Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Érdemes-e vásárolni a BÉT-re nemrég bevezetett nemzetközi részvényalapokból, valóban olyanok-e, mint a hírük, azaz olcsóbbak-e az aktívan kezelt alapoknál? A passzívan kezelt ETF-eket a vedd meg és tartsd stratégiához ajánlják elsősorban, így nyugdíjszámlákon is érdemes lehet őket elhelyezni. Megnéztük a költségeket.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) nemrég új, nyugdíjmegtakarításokra is alkalmas értékpapírokkal bővítette a kínálatát. Külföldi, tőzsdén kereskedett indexkövető alapokat, úgynevezett ETF-eket (Exchange Traded Fund) vezetett be, de forintban, ami sokat könnyít a magyar kisbefektetők helyzetén. Kiesnek például az esetleges konverziós költségek.

A BÉT korábbi közleménye hangsúlyozta, hogy “kereskedésük és elszámolásuk forintban történik, s így nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ) is tehetők”. Érdemes hozzátenni, hogy voltak eddig is forintban jegyzett egyedi külföldi részvények a BÉT által sok éve bevezetett BÉTa piacon (most húsz darab van). Valamint a pesti tőzsdén forgó forintos certifikátok is alkalmasak erre a célra.

Ilyen certifikátok vannak a BÉT-en magyar, német, amerikai indexre, euró/forintra és más devizákra, árupiaci termékekre is. Legtöbbjük azonban tőkeáttételes, azaz nagy kockázatot, áringadozást és költségeket kell felvállalnia annak, aki certifikáthoz nyúl.

Sima részvényvásárlás

De miben jelentenek újdonságot az új ETF–ek? Az egyik előnyük, hogy a certifikátoktól eltérően “enni nem kérnek”. Azaz nem lehet velük többet bukni, mint az eredeti befektetésünk, nem tőkeáttételesek, nincs biztosíték, letéti követelmény. Egy sima részvénycsomag-vásárlásnak felel meg a hétből négy, három pedig ennek a fordítottja, eladási pozíciót lehet velük felvenni, esésre lehet játszani.

ETF-ek a Budapesti Értéktőzsdén
Név Befektetés TER* Marzs** Tickerkód Termékstruktúra Hozamfiz. Alapkezelő
iShares Core DAX UCITS ETF (DE) DAX index long 0,16% 0,60% DAXEX fizikai tőkésítő BlackRock AM Deutschland
iShares Core S&P 500 UCITS ETF S&P 500 index long 0,07% 0,65% SXR8 fizikai tőkésítő BlackRock AM Ireland
iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF (DE) Euro Stoxx 50 index long 0,10% 0,61% SX5EEX fizikai kifizető BlackRock AM Deutschland
iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (DE) Nasdaq-100 index long 0,31% 0,61% NDXEX fizikai tőkésítő BlackRock AM Ireland
Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF S&P 500 Total Return ind. short 0,50% 0,60% DXS3 Részvények + swap tőkésítő Deutsche AM S.A.
Xtrackers Euro Stoxx 50 Short Daily Swap UCITS ETF Euro Stoxx 50 index short 0,40% 0,86% XSSX fizikai tőkésítő Deutsche AM S.A.
Xtrackers ShortDAX Daily Swap UCITS ETF DAX index short 0,40% 0,56% XSDX fizikai tőkésítő Deutsche AM S.A.
OTP BUX ETF BUX index long 0,69% 0,64% ETFBUXOTP fizikai tőkésítő OTP Befektetési Alapkezelő
DAX: német index, S&P 500: amerikai index, Euro Stoxx 50: európai index, Nasdaq 100: amerikai technológiai index. BUX: magyar index. Long: vételi pozíció, short: eladási pozíció.
Forrás: Bet.hu., alapkezelők. *TER: Teljesköltség-mutató. **Marzs: a tőzsdei vételi és eladási ajánlatok hányadosa egy véletlenszerű időpontban.

Nem valamiféle bonyolult pénzügyi konstrukció, származékos, határidős ügylet, kibocsátói ígéret rejlik mögöttük (mint az úgynevezett ETN-ek mögött), hanem részvényvásárlás. Ezt a leírásokban a “Termékstruktúra: fizikai” kifejezés jelzi. A Blackrock, a világ egyik legnagyobb befektetésialap-kezelőjének neve is nagyon jól cseng a pénzügyi világban.

Olcsók-e az ETF-ek?

Ha akarjuk, hátrány, ha akarjuk, nem, hogy itt a forintunkért devizát veszünk, devizakockázatot kell vállaljunk, euróban vagy dollárban. Mivel ma már minden portfólióban lehet helye devizabefektetéseknek is a forint mellett, ez inkább előny lehet, ha a portfólió egyébként kiegyensúlyozott. (Például nNem csupa euróból vagy dollárból áll.)

Az ETF-ek olcsónak számítanak, főleg ami az alap költségeit (TER-mutató) illeti. Ez az új ETF-eknél mintegy 1-5 ezrelék, míg a “normál”, aktívan kezelt magyarországi részvényalapoknál inkább 1,5-2 százalék. Ám az ETF-nél a tőzsdén a vételi és eladási árfolyamok különbsége, a marzs is költségként jelentkezik (tegnap ez 0,6 százalék körül volt), valamint a brókerjutalék. (Az árjegyző az OTP.)

Fele költséggel?

Az egyik nagyobb brókercég honlapja szerint náluk a BÉTa-piac díjai megegyeznek a BÉT hagyományos részvénypiacának díjaival. Ez 0,20-0,35 százalék között lehet. A három említett tételt összeadva pedig az jön ki, hogy minimum 0,1+0,3+0,2=0,6, maximum 0,5+0,4+0,35=1,25 százalékos költséggel kell számolni az első évben a külföldi ETF-eknél. (A befektetési jegyeket el nem adva, egy brókerjutalékot számolva, a tőzsdei marzsnak csak a felét véve.)

Ez jóval kedvezőbbnek látszik, mint a hagyományos, aktív kezelésű befektetési alapok költségei, ami nálunk az évi két százalékot is gyakran eléri. Annak ez fele vagy még kevesebb. (Sok függ attól is, hogy a normál a.lapoknál mekkora forgalmi jutalékkal kell számolnunk.)

Vedd meg és tartsd?

Az ETF-ek az úgynevezett passzív befektetési stratégiához adnak eszközt, elsősorban hosszú távra, a “vedd meg és tartsd” típusú befektetésekhez valók. Egy elmélet szerint a piacokat hosszú távon lehetetlen megverni, a legjobban akkor járunk, ha megvesszük az irányadó indexet. Lehetőleg valamilyen olcsó formában, mint egy alacsony díjú ETF, majd sok évig, vagy évtizedekig tartjuk.

Az utóbbi tíz, húsz évben ez a stratégia általában bejött, főleg, ha nagy visszaesésekben vásárolt valaki, mint a Lehman Brothers-féle zuhanás vagy az orosz válság. Arra azonban nincs garancia, hogy a jövőben is célra vezető lesz. Vannak olyan vélemények is, hogy 9-10 bő esztendő után most a részvénypiacok elvesztegetett, veszteséges évtizede jöhet. (Bár a piaci szereplők véleménye mindig változatos, ezért vannak a piacok folytonos mozgásban.)

BUX-ra már régen van

A BÉT-en 2006 óta forog az OTP BUX ETF, a BUX indexet követő tőzsdén kereskedett alap. Kondíciói, mint az éves átlagos költség (0,69 százalék 2017-ben), vagy a vételi és eladási ajánlatok marzsa (ma 0,64 százalék) hasonlítanak a külföldi ETF-ekéhez.

Tavaly év végén megszellőztették, hogy az állam új nyugdíjcélú, inflációkövető államkötvényekkel készül piacra lépni. Kérdés az is, ezeknek mennyire lesz majd keletje, mekkora konkurenciát jelentenek a hosszú távú megtakarításoknak.

NYESZ-re, devizában?

Ellentmondásos állításokat találtunk arról, lehet-e devizában kibocsátott értékpapírt NYESZ-számlára helyezni, sok helyen ezt lényegében kizárják. Ezt írja viszont az OTP oldala:

“A NYESZ-R számlához kizárólag forint bankszámla kapcsolható és a bankszámlán kizárólag a számlatulajdonos forint befizetései írhatók jóvá. A számlatulajdonosnak azonban lehetősége van arra, hogy a forintban befizetett összeget más devizára konvertálja át és a NYESZ-R értékpapírszámlán devizában kibocsátott és forgalmazott értékpapírt is elhelyezzen.”

A 2005. évi CLVI. Törvény 6. paragrafusa sem zárja ki, hogy devizában legyen valami kibocsátva, például “magyarországi, illetőleg az EGT más tagállamának szabályozott piacára bevezetett értékpapírokról” beszélnek, devizamegkötés nélkül.

De még ha lehet is devizás papírt a számlára helyezni, a forintos befektetés sokkal költséghatékonyabb lehet. A deviza-konverziós vételi és eladási árfolyamok különbsége tapasztalataink szerint az összeg 1-3 százalékára rúghat, bankcsoporttól, összegtől, sürgősségtől, sőt még napszaktól is függhet.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 sok szempontból fordítottja lesz a tavalyinak - Hold Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:42
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Hold Alapkezelő kettőt is elnyert, és az egyik fődíj is náluk landolt - a cég igazgatóságának elnöke, befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.