májusi értéknél.


A legjobban teljesítő hazai alapok, 6 hónapos időtávra számítva
Hozamszámítás és befektetési alapok összehasonlítása >>

Ismét romlott a kép a garantált alapok piacán is, miután júniusban ismét több alap szűnt meg, mint ahány indult. A vagyon 1,3 %-kal csökkent júniusban, az alapokból összesen 3,3 milliárd forint távozott, és a piaci teljesítmények is 2,1 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. Öt alap lejárt és megszűnt, miközben csak két új alap indult, ráadásul négy alap a lejárat után nyíltvégűvé alakult – döntően ezek egyenlege jelentette a tőkekivonást. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 414 milliárd forint volt. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Az ingatlanalapok tőkevonzása áprilisig hónapról hónapra csökkent, májusban 2008. augusztusa óta először ismét tőkekivonást tapasztalhattunk, júniusban pedig folytatódott a tőkekivonás. Az alapok teljesítménye ugyanakkor ellensúlyozta a tőkekivonást, így a hónapban az alapok vagyona nem csökkent. Ezekből a termékekből 1,8 milliárd forint tőke távozott júniusban, de 1,9 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk. A 22 ingatlanalap vagyona összességében stagnált, a hónap végén 432 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 11 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjaiból a hónapban ismét 300 millió forint távozott, ezek vagyona így 0,4 százalékkal csökkent a hónapban. Ezekben a termékekben 42 milliárd forint fekszik.

A kisebb alapkategóriák közt is csak a származtatott alapok mutattak továbbra is növekedést. A 45 vegyes alap vagyona júniusban 0,4 százalékkal, 132 milliárd forintra csökkent. A hónapban 80 millió forint távozott ezekből a termékekből, és a piaci teljesítmények is 440 millió forinttal csökkentették a vagyont. A 18 egyéb alap vagyona júniusban 2,1 százalékkal, 41 milliárd forintra csökkent. A hónapban mintegy 160 millió forint távozott ezekből a termékekből, és a piaci teljesítmények is mintegy 720 millió forinttal csökkentették a vagyont. A 35 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban ismét a leggyorsabban, 4,5 százalékkal, 129 milliárd forintra nőtt. A hónapban 6,9 milliárd forint új tőkét vonzottak ezek a termékek, a piaci teljesítmények viszont 1,4 milliárd forinttal csökkentették a vagyont.

Bár júniusban 6 új zártkörű részvényalap is indult, a 48 zártkörű értékpapíralap vagyona júniusban 3,4 százalékkal csökkent. Az alapokból (döntően a részvényalapokból) 11,1 milliárd forint tőke távozott, ami a májusi értékhez hasonló tőkekivonás. A piaci teljesítmények további több mint tizenegy milliárd forinttal csökkentették a vagyont (elsősorban a részvényalapok vesztesége). Az intézményi alapokon belül a pénzpiaci és a származtatott alapok tudtak kismértékű tőkét vonzani júniusban. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 639 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 17 százaléka.

Privátbankár

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG