<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
IMF/EU-megállapodás
Makro / Külgazdaság A trojka ismét a görögök segítségére sietett
Privátbankár.hu | 2014. március 18. 14:41
Most már hivatalos: Görögország újabb mentőcsomagot kap az EU-tól, az IMF-től és az EKB-tól. Cserébe nem kértek további megszorításokat.
Állampapír / Kötvény Fizetünk vagy ráfizetünk: mennyi az IMF-hitel kamata valójában?
Eidenpenz József | 2013. március 1. 11:40
Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid. Jelenleg nem látszik érdemleges kamatelőny a nemrég kibocsátott dollárkötvényekhez képest – tudtuk meg piaci szakértőktől.
Állampapír / Kötvény Kiszámolták: Nem is lett volna olyan olcsó az IMF-hitel?
Privátbankár.hu | 2013. február 25. 18:30
Az Aegon Alapkezelő szerint csak mintegy 80 bázisponttal lett volna olcsóbb az IMF-hitel kamata, mint a piacon kibocsátott dollárkötvényé, mert az IMF speciális devizáját, az SDR-t konvertálni kellett volna. Egy másik vélemény szerint a beáramló források forintra váltásából következő többletköltségek drágították volna annyira, ami a forintkamatokhoz hasonló szintre emelte volna a terheit.
Makro / Külgazdaság Feltámadhat a magyar gazdaság - csak autók legyenek, és jó idő!
Gáspár András | 2013. február 13. 11:51
Rükvercből ismét előremenetben – de vajon felzárkózóban is? Ezzel a címmel rendezett elemzői háttérbeszélgetést szerdán a Takarékbank. A magyar gazdaság már az első félévben kilábalhat a recesszióból az autóipar fellendülésének köszönhetően, de nagyon sok múlik a mezőgazdaság teljesítményén, az időjáráson is. Több év után először nőhetnek a reáljövedelmek, ami a belső fogyasztást is megtámaszthatja. A jegybankelnök-váltás mikéntjén múlhat a magyar alapkamat és a forint sorsa is középtávon.
Makro / Külgazdaság Sorsdöntő napok elé nézünk: jön az új jegybankelnök és a devizakötvény?
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 12:13
Egy friss elemzés szerint már a jövő héten kiderülhet, tényleg Matolcsy György követi-e Simor Andrást a jegybank élén. A forint gyengüléséhez az IMF-törlesztés is hozzájárulhatott, napokon belül jöhet az új devizakötvény is.
Állampapír / Kötvény 1200 milliárdos kamatterhet nyög az ország - lesz ez még több is
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 08:14
Tavaly rekordösszeget, 1202,4 milliárd forintot költött az állam a korábban felvett hiteleinek finanszírozására, ez az összeg az idén tovább emelkedik.
Állampapír / Kötvény Végképp bye-bye, IMF? Ezért erősödhetett a forint
Eidenpenz József | 2013. január 15. 11:45
Az ÁKK felkért négy neves nemzetközi óriásbankot, hogy szervezzenek befektetői találkozókat Európában és az USA-ban a következő hetekben. Ez nagyon hasonlít egy nemzetközi devizakötvény-kibocsátás előkészületeihez, ami brókerek szerint jótékony hatással is járhat a forint árfolyamára nézve. Az IMF-megállapodás viszont végképp a távoli jövő ködébe vész.
Deviza / Áru Tipptaksaméter 2.: Ez volt a 9+3 legrosszabb jóslat 2012-re
Eidenpenz József | 2012. december 31. 08:00
A Facebook-részvény bomba üzlet, a görögök távoznak az eurozónából, az arany 2000 dollár fölé fog szárnyalni, az USA kötvénypiaca össze fog omlani. Az euró 350, esetleg 400 vagy 500 forintba fog kerülni, a hazai betéteket államosítják, rövidesen megegyezünk az IMF-el. Számos olyan előrejelzést olvashattunk év közben, amelyekhez végül a valóság köszönő viszonyba sem került. De még kerülhet.
Makro / Külgazdaság Előttünk a szakadék, a tőzsdék csúszdán, beszakadt a forint és beszólt a Fitch
Privátbankár.hu | 2012. december 21. 17:53
Miközben a Fitch beszólt és szinte leírta a Magyarország és az IMF közötti megállapodást, az amerikai képviselőház költségvetési programról szóló szavazásának törlésével lejtőre küldte a tőzsdéket. A forint késő délután már a 290-es euróár felé szaladt.
Állampapír / Kötvény Itt vannak a számok: 4-4,5 milliárd eurónyi magyar devizakötvény jöhet
Eidenpenz József | 2012. december 20. 12:02
A lejáró devizaadósságot devizában, a forintadósságot forintban szeretné megújítani az ÁKK, 4-4,5 milliárd euróért mennénk a nemzetközi kötvénypiacra is. A lakosság kegyeit továbbra is keresik, újfajta államkötvényt, marketingkampányt terveznek. Egy IMF-megállapodásban reménykednek, de nem számítanak arra, hogy fel is használnánk az abból származó forrásokat.
Makro / Külgazdaság Varga az IMF-ről: csak kell nekünk az a biztonsági háló
Privátbankár.hu | 2012. december 16. 10:09
A főtárgyaló-miniszter továbbra is úgy gondolja, jövőre tovább egyeztetünk az IMF-fel. A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval jövő év elején folytatódó tárgyalásokon nem pénzt, hanem segítséget kérünk ahhoz, hogy egy biztonsági háló álljon a magyar költségvetés rendelkezésére - mondta Varga Mihály. A szocialista-szabaddemokrata kormányok tehetnek mindenről.
Deviza / Áru Ha már Orbán is azt mondta... 13 érv a forintgyengülés mellett és 6 ellene
Eidenpenz József | 2012. december 3. 14:40
Miniszterelnökök nem szoktak devizaspekulációs tippeket adni, most gyakorlatilag mégis ez történt: Orbán Viktor az árfolyamgáthoz való csatlakozást propagálta, mondván, hogy a forint árfolyama „bizonytalan” lesz a következő években. Ha már a gazdaságpolitika irányítói is így gondolják... gondolhatjuk. De sok más tényező is hat a forint árfolyamára, lehet, hogy akkor sem tudják majd gyengíteni, ha akarják.
Makro / Külgazdaság Simor az IMF-ről: nem időpontunk nincsen, tárgyalások sem folynak
Privátbankár.hu | 2012. november 27. 15:34
Szűk többséggel született meg a döntés mai kamatdöntésről. A Monetáris Tanács szerint 2014-re jöhet össze az inflációs cél, a gazdaság potenciális növekedése érdemben elmarad a válság előtti ütemtől. Szükség lenne az IMF-megállapodásra, gyakorlatilag azonban tárgyalások sincsenek. Simor András nem készül politikai pályára.
Deviza / Áru Munkahelyet szeretnél magas törlesztőrészlettel, vagy alacsony részletet munkanélküliként?
Eidenpenz József | 2012. november 23. 16:00
Számos olyan tényezőt lát a Buda-Cash, ami a forint gyengülése irányába hat. Bár az erős forint alapvetően jó a devizahiteleseknek, a forinthitelesek is szenvednek, a baj inkább az általános eladósodással van. Az erős forint viszont veszélyezteti a munkahelyeket. A cég a magyar részvények közül csak az Egist ajánlja, és inkább Amerikában talál vonzó részvénybefektetéseket.
Makro / Külgazdaság Felénk se néz az IMF - talán majd decemberben
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 08:41
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió meg fogja várni a 2013. évi költségvetés elfogadását, s ezt követően, decemberben lehet újabb fejlemény a jelenlegi tárgyalási szakaszban - mondta Varga Mihály. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint alapvetően az EU kényszerítette Magyarországot olyan lépésekre, amelyek az IMF rosszallását váltották ki.
Deviza / Áru Nem hozott földrengést az újabb Matolcsy-csomag - erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 14:40
A pénteken bejelentett harmadik Matolcsy-csomag csak a részvénypiacon indított be eladási lázat, később az is sokat enyhült. A forint még erősödni is tud hétfőn.
Makro / Külgazdaság Éppen egy éve kezdtük! Nekünk a kockázati megítélés javításához kell az IMF megállapodás
Privátbankár.hu | 2012. november 17. 11:42
Magyarországnak nem elsősorban közfinanszírozási helyzete miatt, hanem az országgal kapcsolatos piaci kockázati érzet javítása miatt lenne szüksége új IMF/EU-megállapodásra - vélik londoni elemzők.
Makro / Külgazdaság Sötét jövőt jósol a görögöknek az EKB igazgatósági tagja
Privátbankár.hu | 2012. november 10. 09:45
Jelenlegi politikájával Görögország nem lesz képes hatalmas adósságát kezelhető szintre csökkenteni 2020-ra, a várt 116,5 százalék helyett akár 140 is lehet - vélte Jörg Asmussen. Akár már novemberben fizetésképtelenné válhat az ország, ha nem kapja meg a mentőcsomag következő részletét.
Makro / Külgazdaság Ma az államadósság miatt esnek egymásnak politikusaink
Privátbankár.hu | 2012. november 6. 07:45
Az államadósságról és annak okairól folytat politikai vitát ma az Országgyűlés. Kivételes sürgősséggel módosítják az államháztartási törvényt is, hogy könnyebb legyen átírni a költségvetést.
Makro / Külgazdaság IMF: továbbra sincs még időpontja a magyarországi tárgyalások folytatásának
Privátbankár.hu | 2012. november 2. 15:50
Továbbra sincs időpontja annak, hogy mikor folytatódnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között - jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója.
Makro / Külgazdaság A kormány is arra készül, hogy nem ússzuk meg az uniós eljárást?
Privátbankár.hu | 2012. október 27. 08:06
Lapértesülés szerint előfordulhat, hogy Magyarország nem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól, a kormány azt szeretné elérni, hogy a kohéziós támogatásokat ennek ellenére lehívhassa.
Deviza / Áru Betelt a pohár az IMF-nél? Beszakadt a forint
Privátbankár.hu | 2012. október 26. 10:44
Elmérgesedett a viszony a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között, az IMF-nél házon belül már arról beszélnek, hogy gyakorlatilag szakítottak a magyar féllel - értesült az origo. A forint nagyot esett.
Makro / Külgazdaság Kovács Árpád: tartható jövőre a 2,7 százalékos hiánycél
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 15:20
Teljesíthető a jövő évi, 3 százalék alatti hiánycél Kovács Árpád szerint. A Költségvetési Tanács elnöke jónak tartja a nem egyszeri bevételek növelését az egyensúly fenntartására, de a recesszióból való kilábalásra szükség lenne a beruházások ösztönzésére is.
Deviza / Áru A forint beállt, mint a gerely
Privátbankár.hu | 2012. október 25. 10:06
A dollár a jennel szemben négyhavi csúcsra erősödött, az EUR/USD az 1,30-as szint környékén ingadozik. A forint nem mozdul, egy eurót jó ideje 280 forintért adnak.
Makro / Külgazdaság Matolcsy új csomagja: mi lesz így az IMF-tárgyalásokkal?
Gáspár András | 2012. október 18. 12:10
Bár elsőre úgy tűnt, a bankok megússzák a kormány egyenlegjavító intézkedéseit, a program szerdán bejelentett második köre szerint a kormány ismét a pénzintézetek zsebe felé tapogatózik. A szakember szerint nem jó ötlet a gazdasági növekedés ellehetetlenítése, de abban reménykedhetünk, hogy az első csomag a vártnál jobban teljesít. Az IMF pedig azért kell, hogy fogja a kezünket.
Makro / Külgazdaság Nem sokan hisznek az idei IMF-megállapodásban
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 11:42
A növekedési kilátások némi javulása az intézményi befektetők várakozásaiban is tetten érhető, hiszen a részvénypiacok javuló teljesítményére, valamit a kőolaj árának emelkedésére számítanak. Ugyanakkor a jelenlegi eredmények alapján az intézményi befektetők csupán kis része véli úgy, hogy még idén megszülethet a megállapodás az EU/IMF-párossal.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült időpontot szereznünk az IMF-től
Privátbankár.hu | 2012. október 16. 07:27
A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tokiói közgyűlése után sincs időpontja a Magyarország és az IMF közötti tárgyalások folytatásának
Makro / Külgazdaság Orbán lát rá esélyt, hogy mégis fizetésemelést kapjanak a tanárok
Privátbankár.hu | 2012. október 12. 08:55
Most kiigazításra volt szükség, mert Brüsszel nem hitt nekünk, de majd jövőre kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és elindulhat például a pedagógus-életpályamodell - mondta a miniszterelnök.
Befektetési alapok Kétszámjegyű hozamok - a kisbefektetőknek külön becsomagolják a rizikós OTP-alapokat
Eidenpenz József | 2012. október 9. 11:43
Az OTP Alapkezelő adatai szerint az év eleje óta az abszolút hozamú alapok több mint 25 milliárd forintot vonzottak, a normál részvényalapokból viszont folyamatos a tőkekivonás. Az abszolút hozamú alapok vagyona már 170 milliárd forint körül van, az év elején még csak 135 milliárd volt (azóta a tőkeáramlás és a hozam együtt növelte).
Makro / Külgazdaság Üzent a kormány - vajon olvassa-e a Blikket Irina Ivascsenko?
Privátbankár.hu | 2012. október 9. 09:58
Már tudjuk, milyen médiakampányt rendelt meg a kormány rendkívüli sürgősséggel. "Nem engedünk az IMF-nek!", "Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét" - áll többek között azokban a hirdetésekben, amelyeket több országos napilapban jelentetett meg a magyar kormány. Felkészítik a magyar lakosságot a megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Londonból úgy látják, megélünk akár az IMF nélkül is
Privátbankár.hu | 2012. október 8. 13:54
Londoni elemzők szerint Magyarországnak jól jönne egy elővigyázatossági jellegű IMF/EU-megállapodás, és a múlt héten bejelentett egyenlegjavító program több akadályt is elhárított a megegyezés elől, de a jelenlegi likviditási környezetben akár IMF/EU-program nélkül is megoldható a magyar gazdaság finanszírozása a következő évre.
Makro / Külgazdaság Az IMF egyáltalán nem kér tőlünk megszorításokat
Privátbankár.hu | 2012. október 4. 10:30
Az IMF azt akarja, hogy Magyarország sokkal kiegyensúlyozottabb intézkedéseket hozzon a növekedési kilátások javítására, és nem javasol semmilyen további megszorító intézkedést - írja a Bloomberg Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviselőjének e-mailjére hivatkozva.
Adó Magasabb áfa-bevételt akar a kormány: rászállnak a feketegazdaságra
Privátbankár.hu | 2012. október 4. 09:50
Az Európai Bizottságtól a hivatalos válaszlevelet még nem kapta meg a magyar kormány - mondta Varga Mihály. A kormány lát lehetőséget a fogyasztást terhelő adóknál - elsősorban az általános forgalmi adónál - az adóbevételek hatékonyabb beszedésére.
Részvény / Deviza / Áru A KBC szerint érdemes bevásárolni az OTP részvényekből
Privátbankár.hu | 2012. október 2. 13:40
Alulértékeltnek tartja, ezért vételre ajánlja az OTP részvényeket a KBC Securities. Az elemzők felsorolják az előnyöket, de a negatív tényezőket sem hagyják figyelmen kívül.
Makro / Külgazdaság Az IMF nem diktálni akar, csak elvárásai vannak az olcsó hitelért
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 25. 09:55
A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el - mondta a Költségvetési Tanács elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.
Makro / Külgazdaság Már olvasgatják a kormány levelét - október 1-jén minden kiderül?
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 20. 18:28
Megérkezett a magyar kormány válasza az Európai Bizottsághoz az IMF/EU-tárgyalások ügyében - közölte a brüsszeli bizottság magyarországi képviseletének vezetője egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen. Rogán Antal október 1-jén kész a nyilvánosság elé tárni a levél tartalmát, de előtte még egy kicsit elmúltnyolcévezne.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, tőzsdék? - ne játssz macsót a piacokkal szemben!
Eidenpenz József | 2012. szeptember 19. 14:58
Annak ellenére emelkedtek a tőzsdék, hogy a vállalati profitok elmaradnak a várakozásoktól, a globális konjunktúra aggasztó, sem a részvények, sem a feltörekvő piaci devizák nem mondhatók olcsónak és az amerikai és európai pénzpumpa sem volt igazán meglepetés. A fenntartások ellenére sem szabad azonban szembe menni a piacokkal – tartja a Budapest Alapkezelő. A magyar gödör alját még nem látják.
Befektetési alapok A radikális kiadáscsökkentés egyre inkább tabu
Eidenpenz József | 2012. szeptember 18. 12:33
Bár a kormány szeptember elején horror-forgatókönyvet vázolt fel az IMF elvárásaival kapcsolatban, az Equilor arra számít, hogy ez csak a megállapodás kommunikációjának előkészítését jelentette és jó eséllyel még az idén megszülethet az egyezség. A cég új befektetési alapokat indít. A Magyar Telekomot és a Molt kedvelik az elemzői, az OTP-t és a Richtert kevésbé.
Makro / Külgazdaság Egy a zászló - kettő a tábor az IMF megállapodás támogatói között
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 17. 14:58
Londoni piaci elemzők budapesti vizitje után egyértelmű, hogy a döntéshozói körön belül egy támogató és egy halogató csoport körvonalazódik az IMF megállapodás kérdésében.
Makro / Külgazdaság Pénz nem számít? Rogánék ragaszkodnak a munkahelyvédelmi akciótervhez
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 13. 07:57
A Fidesz képviselőcsoportja ragaszkodik a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásához még akkor is, ha esetleg változtatni kell a program forrásán - közölte Rogán Antal. A frakcióvezető szerint Magyarországnak van mozgástere a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon.
Pénzügyi szektor Az infláció nem akadálya az MNB újabb kamatvágásának
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 11. 13:42
Londoni elemzők szerint a magas infláció már nem lehet akadálya az MNB újabb kamatcsökkentésének.
Makro / Külgazdaság Kósa is azt mondja, megállapodunk az IMF-fel
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 11. 09:10
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az Orbán-kormány is meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Kósa úgy véli, Gyurcsányék feltartott kézzel mentek hitelért, a Fidesz a bonyolultabb utat választja.
Makro / Külgazdaság Magyarország is téma lesz ma Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 7. 10:19
Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások ügye is napirenden szerepel az EU-tagállamok képviselőiből álló Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (angol rövidítéssel: EFC) mai tanácskozásán.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárogtatás: nem létezik az IMF listája
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 7. 08:17
A Népszabadság forrása szerint nincs olyan 10 pontos IMF-"horrorlista", mint amilyen a Magyar Nemzetben megjelent. A lap egy, a sárvári kihelyezett frakcióülésen tartózkodó ismert képviselőre hivatkozva azt írja: nem osztották ki a fideszes és a KDNP-s képviselőknek az "IMF-listát", "mert ez így, ebben a formában nem is létezik".
Deviza / Áru A mélybe lökte a forintot Orbán - 289 fölött az euró! (Frissítve)
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 6. 15:33
289 forint fölé lökte az euró árfolyamát Orbán Viktor: a miniszterelnök sárvári videóüzenetében azt mondta, "ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A BUX pillanatok alatt 200 pontot esett.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor még ősszel megállapodna az IMF-fel (Videó)
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 5. 16:19
Menetrend szerint haladnak az egyeztetések az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel - mondta a miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Messze a versenytársak mögött az ország - csak az IMF hozhatja vissza a befektetőket?
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 31. 11:18
Magyarország messze a régiós versenytársak mögött kullog a nemzetgazdasági beruházások összegét illetően, ráadásul nem is látszik a fordulat jele. Az eddig le nem hívott uniós támogatások mozdíthatnának valamit a gazdaságon, de igazán olcsón és gyorsan egy EU/IMF-megállapodás csalogathatná vissza a befektetőket az országba.
Makro / Külgazdaság Magyarország még nem kapott időpontot az IMF-től
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 31. 07:26
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolatot tart a magyar kormánnyal és az Európai Bizottsággal, de még nem tűzött ki dátumot, hogy mikor folytatódnak a júliusban megkezdett érdemi tárgyalások a hitelprogramról - közölte az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG