<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
államkötvények
Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Sokan szidták, mégis biztonságot adhat a szuperállampapír
Király Béla | 2020. március 20. 06:03
A most fellángoló pánik, illetve a körvonalazódó recesszió, úgy tűnik, megint zárójelbe teheti a hitelminősítők szerepét, ahogy a CDS felárakat is. A járvány elmúltával viszont az adósságfinanszírozásban újra előtérbe kerülhetnek a piaci szereplők, és könnyen kiderülhet, hogy a szakértők által ostorozott MÁP Plusz bevezetése nagyon bölcs húzásnak bizonyult az állam részéről.
Állampapír / Kötvény Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama
Eidenpenz József | 2020. január 16. 13:03
A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.
Állampapír / Kötvény Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?
Eidenpenz József | 2019. szeptember 18. 15:45
Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?
Állampapír / Kötvény Vége a találgatásoknak, megvannak az új államkötvény végleges feltételei
Eidenpenz József | 2019. május 24. 18:33
Megjelentek az utolsó pillanatban Nemzeti Kötvényről Magyar Állampapír Pluszra átkeresztelt, fix kamatozású, öt éves lakossági államkötvény végleges feltételei. Ebben találtunk néhány érdekességet. Hogyan néz ki majd a gyakorlatban, mennyi hozamot lehet idő előtti visszaváltás esetén kapni?
Állampapír / Kötvény Több újévi ajándékot is kaptak az állampapír-kisbefektetők
Eidenpenz József | 2019. január 8. 13:35
Újabb fórt kapott magától az állam az állampapír-piacon, mentesítette a tranzakciós illeték alól a Kincstárnál vezetett számlákról az ügyfél saját folyószámlájára történő átutalásokat. A készpénzfelvétel illetékköteles marad, de legalább könnyebb lesz bejelenteni. A legnagyobb vonzerő persze a gáláns kamat marad, itt is jött egy ajándék.
Személyes pénzügyek Diákhitel: Vedd fel akkor is, ha tele vagy pénzzel
Eidenpenz József | 2018. július 4. 06:06
A hülyének is megéri. Ezzel a lakossági kamattal és ezzel az inflációval lényegében az a furcsa, ha valaki nem veszi fel a Diákhitelt. Egy egyszerű számolás elég hozzá, hogy belássuk. Ha meg nő vagy és családod lesz, akár pár milliót is hozzád vághatnak. Nem kell hozzá tőzsdecápának lenni.
Állampapír / Kötvény Ma délelőtt úsztunk meg egy nagy összeomlást?
Privátbankár.hu | 2018. május 30. 13:59
A tegnapi kisebbfajta pánik mára elült a piacokon, jobban vették az olasz állampapírokat, mint a legutóbbi aukción, az olasz részvények is emelkednek. Eközben az olasz politikusok tovább veszekszenek, megegyezésnek semmi jele, az újabb választások hónapokig is kitolódhatnak. Nagyon forró lesz 2018 hátralevő fele?
Állampapír / Kötvény Sokasodnak a jelek, valami nagy feszültség van a mélyben
Eidenpenz József | 2018. január 26. 18:49
A napokban valami megmozdult a kötvénypiacon, amivel a kisbefektetők rendszerint keveset foglalkoznak, de óriási összegek forognak ott. A kötvénypiac felborulása akár világgazdasági válságot is beindíthat, kormányokat vagy egész országoknál hatalmasabb nagyvállalatokat tehet tönkre, és átgyűrűzhet a részvénypiacokra is.
Állampapír / Kötvény Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását
Eidenpenz József | 2017. szeptember 21. 18:30
Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.
Részvény / Deviza / Áru Nem mindennapi döntést hozott Ausztria - tényleg ebben van a nagy pénz?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 13. 09:10
Százéves államkötvényt bocsátottak ki a szomszédban, nem is keveset.
Részvény / Deviza / Áru Hogy teljesít a minikamatok egyik legjobb alternatívája?
Eidenpenz József | 2017. május 9. 17:06
Az alacsony kamatoknak jó alternatívája lehet az osztalék – hallhatjuk gyakran, de mit is jelent ez, mekkora a megtérülés? Sok országban rengeteg részvénytársaság fizet szépen, nehéz a választás. Vannak stabil multik 5-7 százalékos osztalékhozammal is, ezeket érdemes lehet vásárolni. A nyugati államkötvények hozamához képest ez nagyon sok, a hazaiakhoz képest már nem annyira.
Állampapír / Kötvény Ennyit kaphatsz euródra – ennél kisebb kamatot már nem visel el a magyar?
Eidenpenz József | 2017. április 26. 14:45
Az idén sokat rontottak a lakossági állampapírok kondícióin, persze teljesen logikus módon, miután a polgárok hatalmas mennyiségeket vásároltak, vásárolnak belőlük. Kevesebb szó esett eddig az eurós magyar állampapírokról, pedig azok szenvedték el a legnagyobb visszaesést: kamatprémiumuk a felére csökkent. Megmondjuk, ez miért olyan rossz.
Befalap Van értelme kötvényalapba fektetni a nagylelkű lakossági kamatok idején?
Eidenpenz József | 2017. január 27. 12:30
A piacszerűtlenül magas lakossági állampapírok sem tették tavaly értelmetlenné a kötvényalapokat. A legjobb kötvényalapjaink 9-11 százalékos hozamot értek el tavaly, és a mezőny átlagos hozama is meghaladta a lakossági állampapírokra fizetett három százalék körüli csúcskamatot. Elmaradtak ugyan a részvényalapoktól és az abszolút hozamú konstrukcióktól, de a kockázatuk is nyilván jóval alacsonyabb.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: melyik állampapír érte meg hosszabb távon?
Eidenpenz József | 2017. január 13. 14:19
Közzétették a tavalyi inflációs adatot, amely végre jelentősebb elmozdulást mutat a korábbi nulla körüli értékektől. Ez jó hír lehetne az infláció-követő állampapírok tulajdonosainak is, bár az örömbe többféleképpen is vegyülhet némi üröm. Így is várhatóan jobban járnak majd, mint a betétek vagy a rövid kötvények tulajdonosai.
Részvény / Deviza / Áru Hat befektetés, amivel talán túl lehet élni 2017-et
Eidenpenz József | 2017. január 3. 06:07
A kamatok változatlanul alacsonyak, a tőzsdeindexek történelmi csúcsok közelében vannak, az árupiacok kiszámíthatatlanok. Mit érdemes vajon venni, ami legalább megőrzi az értékét? Van néhány dolog, amely legalább a többinél jobbnak vagy biztonságosabbnak látszik.
Állampapír / Kötvény Ebben végre ismét felzárkóztunk Lengyelországhoz és Romániához
Eidenpenz József | 2016. november 23. 13:28
Jól megugrott a hosszabb futamidejű államkötvények hozama sok országban, így nálunk is. Az utóbbi időben hol a román, hol a magyar kötvények hozama magasabb, de már ez is nagy eredmény, sokáig a magyar államnak kellett többet fizetnie a befektetőknek. Lényegében ismét felzárkóztunk Romániához és Lengyelországhoz.
Állampapír / Kötvény Mire ugrottak a befektetők? Így vitték a magyar papírokat
Privátbankár.hu | 2016. július 21. 15:35
3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket értékesített ma az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Állampapír / Kötvény Mennyit lehet bukni a biztonságosnak hitt államkötvényekkel?
Eidenpenz József | 2016. július 6. 19:06
Egyre elképesztőbb mélységekben, sokszor mínuszban vannak a fejlett országok államkötvény-hozamai. Eközben az infláció nem biztos, hogy nulla közelében marad, az is lehet, hogy megugrik, ebbe az esetben a kötvénytulajdonosok duplán veszíthetnek.
Állampapír / Kötvény Ilyen még nem volt, a tíz éves hozam is mínuszba zuhant
Eidenpenz József | 2016. június 14. 12:12
Történelmi rekordot döntött ma délelőtt a tíz éves német államkötvények hozama, először süllyedt le a nulla alá, mínusz 0,034 százalékig. Annyiban ez nem meglepő, hogy már napok óta esik a hozam, és a rövidebb futamidőkön már régebben is negatív volt, illetve más európai országokban is az.
Részvény / Deviza / Áru Megint az olaj húzza a tőzsdéket, 310 közelében az euró
Eidenpenz József | 2016. június 7. 18:42
Részben Janet Yellen Fed-elnök hétfő esti beszéde, részben a tovább emelkedő olajárak lehettek jó hatással a tőzsdékre, mindenesetre tovább tart az emelkedés, sőt Európában talán még gyorsult is. Pont 7000 forinton zárt az OTP, az FHB-t viszont felfüggesztették. Egyre erősebb a forint.
Makro / Külgazdaság Beszólt az IMF – öt ok, amiért a görögök még mindig nagy bajt okozhatnak
Privátbankár.hu | 2016. május 24. 18:00
Úgy tűnik, Görögországban még mindig nincsen semmi sem megoldva. A bevétel nem elegendő, az eladósodottság egy idő után ismét növekedhet, a privatizáció nem halad, a megszorítások nem elégségesek. A kötvényeik kamata túl magas és futamideje hosszú. Lehet, hogy kezdődik minden elölről.
Befalap Ha jót akarunk, ne mindig azt keressük, ami a legjobbnak látszik
Eidenpenz József | 2016. április 26. 08:30
Felértékelődési nyomás lehet a forinton és tovább csökkenhetnek az állampapír-hozamok, a negatív hozamok sem zárhatók ki. Az alapválasztásnál fontos, hogy ne az legyen az elsődleges választási szempont, mi hozta a legtöbbet, hanem az is, hogy mi az, ami lemaradt. Interjú Forián-Szabó Gergellyel, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Most jó kisbefektetőnek lenni – idén is jól teljesítenek a magyar eszközök
Eidenpenz József | 2016. április 18. 06:08
A kötvénypiacra kiemelt figyelmet fordító Erste Alapkezelő szerint idén is jó éve lehet a magyar eszközöknek, bár a 2017-es évtől már kicsit tartanak. Az alapkezelés olcsóbb lett, a forint stabil maradhat. A legnépszerűbb termékük az Erste Ingatlan Alap. Interjú Mesterházy György vezérigazgatóval.
Befalap Mit csináltak a vegyes alapok a tavalyi hozamsivatagban?
Eidenpenz József | 2016. január 20. 06:07
Tavaly sok tízmilliárd forintot fektettek a befektetők vegyes alapokba, ami az alacsony kamatok közepette jó választásnak tűnt. Az eredmények alapján volt, akinek az volt, másoknak pedig kevésbé. Sok függhetett attól, hogy egy alap milyen részvényekkel színesítette a kötvényportfólióját, mert a részvénypiacok is nagyon eltérő eredményt mutattak.
Állampapír / Kötvény Forintgyengítő hatású MNB-lépés? – még több állampapírt kell venniük a bankoknak
Eidenpenz József | 2016. január 12. 16:00
Nem konvencionálisnak nevezett eszközökkel ismét belenyúl a bankrendszer működésébe az MNB, a két hetes betét eltörlésével és kedvezőbb kamatcsere-ügyletekkel ösztönzi őket arra, hogy hosszú állampapírokat vásároljanak. Egyre inkább a magyar bankrendszer finanszírozza a magyar államadósságot.
Állampapír / Kötvény Ennyi jöhet itthon a kínai állampapírból
Privátbankár.hu | 2015. december 17. 17:56
Varga Mihály arról is beszélt, hogy kevésbé kiszolgáltatott a magyar gazdaság a Fed kamatemelésének.
Állampapír / Kötvény Magyar magyarnak hitelezője – jó nagyot csökkent a külföldiek állománya
Privátbankár.hu | 2015. július 8. 18:05
A külföldi befektetők állampapír-állománya április óta mintegy 600-660 milliárd forinttal esett, miközben a hosszabb futamidejű hozamok is növekedtek. Volt ilyen régebben is, sőt lehet, hogy pont ez az MNB célja.
Befalap Vajon hová teszi a lakosság a pénzét? Se betétbe, se alapba
Eidenpenz József | 2015. július 7. 17:40
Júniusban kis mértékben csökkent a hazai befektetési alapok vagyona, forintos és eurós értékpapírokat egyaránt váltottak vissza a befektetők. Az állampapír-adatot még nem ismerjük, de az előző hónapokban oda vittek sok megtakarítást. Folyik a kockázatvállalási kedv lassú növekedése.
Részvény / Deviza / Áru Meglepetés: sokkal nagyobbat is eshetett volna a forint és az OTP
Eidenpenz József | 2015. július 6. 18:19
Majdhogynem nyugisnak mondható nyári nap volt a tőzsdéken a görög népszavazás gazdaságilag kedvezőtlen eredménye ellenére, minden esett, de nem akkorát, mint várhattuk volna. A piacok valószínűleg abban bíznak, hogy az EKB és az IMF beavatkozik, ha szükséges.
Részvény / Deviza / Áru 6+1 befektetés kiemelkedő hozammal
Eidenpenz József | 2015. június 19. 16:15
Évi 3 százalék feletti hozam most soknak számít, akkor is, ha az emberek ezt a régi beidegződések miatt kevésnek érzik. Hatféle olyan befektetést találtunk, amelyek ezt nagy valószínűséggel túl fogják szárnyalni, de valamiféle kompromisszum minden esetben szükséges: vagy hosszabb a futamidő, vagy magasabb a kockázat.
Részvény / Deviza / Áru Kicsapjuk a kamatot a forint alól – jön a szabadesés?
Privátbankár.hu | 2015. június 12. 12:10
A forint további gyengülésének lehetőségét boncolgatják ezzel kapcsolatos írásaikban magyar elemzők. Szerintük az MNB mindent megtesz a gyengüléssel kapcsolatos akadályok elhárítása érdekében. Ugyanakkor az erősödés mellett is lennének érvek, nagy kérdés, meddig süllyednek az állampapír-hozamok.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja - ezért kell nekünk a felminősítés és a bankok regulázása?
Eidenpenz József | 2015. június 9. 19:30
A külföldiek kezében levő állampapírok állománya az utóbbi időben nagyot esett, de ezzel együtt sem kirívóan alacsony. Viszont két és fél éve egy szűkebb sávban mozog, nem növekszik, miközben a nominálisan növekvő államadósságot finanszírozni kell. Most megvették a többletet, de elfogynak-e a belföldi vásárlók?
Befalap Szépen hízott a nyereség - ők az igazi fejőstehenek
Privátbankár.hu | 2015. június 5. 14:04
Az alapokba beáramló friss tőkének köszönhetően nőtt az alapkezelői szektor nyeresége tavaly, a nyereség majdnem száz százalékát most is, mint a korábbi években, kifizették osztalékként. Tavaly 234 milliárd forintnyi nyereséget értek el a hazai befektetési alapok, tehát az ügyfelek, ennek jó részét állampapírokon és betéteken.
Befalap Ezek voltak a legjobb befektetések nálunk az utóbbi tíz évben
Eidenpenz József | 2015. május 4. 18:25
A legtöbbünk inkább rövid távon gondolkodik, de vajon érdemes volt-e hosszú távra megtakarítani? Mely eszközök hozták a legtöbbet?
Állampapír / Kötvény Mitől erősödött az idén ennyit a forint? Vagy legalább mitől nem?
Privátbankár.hu | 2015. április 30. 14:00
Sokan úgy vélik, a külföldiek mindent megvesznek, aminek még pozitív a hozama, és a viszonylag magas hazai állampapír-hozamok miatt özönlik ide a tőke. A nyilvános állampapír-piacon azonban ennek nincsen nyoma, ott a külföldiek állománya évek óta lényegében stagnál. Így a forintra sem ezek az erők hatnak.
Részvény / Deviza / Áru „Nem igaz, hogy ordított a Quaestor-hozam”
Eidenpenz József | 2015. április 29. 19:45
Igaz az, hogy a kisbefektetőknek gyanút kellett volna fogniuk a magas Quaestor-hozam miatt, és józan paraszti ésszel kikövetkeztetni, hogy irreális? Nem biztos. A hosszú futamidejű állampapírjaink árfolyamát ábrázoló MAX index az utóbbi három évben mindig többet hozott a Q-kötvényeknél. Volt, hogy két százalékpont hozamfelárat sem kínált a Quaestor a lakossági állampapírokra.
Befalap Az lesz az igazi fordulat, ha emelkednek majd az állampapír-hozamok – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 7. 06:08
Amerikai vagy európai részvényekbe érdemes inkább fektetni? Meddig erősödhet a dollár és a forint? Hogyan ne parkoltassunk feleslegesen tíz évig ott pénzt, ahol keveset kamatozik? Miért jó a vegyes alap? – interjú Forián-Szabó Gergellyel, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Ne próbáljuk megverni a piacot, bízzuk ezt az alapkezelőkre – interjú
Eidenpenz József | 2015. április 3. 06:08
A magyar államkötvények utóbbi pár éves jó teljesítménye aligha ismételhető meg, de azért nem jelentenek rossz befektetést. Nehéz most egyféle befektetési formát megjelölni, ezért az alapkezelő által aktívan kezelt alapokat ajánljuk a befektetőknek, ahol a portfóliót a piachoz igazítjuk. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Óvakodj a kötvényektől? Az alapok is profitálhatnak a brókerbotrányból
Eidenpenz József | 2015. március 25. 13:36
Megijedtek-e az ügyfelek a befektetési alapoktól a brókerbotrányok kapcsán, vagy esetleg éppen ellenkezőleg, profitálni fognak az eseményekből az alapkezelők? Mi lesz a kockázatvállalási hajlandóságukkal? Mi a legnagyobb hiba, amit az ügyfelek el szoktak követni? – merült fel a Dorsum Zrt. alapkezelői klubjában.
Befalap Nem jó az úthenger előtt szedegetni az egycenteseket – interjú
Eidenpenz József | 2015. március 19. 06:09
A kamat sokáig alacsony maradhat nálunk, a forint rövidebb távon erősödhet, hosszabb távon gyengülhet. A magyar részvényeket pedig könnyen felfedezhetik végre, már csak osztalékuk miatt is. Nem biztos, hogy 30 évnyi kötvénypiaci rali után érdemes kötvényekben ülni. Interjú Móricz Dániellel, a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Deviza / Áru 6+1 grafikon, amelyekkel a bitcoin árfolyamát magyarázzuk, és majdnem felsülünk
Eidenpenz József | 2015. március 5. 20:00
Véletlen lenne, hogy akkor ért mélypontjára a bitcoin ára, amikor a svájci jegybank megszüntette a frank árfolyamküszöbét? Ha sok kínai veszi, akkor együtt mozog a dollár/jüan keresztárfolyammal? A részvényeknek jelent alternatívát, vagy a kötvényeknek? Utánajártunk.
Állampapír / Kötvény Merre tovább, magyar állampapírok? Optimista a JP Morgan
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 13:51
Magyar államkötvényeket javasol megvételre az amerikai JPMorgan Chase & Co. bankcsoport befektetéskezelő társaságának (J.P. Morgan Asset Management) egyik vezetője. A hazai hozamok egy elemző szerint a lengyel államkötvényekhez képest is mélyponton vannak, kérdés, merre tovább.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amiben jól teljesített az állampapírpiacunk
Eidenpenz József | 2015. február 19. 18:03
Egyre alacsonyabb hozamok, jó értékesítési adatok, sikeres aukciók, simuló hozamgörbe – nagyon jó éve volt tavaly is a magyar állampapíroknak. Aki kitartott magyar kötvényei mellett, tavaly is évi tíz százalék feletti hozamot tudott elérni. A csökkenő hozamok, hozamfelárak ellenére nem fordultak el a magyar állampapír-piactól a külföldiek sem.
Állampapír / Kötvény Nem árt szokni a negatív kamatokat – csodaország lett a kötvénypiacokból
Privátbankár.hu | 2015. február 19. 15:00
Csodát csodára halmoznak a nemzetközi kötvénypiacok, nemcsak egyre több a negatív hozammal forgó államkötvény, de most már egyes multinacionális nagyvállalatok kötvényei is csak nulla körüli hozammal kaphatók.
Makro / Külgazdaság Már rég beárazták Magyarország felminősítését?
Eidenpenz József | 2015. február 19. 12:00
Az európai gazdaság pozitív meglepetést okozhat a közeljövőben, a közép-európai országok pedig jellemzően túl szokták teljesíteni a fejlettebb EU-s társaikat. Így növekedési kilátásaink jók, a kormány is nagyon elszánt. Kötvényeink hosszú távon vonzóak, de a fák nem nőnek az égig, a hozamcsökkenés lassan megállhat – mondja a Pioneer szakértője.
Állampapír / Kötvény Az államkötvény-piacokon bekövetkezett a lehetetlen
Eidenpenz József | 2015. február 18. 14:02
A pénzügyi válság óta minden lehetséges, ami korábban lehetetlen volt – tartják sokan, és ez a külföldi kötvénypiacokra fokozottan érvényesnek látszik. Bár már korábban is elképzelhetetlennek tűnt a hozamok szintje, a tavalyi év is csak újabb és újabb rekordokat hozott, és ez januárban is csak fokozódott. Élen a mínuszos hozamú tíz éves svájci államkötvényekkel.
Állampapír / Kötvény A kabinet megdicsérte a Kincstárt - további kamatemelés jön az állampapíroknál
Privátbankár.hu | 2015. február 11. 10:42
A kormányzat elégedett a Magyar Államkincstár szervezeti, működési és informatikai megújulásával - jelentette be az NGM államtitkára. Tállai András szerint a jövő héten folytatódik a lakossági állampapírok hozamának emelése.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG