<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Európai Bizottság
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: Brüsszel ugyanazt a nótát fújja, mint a magyar baloldal
Privátbankár.hu | 2022. április 5. 17:56
A miniszter szerint a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia.
Makro / Külgazdaság Nagyon érik a brüsszeli szankciós eljárás az Orbán-kormány ellen
Wéber Balázs | 2022. április 5. 14:11
Számos jel szerint az Európai Bizottság hamarosan elindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, ami végső esetben az uniós pénzek megvonásával járhat. Brüsszel egy forrást már most is visszatart: a tavaly létrehozott Helyreállítási Alap pénzeihez továbbra sem jutunk hozzá. A lapunk által megkérdezett elemző szerint a magyar kormány már a lengyelek vagy a szlovénok támogatására sem számíthat.
Pénzügyi szektor Méretes bírságot kapott több nagybank – lebuktak a trösztölők
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:17
Az Európai Unió négy nagybankra - a Barclays, az RBS, az HSBC és a Credit Suisse bankokra - szabott ki összesen 344 millió eurós (mintegy 124 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az EU végre odafigyel a tavaly magára hagyott népre
Privátbankár.hu | 2018. május 14. 06:07
Tavaly szeptemberben az Európai Unió is megijedt, amikor a katalánok függetlenségi népszavazást tartottak. Félt, hogy feléled a szeparatizmus, osztódhatnak a tagállamok, így jobbnak látta, ha magára hagyja a katalánokat. Most végre észrevették, hogy a függetlenségi törekvés leverése során indokolatlan és erőteljes rendőri brutalitások történtek.
Uniós pályázatok Kiderült, miben veri meg a régiót Magyarország
Privátbankár.hu | 2016. július 11. 14:08
Segítünk: ezek nélkül nem nagyon lenne se gazdasági növekedés, se beruházások.
Makro / Külgazdaság Végre a görögök is tesznek azért, hogy ne menjenek csődbe
Privátbankár.hu | 2015. június 22. 07:28
Görögország hitelezői megkapták az athéni kormány legutóbbi megállapodási javaslatait.
Makro / Külgazdaság Reális számokat küldtünk el Brüsszelbe
Privátbankár.hu | 2015. május 5. 17:51
A központi költségvetés márciusi adatai alapján biztosítottnak látszik az idei deficitcél elérése, és a 2016-os hiánycél is reálisnak látszik.
Makro / Külgazdaság Egyre pocsékabb helyzetben van Görögország
Privátbankár.hu | 2015. május 5. 15:42
Jelentősen romlott a gazdasági helyzet Görögországban az év eleje óta, a makromutatók többsége kedvezőtlen irányba mozdult.
Adó Balhé az írekkel - nagyot fog bukni az Apple?
Privátbankár.hu | 2014. október 6. 20:04
Úgy tűnik, hogy háborúba indul az Unió. Bajba kerülhet az Apple, büntetés is lehet a vége az adóelkerüléses vádaknak. Ha a vádak beigazolódnak, akkor az Apple-t akár több százmillió dollár megfizetésére is kötelezhetik.
KKV Brüsszel szerint rossz az e-útdíj: az ő "készülékükben" lenne a hiba?
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 4. 08:02
Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek - írja a Népszabadság szerdai számában.
Adó Tankoljon bioüzemanyagot! Kevesebb adót fizet utána
Privátbankár.hu | 2013. március 19. 11:21
Magyarországon továbbra is a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel forgalmazható az E85 jelű – 85 százalékban bioetanolt tartalmazó – üzemanyag.
Adó Már bíróságon az ügy: ötven liter pálinkán vitatkozunk Brüsszellel
Privátbankár.hu | 2013. március 14. 12:10
Az Európai Bíróság elé került a Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás a házi pálinkafőzéssel kapcsolatban.
Deviza / Áru Jó hír a frankhiteleseknek: Svájc nem engedi erősödni a devizát
Privátbankár.hu | 2013. március 14. 11:25
A svájci jegybank fenntartja az árfolyamküszöböt, és ameddig szükséges nem engedi 1,20 frank alá süllyedni az euró árfolyamát, ennek érdekében akár intervenciót is végrehajthat.
Makro / Külgazdaság Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke Budapestre jön
Privátbankár.hu | 2013. március 13. 10:11
Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke március 19-én munkalátogatásra érkezik Budapestre.
Makro / Külgazdaság Vizsgálódik Brüsszel: focira bezzeg van pénz?
Zsiborás Gergő | 2013. március 10. 15:23
Az Európai Bizottság több ország első osztályú futballklubjával szemben indított vizsgálatot tiltott állami támogatás miatt. A célkeresztben első sorban Spanyolország áll, ahol a legjobban eladósodott autonóm tartomány áldozta eddig a legtöbb közpénzt a csődközeli állapotba jutott fociklubjainak megmentésére. Sztárfizetések és átgondolatlan stadionépítések miatt több spanyol klub is megszűnhet.
Karrier Így nehéz lesz megfeleni Brüsszelnek: rossz a nők helyzete
Privátbankár.hu | 2013. március 8. 11:01
Évek óta 33,5 százalék a vezető beosztású nők aránya a cégekben, és ez az arány az elmúlt években csak minimálisan változott, áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató nemzetközi nőnapi elemezésében. A Bisnode a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta öt év távlatában.
Vásárló Félmilliárd eurós büntetést kapott a Microsoft Brüsszeltől
Privátbankár.hu | 2013. március 6. 14:13
Az Európai Bizottság 561 millió euró büntetést szabott ki a Microsoftra, amiért a vállalat nem tette lehetővé felhasználóinak a szabad böngészőválasztást. A döntést oaquín Almunia, az Európai Unió versenyjogi biztosa jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem kell újabb kiigazítás, néhány tized százalékon megy a vita
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 07:39
Már elkezdődött az Európai Uniónak áprilisban benyújtandó konvergenciaprogram kidolgozása - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa vasárnap este a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában.
Makro / Külgazdaság Spanyolország is az elrugaszkodás évét várja
Zsiborás Gergő | 2013. február 27. 11:22
Sokat faragtak a spanyolok a deficiten, de a bankmentőcsomagot is ide számolva, a helyzet elég siralmas. Marad a recesszió, a kormányfő mégis azt várja idén megindul a növekedés.
Karrier Közeleg a felvételi határidő: fontos dolgok dőlnek ma el
Privátbankár.hu | 2013. február 25. 13:03
A héten lejár a jelentkezési határidő a 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Soha ennyire nem telt még mozgalmasan a jelentkezést megelőző néhány hónap, ettől valószínűleg sokan elbizonytalanodtak és várhatóan kevesebben is jelentkeznek. Az Educatio kiállításra például mintegy 30 százalékkal kevesebben látogattak ki idén, mint korábban és az intézményi nyíltnapok iránt is visszaesett az érdeklődés.
Makro / Külgazdaság Épphogy megússza idén a recessziót az EU
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 13:23
Az Európai Unió 27 tagországának összesített hazai összterméke 0,1 százalékkal nő idén, az eurózónában azonban fennmarad a recesszió, a GDP a tavalyi 0,6 százalék után további 0,3 százalékkal csökken - áll az Európai Bizottság előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Újabb megszorítás jön? Több száz milliárdos kiigazításra számítanak az elemzők
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 12:52
Szakértők szerint 200-300 milliárd forintos kiigazítás is jöhet az Európai Bizottság jelentése. Az államadósság az elemzők szerint is csökken, de több bevétel bizonytalan a költségvetésben. Áprilisban viszont megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben.
Makro / Külgazdaság Jelentésbe csomagolt üzenet: maradunk a szégyenpadon?
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 11:56
Rájár ma a rúd a Nemzetgazdasági Minisztériumra. Az MNB után az Európai Bizottság is a kormányénál kedvezőtlenebb előrejelzést tett közzé. A tárca ezt sem hagyta szó nélkül. Korábban a jegybankkal alakult ki egy furcsa vita az általuk közzétett növekedési, és adósságpályát érintő számok miatt.
Adó Megint megyünk az Európai Bíróság elé, most a pálinka miatt
Privátbankár.hu | 2013. február 21. 12:44
Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mert a tagállam jövedéki adó alóli mentességet biztosít a gyümölcspárlatok, vagyis a pálinka előállítása kapcsán.
Makro / Külgazdaság Haladékot kaphatnak a deficitcsökkentésre egyes országok
Privátbankár.hu | 2013. február 15. 14:50
Az európai gazdasági növekedés csak lassan lendül be az idén, de az olyan országok, ahol váratlanul visszaesik a gazdaság teljesítménye, haladékot kaphatnak a deficitcélok teljesítéséhez - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke pénteken.
Vásárló Lóhús-botrány: hat német szupermarket is érintett lehet
Privátbankár.hu | 2013. február 14. 07:45
Németországot sem kerüli el a lóhúsbotrány - derült ki szerdán, miután a Real szupermarketlánc bejelentette, hogy lóhúst talált hamisan felcímkézett mirelit lasagne-készítményekben.
Makro / Külgazdaság Brüsszel: diszkriminatívak voltak egyes közbeszerzések
Privátbankár.hu | 2013. február 13. 07:52
Módosította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt a közbeszerzési gyakorlatot, amely szerint az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások során az ajánlattevőknek már az ajánlattételi szakaszban rendelkezniük kell mérnök kamarai tagsággal. A jövőben ez a feltétel kizárólag a nyertes ajánlattevőtől követelhető meg - közölte a tárca.
Pénzügyi szektor A bankbotrány utóélete: szigorú szabályok lesznek a referenciakamatoknál
Privátbankár.hu | 2013. február 8. 11:40
A hatalmas botrányt kiváltó manipulációk megismétlődésének megelőzése érdekében a Bizottság szabályozná a kulcsfontosságú referencia-kamatok megállapítását és felügyeletét.
Makro / Külgazdaság Barátkozott egy nagyot Orbán Brüsszelben, Barroso is szereti a focit
Zsiborás Gergő | 2013. január 30. 17:10
Magyarország szabadságharcos nemzet, Barroso meg szereti a focit - a magyar kormányfő és az EB első embere látványosan körbeudvarolta egymást Brüsszelben, de a "szégyenteljes" túlzottdeficit-eljárás marad, a nemzetközi partnerektől pedig olyat kérünk, amit nem kaphatunk meg. Orbán szerint "nagy eredményeink vannak".
Makro / Külgazdaság IMF: új gazdaságpolitika kell, Brüsszel: a növekedés is fontos
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 17:10
Az IMF szerint új gazdaságpolitikai irányra van szükség Magyarországon a fenntartható költségvetési konszolidációhoz, az Európai Bizottság küldöttsége szerint a növekedésre kellene jobban figyelni, az NGM meg csak a szépre emlékezik a tárgyalásokról.
Vásárló Online vásárlás okosan! 7 tipp, hogy ne verjék át
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 11:56
Bár az online vásárlók aránya Magyarországon alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, de egyre jobban terjed: már a fogyasztók mintegy harmada számít aktív internetes vásárlónak. Az online vásárlásnak tagadhatatlan előnyei vannak, de tudatosságot igényel a vásárlóktól, mert könnyen átverhetik őket.
Adó Eljárás indul Magyarország ellen a telefonadó miatt
Privátbankár.hu | 2013. január 24. 13:45
A januári kötelezettségszegési "eljárási csomagban" nem szerep, de a távirati iroda úgy értesült, a telefonadó miatt Brüsszel eljárást indít - sejthető volt, hogy így lesz.
Vásárló Brüsszel megint szigorítana: e-cigit csak a gyógyszertárból?
Privátbankár.hu | 2013. január 22. 15:27
Az elektromos cigaretta piacának szabályozására készül az Európai Bizottság, a tervek szerint a termékek többségét csak gyógyszertárban lehet majd árusítani - írta a Berliner Zeitung.
Makro / Külgazdaság Orbánra január végén döntő ütközet vár Brüsszelben
Zsibor | 2013. január 21. 17:15
Január végén Brüsszelbe utazik a miniszterelnök, valószínűleg azért fog lobbizni, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. A számok mellettünk szólnak - de nem biztos, hogy ez elég lesz?
KKV Egyszerűsödik több uniós pályázat adminisztrációja
Privátbankár.hu | 2013. január 14. 11:02
Az Európai Szociális Alap pályázatainak adminisztrációja egyszerűbbé válik, és gyorsabbak lesznek a kifizetések. Az első ilyen pályázatot már ki is írták.
Pénzügyi szektor Új tervek: a SZÉP-kártyával kedveskedne a kormány a bankoknak?
Privátbankár.hu | 2013. január 9. 08:42
Módosítaná a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP-kártyára) vonatkozó rendeletet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - derült ki a Népszabadság birtokába jutott, december közepén a kormány számára készült előterjesztésből.
Pénzügyi szektor Változnak az exporthitelezés szabályai
Privátbankár.hu | 2013. január 2. 14:19
A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.
Vásárló Betilthatják a mentolos és a sodort cigit is
Privátbankár.hu | 2012. december 19. 13:21
Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a dohánytermékekről szóló irányelv módosítása céljából. A jogszabályjavaslat új elemekkel bővíti, egyúttal pedig szigorítja a dohánytermékek gyártására, kiszerelésére és árusítására vonatkozó szabályozást.
Makro / Külgazdaság EB: Magyarországnak az államadósság csökkentésre kell koncentrálni
Privátbankár.hu | 2012. december 19. 09:05
Magyarország rövid távon nincs kitéve fiskális fenyegetettségnek - állapította meg az Európai Bizottság a közpénzügyek uniós helyzetéről kedden közzétett átfogó jelentésének Magyarországról szóló részében.
Pénzügyi szektor Jó ez a bankunió, de kösz, nekünk nem kell
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 17:17
Az eurózónának szüksége van a bankunióra, de Nagy-Britannia nem vesz részt benne - jelentette ki brit kormányfő, amikor megérkezett az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójára.
Makro / Külgazdaság Nekünk is lehet szerencsénk - Orbán az EU-s bankfelügyeletről
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 16:30
Orbán Viktor miniszterelnök korrektnek tartja azokat az előzetesen kidolgozott feltételeket, amelyek alapján az euróövezeten kívüli államok csatlakozhatnának a létrehozandó európai bankfelügyeleti rendszerhez.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy mikor és mennyit kapnak a görörgök
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 15:55
Majdnem ötvenmilliárd eurót kap a mentőcsomag részeként Görörgország, bejelentették, hogy a részletek mikor érkeznek meg, és azt is mire kell fordítani.
Vásárló Betiltják a mentolos és a vékony cigiket
Privátbankár.hu | 2012. december 13. 12:33
A Bild című német lap értesülése szerint az Unió arra készül, hogy 2014-től betiltja a mentolos és a vékony, úgynevezett slim cigarettákat.
Karrier Nincs elég nő, aki feltöltené a kvótát? Itt van rögtön 8000
Privátbankár.hu | 2012. december 12. 13:11
Mostantól elérhető az a 8000 nő nevét tartalmazó adatbázis, amellyel az európai üzleti iskolák azt szeretnék elősegíteni, hogy az Európai Bizottság által bemutatott javaslat értelmében 2020-ig a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelőbizottságai legalább 40 százalékban nőkből álljanak - tudatta szerdán Viviane Reding uniós biztos.
Makro / Külgazdaság Valaki "megint panaszkodott" a kormányra az unióban?
Privátbankár.hu | 2012. december 12. 08:06
Emlékeztetőnek nevezett figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak az Európai Bizottság (EB) mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatósága arra hivatkozva, hogy a sajtóból úgy értesült, a kabinet állami támogatást kíván nyújtani a Gyulai Húskombinátnak - írja a Magyar Nemzet szerdán.
KKV Árkartell: ekkora bírságot még nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2012. december 5. 15:23
A valaha kivetett legnagyobb bírságot rótta ki az Európai Bizottság szerdán hét elektronikai vállalatra, mert árkartellt alakítottak ki a katódsugárcsöves képernyők piacán.
Makro / Külgazdaság Egy százalékkal csökken az uniós tisztségviselők pénze
Privátbankár.hu | 2012. december 5. 14:25
A nehéz gazdasági helyzetben az uniós tisztviselők vásárlóerejük 1,1 százalékos csökkenésével számolhatnak idén. Ez a csökkenés a díjazás éves kiigazításának kiszámításakor alkalmazandó mechanizmusból ered.
Karrier Fiatalok munkához jutását támogatná az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2012. december 5. 13:37
Az Európai Bizottság olyan intézkedésekre tett javaslatot, melyek keretében a tagállamok segítséget kapnak ahhoz, hogy állásajánlatok, oktatási és képzési lehetőségek biztosítása révén enyhítsék a fiatalok elfogadhatatlan méreteket öltő munkanélküliségét és társadalmi kirekesztettségét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG