Európai unió
Pénzügyi szektor Jövő keddig minden bank zárva marad Cipruson és utalni sem lehet külföldre
Privátbankár.hu | 2013. március 20. 14:12
Esetleg jövő keddig is zárva maradhatnak a bankok és bizonytalan ideig korlátozzák a külföldi banki átutalásokat Cipruson. Közben az EKB azt szeretné, ha a nicosiai kormány feltőkésítené a szigetország bankjait és megszólalt Angela Merkel kancellár is.
Makro / Külgazdaság Másodosztályba szorult nagyhatalom: őszig már nem lesznek nagy csodák
Gáspár András | 2013. március 18. 14:03
Az Európai Unió jó úton halad a gazdaság beindítása felé, amíg azonban folynak az egyeztetések, Amerika és Kína állva hagyta az öreg kontinenst. Brüsszelben a hagyományos válsággócokon kívül egyre többet figyelnek Franciaországra és a különcködő britekre - amíg azonban az őszi németországi választások nem érnek véget, kevés energia marad az európai ügyekre.
Karrier Ilyen is van: felfelé húzzuk az uniós statisztikát
Privátbankár.hu | 2013. március 14. 12:29
Csökkent a foglalkoztatottak száma 2012 negyedik negyedévében az euróövezetben és az Európai Unióban - közölte csütörtökön az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. A magyar foglalkoztatási adat enyhén javított a statisztikán.
Makro / Külgazdaság Hiába húztak a litvánok, visszaesett az EU ipari termelése
Privátbankár.hu | 2013. március 13. 12:21
Csaknem fél százalékponttal esett vissza az eurózóna és az Európai Unió ipari termelése is januárban. Az év első hónapjában a finnek teljesítettek a legrosszabbul. A litvánok viszont havi és éves összevetésben is a legjobbak voltak.
Vásárló Okosok harca - a Samsung uralja a piacot
Privátbankár.hu | 2013. március 11. 11:20
Két éve még csak a harmadik helyen volt, tavaly azonban átvette az elsőséget a Samsung az okostelefonok piacán. Mostanra minden harmadik okostelefont a Samsung adta el Európában
KKV Korszerűbb üzemekben többen dolgoznak a Coloplastnál
Privátbankár.hu | 2013. március 8. 13:48
Ötmilliárd forintból fejleszti magyarországi gyárait a dán Coloplast. A gyógyászati segédeszközöket gyártó cég nyírbátori és tatabányai üzemét korszerűsítik. Több mint 200 új dolgozót vettek fel.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 2020-ig biztos nem lesz nálunk euró
Privátbankár.hu | 2013. március 6. 14:40
Egyelőre nem látni, milyen utat választ Európa, nem lehet biztosan tudni, hogy növekszik vagy csökken az euróövezeti tagországok száma, ezért nem világos az sem, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás jelenti-e a jobb megoldást - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy varsói előadásában.
Makro / Külgazdaság Brüsszelnek kell beszólnia Orbánnak, hogy túl messzire megy
Privátbankár.hu | 2013. március 6. 11:57
A Financial Times vezércikkében úgy véli, hogy Magyarország uniós szavazati jogával és a strukturális támogatások megvonásával játszik, ha folytatódnak az alkotmánymódosítgatások és a demokrácia lebontása.
Makro / Külgazdaság Jó hír, januárban végre nőtt a kisker forgalom az Unióban. Nálunk csökkent!
Privátbankár.hu | 2013. március 5. 11:45
Az Európai Unióban januárban 0,9 százalékkal, ezen belül az euróövezet 17 tagállamában 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberhez képest - közölte az Eurostat.
KKV 22,6 milliárdos közbeszerzés: hárman maradtak versenyben
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 15:14
Összekötik az uniós és a hazai vasutat. Ebben a hónapban eldől, hogy melyik cég építheti ki a speciális kommunikációs hálózatot 900 kilométer vasúti vonalon. Főleg fővárosi és azt érintő vasúti vonalat kötnek össze az európai rendszerrel.
Vásárló Nőttek a termelői árak az Unióban, de nem erre számítottak
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 11:45
Januárban a vártnál kissé jobban nőttek a termelői árak az euróövezetben és az Unióban - jelentette az Eurostat.
Pénzügyi szektor Korlátozták az európai bankárok jutalmát, a londoni City őrjöng
Privátbankár.hu | 2013. március 2. 16:47
Megállapodás született a héten, amely szerint a jövőben az európai bankárok legfeljebb egy éves fizetésüket kaphatják meg sikerdíjként. A hír hallatán a londoni City brókerei ordítani kezdtek.
KKV Már majdnem mind felfaltuk a ránk eső uniós pénzt
Privátbankár.hu | 2013. március 2. 15:53
Magyarországon a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint 95-97 százalékát pályázatokon meghirdették, a teljes keret 87 százalékát már oda is ítélték.
Utazás Intelligens határok - már nem sokáig pecsételnek az útlevelekbe
Privátbankár.hu | 2013. március 2. 15:30
Egy most elfogadott jogszabálycsomag révén automatikusan kiszűrhetők lesznek azok, akik az engedélyezettnél tovább tartózkodnak az Európai Unióban. A tervek szerint a határőrök néhány éven belül már nem is nyomnak majd pecsétet az útlevelekbe.
Vásárló Szendvics és üdítő is jár, ha órákat késik a busz
Privátbankár.hu | 2013. március 2. 08:00
Frissítő, szállás, kártérítés és kötelező utastájékoztatás. Márciustól már a magyar buszon utazóknak is olyan jogaik vannak, mint az uniós állampolgároknak. Főleg a távolsági utazásokat szabályozza a törvény, a fogyatékossággal élőket mindenhol segíteni kell.
Karrier Rosszul jártak a kölcsönzött dolgozók: se felmondási idő, se végkielégítés?
Privátbankár.hu | 2013. február 28. 12:31
Sérült a kölcsönzött dolgozók érdeke több ponton is Kártyás Gábor munkajogász szerint. A szakértő a HR & Munkajognak azt mondta, hogy az új szabályok szerint kérdéses, hogy jár-e felmondási idő és végkielégítés a kölcsönadott dolgozóknak.
Makro / Külgazdaság Négyszázmillió eurót követel az EB - Magyarország is fizet
Privátbankár.hu | 2013. február 26. 13:20
Csaknem tízmillió eurónyi agrártámogatást kell visszafizetnie Magyarországnak. Összesen 400 millió eurót követel a tagállamoktól az Európai Bizottság különböző szabálytalanságok miatt.
Vásárló Soha ilyen kevés autót még nem adtak el az Unióban
Privátbankár.hu | 2013. február 19. 16:29
Rekordszintre zuhantak az autóeladások januárban az Európai Unióban, csupán Kínában töretlen a növekedés.
Makro / Külgazdaság A britek fele azonnal kilépne az Unióból
Privátbankár.hu | 2013. február 18. 12:12
A britek fele egy mostani népszavazáson arra adná voksát, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Unióból és mindössze harmaduk szavazna a brit uniós tagság fenntartására - írja a Financial Times.
Vásárló Fél Európát átverték, már 1600 tonna lóhús után folyik a hajsza
Privátbankár.hu | 2013. február 17. 17:51
Csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahúskészítmény került a boltokba az utóbbi hónapokban az Unióban, méghozzá a lóhúsbotrány középpontjában álló francia cég révén - írta a Der Spiegel című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Orbán: eldőlt, megvagyunk az IMF nélkül - bóvliért nem szokás sorbaállni
Privátbankár.hu | 2013. február 15. 08:59
A miniszterelnök szerint a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap nélkül is képes megállni a saját lábán. Brüsszellel vannak vitáink, ami nem csoda, ha 7-8 évig átvertük őket. Kormányátalakításra nem készül Orbán Viktor.
KKV A következő úniós büdzsé kihúzhatná a kkv-kat a bajból
Privátbankár.hu | 2013. február 10. 09:30
Életbevágó lenne a hazai kkv-k számára, hogy az uniós forrásokat célzottan, közvetlenül a gazdaságfejlesztésre, a növekedésre, legfőképpen a kkv-szektor fejlődésére fordítsák és és a felhasználható forrás nagysága többszöröse legyen a jelenlegi keret 15 százalék alatti arányának.
Makro / Külgazdaság Megszületett a döntés! Jövőre is jön az uniós pénz
Privátbankár.hu | 2013. február 8. 18:34
Hosszas egyeztetés után végül az uniós állam- és kormányfők elfogadták a közösség 2014-2020 közötti keretköltségvetését amely 960 milliárd euró lesz. A hírt Herman Van Rompuy pötyögte be a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Megállították az órát Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2013. február 8. 12:41
Bár a folytatást délutánra ígérték, már lassan 24 órája birkóznak az uniós kormány- és államfők Brüsszelben, ahol megpróbálják összerakni a közösség 2014-2020 közötti költségvetését.
Makro / Külgazdaság Maratoni EU-ülés: végre megvan a megállapodás
Privátbankár.hu | 2013. február 8. 08:40
Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről - jelezték Brüsszelben uniós források.
Makro / Külgazdaság Csehország elutasítja a következő hétéves uniós büdzsét
Privátbankár.hu | 2013. február 6. 13:41
Petr Necas miniszterelnök szerint az uniós költségvetés tervezete mostani formájában Csehország számára elfogadhatatlan.
Makro / Külgazdaság Esett az Unióban a kisker forgalom
Privátbankár.hu | 2013. február 5. 13:28
Az Európai Unióban decemberben 0,6 százalékkal, ezen belül az euróövezet 17 tagállamában 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberhez képest - közölte az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Uniós költségvetés: nehéz napok, hosszú éjszakák jönnek
Privátbankár.hu | 2013. február 4. 08:58
Francois Hollande francia elnök szerint a feltételek jelenleg még nem adottak ahhoz, hogy megszülessen a megállapodás az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetéséről.
Makro / Külgazdaság Megint nekifutnak az új uniós büdzsének
Privátbankár.hu | 2013. február 3. 12:53
A középtávú uniós költségvetésről egyeztetnek hétfőn Brüsszelben az uniós tagállamok Európa-ügyi tárcavezetői.
Utazás Holnaptól máshogy kell jogsit szerezni, jönnek az új okmányok
Privátbankár.hu | 2013. január 18. 17:30
2013. január 19-től az EU-ban kiállított valamennyi új vezetői engedély műanyag „hitelkártyaszerű” okmány lesz, amely egységes európai formátumot követ, és szigorúbb biztonsági védelemmel van ellátva. Az új európai engedély az EU egész területén fokozatosan fel fogja váltani a több mint 300 millió járművezető által jelenleg használt több mint 100 különféle, papírból vagy műanyagból készült típust. Az engedély annak az átfogó intézkedéscsomagnak (a vezetői engedélyekről szóló harmadik európai uniós irányelvnek) a részét képezi, amely a szabad mozgás előmozdítása, a vezetői engedélyekkel kapcsolatos csalások elleni küzdelem, valamint annak érdekében lép hatályba, hogy az EU egész területén javítsa a közúti közlekedés biztonságát.
Vásárló Csökken az autó eladás az Unióban, Magyarországon viszont nő
Privátbankár.hu | 2013. január 18. 17:18
Míg nálunk nőttek az eladások, addig az Európai Unióban a tavalyi 8,2 százalékos visszaesés után az idén további 3,6 százalékkal kevesebb személygépkocsit értékesítenek.
Makro / Külgazdaság Visszakozott London, mégsem akarnak kilépni az Unióból
Privátbankár.hu | 2013. január 14. 11:33
Nagy-Britanniának nem akar kilépni az Európai Unióból, de "újfajta egyezséget" akar kötni Brüsszellel, amelyről meg akarják kérdezni a briteket.
Makro / Külgazdaság Van aki szerint a mostani válság csak háborúval oldható meg
Privátbankár.hu | 2013. január 13. 12:30
Egy amerikai befektetési guru szerint a világgazdaság adósságterhét csak háborúval lehet föloldani. Az állítással csak az a baj, hogy a férfi pontosan jósolta meg a 2008-as hitelválság kirobbanását.
Makro / Külgazdaság Folytatni kell a stabilizációt és visszatérhet a növekedés Európába
Privátbankár.hu | 2013. január 11. 13:38
Olli Rehn szerint folytatni kell a stabilizációt és az egyensúlyteremtést, mert a kedvező hangulat könnyen megváltozhat.
Makro / Külgazdaság Meg kell változni az Uniónak, különben Anglia otthagyja
Privátbankár.hu | 2013. január 11. 11:48
George Osborne brit pénzügyminiszter a Die Welt című német napilapnak azt mondta, hogy meg kell változnia az Európai Uniónak, hogy Nagy-Britannia a közösség tagja maradhasson.
KKV Sok vállalkozó húzhatja csak ki az Uniót a gödörből
Privátbankár.hu | 2013. január 9. 17:15
Az Európai Bizottság akcióterve szerint a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez több vállalkozóra van szükség.
Személyes pénzügyek Egyre nagyobbak a vagyoni különbségek az uniós országok között
Privátbankár.hu | 2013. január 8. 17:20
A 2012-es év foglalkoztatáspolitikájáról készült brüsszeli jelentés szerint a gazdasági problémákkal küzdő országok leszakadni látszanak azoktól, amelyek képesek megküzdeni a kihívásokkal.
Makro / Külgazdaság Felmentették a Google-t
Privátbankár.hu | 2013. január 4. 16:52
Bebizonyosodott, hogy a Google a keresési eredmények rangsorolásával nem sértett meg semmiféle szabályt, ezért az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság megszüntette a vizsgálatot a cég ellen.
Személyes pénzügyek Hatalmas tömegeket fenyeget a szegénység - minden harmadik magyar érintett
Privátbankár.hu | 2013. január 4. 06:00
Az Eurostat felmérése szerint az 500 milliós Unió lakosságának 24 százalékát fenyegette szegénység, vagy társadalmi kirekesztettség 2011-ben. Magyarországon átlag feletti a veszélyeztetett társadalmi csoportok aránya: minden harmadik állampolgár érintett.
Utazás Lengyel állami támogatás: a Malév hasonlóba belebukott
Privátbankár.hu | 2013. január 3. 15:31
A régóta veszteséges LOT lengyel nemzeti légitársaság 400 millió zloty (130 millió dollár) állami támogatást kapott - jelentette be a lengyel kincstárügyi minisztérium csütörtökön.
Karrier Ausztria sincs kolbászból, viszont egyre többen vannak munka nélkül
Privátbankár.hu | 2013. január 2. 12:00
Nőtt a munkanélküliség Ausztriában, amely már 385 ezer embert érint, de még mindig a legalacsonyabb az Európai Unióban.
Pénzügyi szektor Szász Károly: erősen figyeljünk az európai Bankunióra
Privátbankár.hu | 2012. december 26. 11:22
A PSZÁF elnöke szerint az állam és a pénzügyi közvetítőrendszer kölcsönösen függ egymástól, a szabályozó rendszer ezt az egymásra utaltságot szeretné nemzeti és európai szinten is feloldani, ám kapcsolatukat nem lehet teljesen elvágni.
Vásárló Orbán Viktor: a gazdaság jövőre növekedésre vált
Privátbankár.hu | 2012. december 23. 13:06
A miniszterelnök egy rádióinterjúban azt mondta: jövőre már gazdasági növekedésben lehet reménykedni, és jó eséllyel teljesíthető a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyről szóló terv.
KKV 105 millióból épült egy kilométer út Baranyában
Privátbankár.hu | 2012. december 20. 13:01
Az Új Széchenyi Terv keretében az ország harmadik legnagyobb mellékútfelújítási projektje fejeződött be. A Dél-dunántúli régióban, Baranya megyében található Királyegyháza – Sellye összekötőút 19 kilométeres szakasza újult meg európai uniós forrásból, közel 2 milliárd forintból. A munkálatok során speciális gumibitument is alkalmaztak a szakemberek.
Adó A civilek máshol is drága benzint akarnak
Privátbankár.hu | 2012. december 15. 10:53
Európai és nemzeti környezetvédő szervezetek azzal a kéréssel fordultak az EU-tagországok pénzügyminisztereihez, hogy hagyják jóvá a gázolaj kötelezően legkisebb adómértékének jelentős emelését az energiadó-irányelv felülvizsgálatakor.
Makro / Külgazdaság Orbán Brüsszelből: döntés nincs, de a keretszámokkal mindenki jól jár
Privátbankár.hu | 2012. december 14. 17:10
A kormányfő az uniós csúcsot követően beszélt a hazai felsőoktatási keretszámokról, amelyek átalakításával mindenki jól jár majd. A csúcson a bankfelügyelet mellett semmiféle érzékeny témát nem érintettek az állam- és kormányfők.
Pénzügyi szektor Kinek kell a közös európai bankfelügyelet?
Privátbankár.hu | 2012. december 14. 14:58
Az európai nagybankokat ellenőrizné elsősorban az a közös európai bankfelügyelet, amelyről az uniós vezetők tanácskozásán született megállapodás.
Makro / Külgazdaság Miközben csökkent az uniós infláció, gödörben a foglalkoztatottság
Privátbankár.hu | 2012. december 14. 13:04
Miközben az euróövezetben 2006 óta a legalacsonyabb a foglalkoztatottság, csökkent novemberben az euróövezeti és az uniós éves infláció. Magyarországon a legmagasabb az infláció az Unióban.
Friss
hírlevél
depositphotos