8p
Az állami nyugdíjban és egészségügyi ellátásban senki sem bízik, mégis keveseknek van megtakarítása. Mire a magyar lakosság megbarátkozott volna a részvényekkel és a befektetési alapokkal, kitört a válság. Mára a betéteket is odahagyták, nem a pénzügyi kultúra, hanem a kamatkörnyezet miatt. Interjú Tuli Péterrel, az Aegon Alapkezelő senior értékesítési menedzserével.

Az alacsony jegybanki alapkamat miatt az emberek nem nézik jó szemmel, ha betétben van a megtakarításuk, inkább átviszik befektetési alapokba, állampapírba. Önökhöz is áramlik a pénz?

Igen, a bankokon, forgalmazó partnereken keresztül is érzékeljük, hogy növekszik az állomány. Nagyjából tavaly ősszel kezdődött ez a mozgás, igazán dinamikus tavasszal lett; 30 százalék feletti a beáramlás az abszolút hozamú és a kötvényalapú pénzpiaci alapoknál.

Hogy ennyire népszerűek a befektetési alapok, nem annak tudható be, hogy pár év alatt ennyit változott a magyar lakosság befektetési hajlandósága, egész egyszerűen a kamatkörnyezet lett más. Körülbelül egy éve fej-fej mellett halad a kamatozó kincstárjegy és a befektetési alap, 800 milliárd forint vándorolt így ki a betétekből. A részvényalapok, mint hosszú távú befektetések lényegében eltűntek a magyarországi piacról a magánnyugdíj-pénztári rendszerrel együtt.

Lejártak a betétek, és az emberek átszálltak a tavaly valóban nagyon jól teljesítő pénzpiaci alapokba, mert viszonylag alacsony a kockázatuk és jó volt a múltbeli hozamuk. Csakhogy az ügyfelek többsége rosszkor szállt be. Nyilván nem tud csodát művelni egy ilyen alap; a vagyonosabb rétegnek néhány hónapra érdemes ebben tartani a pénzét, de hosszú távon reálhozamot - főleg ilyen kamatkörnyezetben - nehéz elérni.

Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársa

Akkor mit mondanak ezeknek az embereknek, mit válasszanak? Nem nagyon tudnak csak a korábbi hozamokból tájékozódni.

A betétekhez képest a befektetési alapok mindig nagyon jó alternatívának tűnnek. Valószínűleg az idén is hozni fogják ezek az alapok a betéti kondíciókat mindenfajta kötöttség nélkül, ebből bármikor ki lehet venni a pénzt, nem kell lekötni. Nagyon szeretik az ügyfelek a Smart Money alapunkat, ami lényegében az összes alapunkból építkező, alacsony költségű és közepes kockázatú abszolút hozamú befektetés. Aki elégedetlen a pénzpiaci alapok hozamával, az esetleg választhatja a Közép-európai vállalati kötvényalapot. Ez egy mérsékelt kockázatvállalású alap, igen meggyőzően teljesít az indulás óta, tavaly verte az abszolút hozamú alapokat is. Idén is szép teljesítménnyel zárhatja az évet, bár vége a kötvény rallynak.

Hát ez az. Nem tartanak attól, hogy csalódás érheti az embereket, amikor azt látják, hogy a jövőben messze nem teljesítenek majd olyan jól alapok, mint ahogyan azt korában látták?

Sajnos ez elképzelhető, sok olyan ügyfél van, aki semmilyen kockázatot nem akar vállalni, neki célszerű továbbra is a betéteknél maradni.

Változott az emberek hozzáállása a megtakarításokhoz? Szívesebben kockáztatnak, mint régen?

Készült egy online kérdőíves felmérés az utóbbi hetekben, 13 ezer embert kérdeztünk meg. Nagyon sokan, 90 százalékban bejelölték, hogy az öngondoskodás mennyire fontos és az elkövetkező 30 évben az eddiginél is hangsúlyosabb lesz, az állami nyugdíj önmagában már nem lesz elég, az egészségügyi ellátásra spórolni kell.

Ez nagyon jó eredmény.

Igen ám, de ha jobban megnézzük a számokat, akkor azt látjuk, hogy a megkérdezettek 40 százaléka rendelkezik megtakarítással, 20 százaléka nem, de szeretne a jövőben megtakarítást indítani. Ez az arány a fiatalabb korcsoportra érvényes egyébként. A maradék 40 százaléknak nincs megtakarítása, és nem is tervezi, hogy félretesz a jövőben. Ők a legidősebb korosztály, illetve a 30-40 év közöttiek, a leginkább pesszimisták. Itt jön a pénzügyi szolgáltató, akinek meg kell fogni az ügyfél kezét, és elmagyarázni, hogy márpedig a hosszú távú megtakarítás fontos.

És hogy lehet megfogni az ügyfél kezét?

Oktatással, reklámokkal, társadalmi hirdetésekkel például.

Jó, ez nincs. Mi a következő ötlet?

A médiának is van ebben némi felelőssége – nem kizárólag a devizaspekulációt kellene folyton közvetíteni. Egyébként egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy a felmérés ezt az eredményt hozta. Sokan belefásultak az élethelyzetükbe, a hiteltörlesztésekbe, féltik a munkahelyüket, örülnek, hogy élnek.

Maradjunk most mégis azoknál, akik a következő 30 évben tényleg elgondolkoznak, és elkezdenek megtakarítani. Mi alapján tegyék?

A múltbeli hozam szép és jó, de az a múlt. A jövőbeli hozam meg nehezen megfogható - nem véletlen, hogy senki sem kommunikálja, maximum szűk körben, mert ez egy ígéret, nem garancia semmire. Én azt javaslom, érdemes megnézni a különböző alapkezelők havi hírleveleit, a BAMOSZ honlapját.

Fontos, hogy az ügyfél milyen anyagi helyzetben van, milyen korú, mennyi kockázatot vállal. Ki lehet jelenteni, hogy bármilyen korú és bármilyen jövedelmi helyzetű valaki, valamennyit félre kell tennie. Aki kispénzű, az tegyen félre 5-10 ezer forintot, de havonta és tudatosan! Itt kezdődik a probléma - kevés ember képes erre, hogy ilyen fegyelmezett legyen.

És gondolom, nem elég fegyelmezettnek lennie, kockáztatni is kell. Nem válaszolt a korábbi kérdésemre, szívesebben kockáztatnak az emberek, mint régen?

A megtakarítások nagy része még ma is konzervatívnak mondható, betét, alacsony kockázatvállalású befektetési alap, állampapír - ez megy. Amikor a magyar lakosság már éppen megbarátkozott volna a részvényekkel, a befektetési alapokkal, az a legrosszabbkor történt, a válság kitörése előtt. Az ügyfelek már kezdtek nyitni az új, a kockázatosabb felé - rosszkor tették, megégették magukat. De egyébként az ÁKK-nak sem elég már, hogy bevonzotta azt a rengeteg pénzt például rövid futamidejű kamatozó kincstárjegyekbe, meg kell próbálni elnyújtani valahogy a futamidőt, ezt Borbély László András is elmondta egy konferencián.

Ezt a gondot Önök sem ússzák meg: a pénzt gondolom nem elég ide csábítani, itt is kell tartani.

A legfontosabb nyilván, hogy jól végezzük a dolgunkat, az aktív vagyonkezelés jól működjön. Vannak kampányaink, aki például online-számlát nyitott, annak korábban jóváírtunk 1 százalék hozamot. De a legfontosabb az ügyfelek rendszeres tájékoztatása. Az oktatást pedig már említettem.

Ha már megint oktatás: Önök indították a Diplomapersely programot. Mi ennek a lényege?

Névjegy

Tuli Péter a közgazdasági egyetem befejezése után a Citigroup magyarországi leányvállalatánál kezdett el dolgozni, nagyvállalati finanszírozással, corporate finance-szel foglalkozott. 2007 és 2010 között a Raiffeisen csoport befektetési banki üzletágánál, a Raiffeisen Centrobank AG-nál tevékenykedett, a Közép-Kelet Európai országokért felelős szenior értékesítési munkatárs volt. Jelenleg az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt-nél a termékfejlesztésért, illetve az intézményi és lakossági értékesítési csatornák vezetéséért felel.

Ez egy rendszeres megtakarítási program, Hollandiában és másutt a világban népszerű. Oktatásra és az ezzel kapcsolatos költségekre lehet spórolni. Minél fiatalabb a gyermek, akinek félretesznek a szülei, annál jobb, mert annál kevesebb pénzzel is be lehet szállni. Van egy kalkulátorunk az interneten, ami kiszámolja, hogy az érettségiig havonta mennyit kell félretenni. Kiszámolható például, hogy ha egész korán beszállunk, és tegyük fel, tudjuk, a gyerekünk mérnöknek készül, akkor nagyjából 5-10 ezer forintos megtakarítással lehet számolni havonta. A jelenlegi árakkal kalkulálunk természetesen, mert ki tudja, hogy 10-15 év múlva a Műegyetemen mennyit fognak elkérni a mérnökképzésért. A pénz egy pénzpiaci befektetési alapba megy, és ha valakinek gondja van futamidő közben, nem büntetjük: meg lehet szakítani, később újra folytatni lehet a megtakarítást. Fontos még, hogy nemcsak oktatásra lehet felhasználni végül a pénzt, hanem szabadon, bármire.

Akkor mi szól emellett?

Az, hogy itt levittük a beszállási limitet. Másrészt a kalkulátor segíti a szülőket, hogy előre gondolkozzanak. Egy szülő mikor fog megnyitni egy értékpapír-számlát, és félretenni befektetési alapba, ha valaki nem mondja ezt neki? Szerintem soha.

Mennyit hoz ez a Diplomapersely?

A kalkulátor az elmúlt évekre visszamenőleg számol egy átlagot, és azt próbálja meg előrevetíteni.

Önök mennyi érdeklődőre, mennyi befektetett pénzre számítanak a diplomaperselyből?

Nem határoztunk meg célösszeget. Ez olyan ügyfeleknek szól, akik tudatosak, és nem képesek havi 100 ezreket félretenni, hanem csak havi 10-20 ezret. És reméljük, hogy a végén nem tévévásárlásra fogják felvenni ezt az összeget. Legrosszabb esetben is felfüggesztik, de benne hagyják a pénzt a gyereküknek.


Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG