TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Keler új rendszere megkönnyíti, hogy az alapkezelők, forgalmazók bővítsék kínálatukat. A hazai alapok tőkéje hét hónap alatt 700 milliárd forinttal nőtt.

Egyszerűbben bővíthetik a lakosság számára kínált befektetési alapok választékát a forgalmazók, a befektetési jegyek és a pénz mozgásának közvetlen összekapcsolása révén pedig még biztonságosabbá válik a hazai befektetési alapok piaca a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) – a tervek szerint – novemberben élesedő új elektronikus kereskedési platformja, a Warp révén.

A már egy ideje tesztelés alatt álló megbízáskezelő és tranzakció-irányító rendszerhez folyamatosan csatlakoznak a befektetési alapkezelők, a letétkezelők és az alapokat forgalmazó brókercégek, illetve bankok. Az új rendszerre alapozva a piaci szereplők tovább fejleszthetik szolgáltatásaikat és kedvezőbb feltételeket kínálhatnak a befektetőknek.

Megszűnik a faxolás

Az új rendszer révén megszűnhet a befektetési jegyek forgalmazásához kapcsolódó műveletek kézi rögzítése, s faxolás helyett az adatok már az elektronikus rendszer révén jutnak el a célállomásig. „Európai szintű technológiát honosítunk meg az új platformmal, s a piaci szereplőkkel folytatott többkörös egyeztetés eredményeképpen az új szolgáltatás ára is kedvező – mondta Csiszér Péter, a Keler stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója, aki szerint, a rendszer használatának díjai nemzetközi összehasonlításban versenyképesek és megtérülnek,a csatlakozással megtakarítható költségek révén.

 

A munkafolyamatok racionalizálására teremt lehetőséget többek között az is, hogy tavasszal már alapjaiban elkészült rendszert, további fejlesztésekkel, képessé teszi a Keler a forgalmazói jutalékok elektronikus meghatározására és az ezt tartalmazó kimutatások elkészítésére. A piaci igényeken alapulva lehetőség lesz a befektetési jegyek közötti átváltási (switch) ügyletek automatikus lebonyolítására és az árfolyamok jelentésére is.

 

A díjak is csökkenhetnek

A folyamatok biztonságát pedig tovább fokozza, hogy a bevezetendő automatizmus következtében a piaci szereplők nem futják egymás kockázatát, közvetlenül összekötődik a befektetési jegyek és ellenértékük mozgatása. Az új platformhoz való csatlakozás előnyös a forgalmazóknak, hiszen sztenderd folyamat mentén, egyszerűen bővíthetik a kínált alapok választékát, könnyebben ajánlhatnak a betérő kisbefektetőknek testre szabott alapokat, de a rendszer hatékony eszköz az alapkezelők számára is értékesítési csatornáik bővítésére.

Az elektronikus platform akkor korszerűsíti majd a befektetési jegyek adás-vételének folyamatát, ha a jelenlegi forgalom minél nagyobb része terelődik rá, illetve a piaci szereplők közül mind többen csatlakoznak hozzá. „A rendszer elterjedésével a magyar alappiac a folyamatok minősége és költsége alapján is versenyképes lesz Európában és lehetőséget teremtünk a piaci szereplőknek szolgáltatásaik dinamikusabb fejlesztésére, költségeik optimalizálására, vagy akár díjaik csökkentésére is” – mondta Csiszér Péter.

Óriási összegek érkeznek

A lakosság hazai befektetési alapokban lévő vagyona hét hónap alatt mintegy 700 milliárd forinttal nőtt, s a megtakarítások havi beáramlása – bár tavasz óta csökkent a dinamikája - még a nyári hónapokban is 40-50 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi volument. A lakossági befektetők aktivizálódásával együtt járt a kis összegű tranzakciók számának dinamikus növekedése, így nőtt a jelentősége a forgalom minél biztonságosabb, automatizált lebonyolításának, az adatok elektronikus feldolgozásának. Ezt alapozza meg a Keler rendszere, amelyhez csatlakozva a piaci szereplők – középtávon – a jelenleginél kedvezőbb feltételeket biztosíthatnak a kisbefektetőknek is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél