Költségvetési hiány
Makro / Külgazdaság Jól indította az évet az államháztartás, persze a tavalyi számok után nem volt nehéz
Privátbankár.hu | 2021. február 8. 12:25
Az idei évet is alapvetően befolyásolják a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, áll a pénzügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében. Mint írják a kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a járvány visszaszorítását követően mielőbb újraindítsa. Ehhez kulcsfontosságú a vállalkozások támogatása, a kormány ezért a beruházás-ösztönzési programok, az adócsökkentések és a bértámogatások mellett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel is segíti a vállalkozásokat. Úgy tűnik, hogy ezek januárban még nem terhelték meg a költségvetést, az ugyanis pozitív hónapot zárt.
Makro / Külgazdaság Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt
Király Béla | 2021. február 8. 05:40
A hosszú évekig megdönthetetlen mantraként szajkózott költségvetési fegyelem és az eladósodottság megállítása a koronavírus-járvány miatt margóra került, és úgy tűnik, ez továbbra sem lesz a döntéshozók fókuszában. A kérdés az, hogy a hiány és az adósság valóban olyan axióma, mint amilyennek korábban beállították, vagy porhintés volt, amit eddig láttunk.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?
Bod Péter Ákos | 2021. január 28. 06:07
Tavaly óriási mértékben nőtt az államadósság összege, amit skerült hazai forrásokból és devizakötvény kibocsátásból finanszírozni. Bod Péter Ákos írásában azt vizsgálja, hogy az államháztartási hiány hogyan alakulhat a jövőben, és azt miként lehet majd finanszírozni.
Benchmark Annál is rosszabb a helyzet a büdzsével, mint ahogy elsőre tűnt
Bod Péter Ákos | 2021. január 15. 14:56
Olyan lejtőn indult el a költségvetési hiány, amelyen nagyon nehéz lesz megállni, állítja Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke. A közgazdász egyetemi tanár szerint a december veszélyes hónap, de most különösen durva volt az év végi pénzszórás, mindezt tetézi, hogy a folyamatok jelenleg nem is átláthatóak.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem nagyon volt még: az IMF is azt mondja, amit Matolcsy György
Király Béla | 2020. október 15. 15:55
A magyar jegybank elnöke a közelmúltban publikált írásában és előadásában is azt jelezte, hogy a fiskális és monetáris ösztönzőkkel át kell lendíteni a gazdaságot a válságon, utána lehet majd a költségvetést konszolidálni és az adósságot csökkenteni. Némileg meglepő módon a restrikció világából korábban kilépni nem tudó IMF is azt mondja, hogy amelyik kormány megteheti, az most csak költekezzen.
Makro / Külgazdaság 3600 milliárdra növelte a kormány az idei költségvetési hiánycélt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 26. 10:45
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1710 milliárd forinttal 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését - közölte az ÁKK szerdán.
Makro / Külgazdaság Jövő évi költségvetés: itt vannak a nyertesek és a vesztesek
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 12:29
A korábbi évekhez képest jóval nagyobb hiánnyal számol a kormány a kedden benyújtott költségvetési törvényben. A nyugdíjasok jól járnak, több pénz jut számukra, míg a felsőoktatásra és kultúrára kevesebbet szándékozik a kormány költeni.
Makro / Külgazdaság Úgy tűnik, az Orbán-kormánynak van fontosabb a munkahelyeknél
Király Béla | 2020. április 21. 06:19
A magyar kormány ugyan hangzatos gazdasági akciótervet kommunikált a koronavírus apropóján, ám ennek a döntő többsége csupán korábbi döntések és források újraértelmezése és átcímkézése. Valójában meglehetősen alacsony összeget mozgósít Orbán Viktor kabinetje, amely hátterében az állhat, hogy a költségvetési fegyelem megtartását fontosabbnak ítélik, mint a gazdaság fiskális támogatását.
Makro / Külgazdaság Enyhén szólva nem kispályás a német mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 09:07
A német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket, annak érdekében, hogy a koronavírus járvány gazdasági következményeit mérsékelje. Az előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.
Makro / Külgazdaság A tervezetnél 200 milliárddal lett magasabb az államháztartás hiánya
Privátbankár.hu | 2020. január 9. 15:12
Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett, ami 22,1 százalékkal haladja meg az előirányzatot.
Makro / Külgazdaság Látványosan megugrott a költségvetés hiánya októberben
Privátbankár.hu | 2019. november 21. 14:08
Az éves előirányzathoz képest időarányosan kifejezetten jól áll a költségvetés, de a hiány egy hónap alatt megduplázódott.
Makro / Külgazdaság 510 milliárdra hízott a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 9. 11:30
Noha 2019-es mélypontját érte el az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztus végére, még mindig stabil lábakon áll a büdzsé.
Makro / Külgazdaság Ekkora hiány jött össze öt hónap alatt
Privátbankár.hu | 2019. június 7. 13:57
Miután májusban 137,4 milliárd forintos hiány keletkezett, az idei év első öt hónapját az államháztartás központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti. Az év egészére kitűzött 1,8százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható - közölte a Pénzügyminisztérium a Privátbankár.hu-val.
Makro / Külgazdaság Brutálisra nőtt a költségvetési hiány
Privátbankár.hu | 2018. december 21. 11:36
1842,4 milliárd forint mínusz jött össze januártól novemberig.
Állampapír / Kötvény Mi van akkor, ha megrendül a lakosság bizalma az állampapírokban?
Eidenpenz József | 2018. november 26. 17:05
A múlt heti állampapír-aukció lehetett az oka, hogy az olasz kormány álláspontja engedékenyebb lett deficitügyben. Az inflációkövető lakossági állampapírok 2012-es bevezetése óta egyik aukción sem adtak el ilyen kevés papírt, mint most. A jóléti intézkedéseknek örülnek az olaszok, de a pénzüket már nem merik saját államukban kockáztatni?
Makro / Külgazdaság Ritka nagy szamársággal próbálkozott az olasz miniszterelnök-helyettes – Európa nem vette be
Fellegi Tamás | 2018. november 6. 06:06
Luigi di Maio, aki egyben a kormánykoalíciót alkotó Öt Csillag Mozgalom vezetője azt közölte, hogy Trumpot kell követni a költekezésben. Az eurózóna vezetőit nem hatotta meg ez a populáris fázis, mivel ők nem óhajtják állni a számlát az olaszok helyett. Felsorakoztak az Európai Bizottság mögött: új olasz költségvetés kell.
Makro / Külgazdaság Pofon az olasz kormánynak: betartják a szabályokat, vagy vége a jólétnek
Fellegi Tamás | 2018. október 24. 06:07
Először fordult elő, hogy az Európai Unió nem fogadja el az eurózóna egy tagállamának költségvetési tervezetét. Ez azonban elkerülhetetlené vált, hisz közös pénzügyminisztérium hiányában valakinek fiskális politika szempontból is védenie kell a közös fizetőeszközt, most már nem húzhatja le egy tagállam a többit.
Makro / Külgazdaság Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába
Káncz Csaba | 2018. február 22. 12:34
A nyugati sajtó még mindig a jövő gazdasági reménységeként áradozik Afrikáról, holott a kontinens egyre több országa egyre mélyebbre süllyed az adósság-örvényben. Tavaly abból a Nigériából jöttek a legtöbben Európába, ahol a kamat-kiadások már megegyeznek az olajbevételekkel. Az afrikai állampapírok már időzített bombának tekinthetők?
Makro / Külgazdaság Új törésvonalak – a nyugdíjkérdés vagy a menekültkérdés lesz fontosabb?
Privátbankár.hu | 2017. november 30. 15:59
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.
Makro / Külgazdaság Elmarad Románia felminősítése
Privátbankár.hu | 2017. április 22. 09:08
A Moody’s úgy döntött, hogy egyelőre nem mérlegeli Románia Baa3-as besorolásának felminősítését, mert az ország túlzottan lazán kezeli költségvetését.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 123,4
Privátbankár.hu | 2017. február 21. 17:17
Nem vicc: ennyi milliárd többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere januárban.
Makro / Külgazdaság Brüsszel szerint hazudik a kormány a hiányról - újabb balhé várható
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 13:24
Az Eurostat szerint magasabb a magyar államadósság annál, mint amit a kormány el akar hitetni.
Makro / Külgazdaság Ilyet már rég láttunk: komoly rekordot döntött meg a költségvetés
Privátbankár.hu | 2016. október 20. 13:29
Legalább másfél évtizede nem látott alacsony szintre, mindössze 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére a hiány
Makro / Külgazdaság Ilyen is régen volt a költségvetésben – rekord alacsony a hiány
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 8. 11:37
Feleannyi hiányt sikerült összehozni, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Nem adóznak eleget az amerikaiak?
Privátbankár.hu | 2016. április 13. 10:10
Rendesen megugrott az Egyesült Államok költségvetési hiánya márciusban, az emelkedés a tavalyi adathoz képest igazán durva.
Makro / Külgazdaság Elérték a megszorítások az olaj-nagyhatalmat
Fellegi Tamás | 2015. december 29. 15:00
Az olajár esése meggyötörte az olajra épülő gazdaságokat. Volt, aki gyorsan visszafogta költekezését, volt, aki reménykedett az újbóli áremelkedésben. Utóbbiak közé tartozik Szaúd-Arábia, ahol most belátták, hogy nem várhatnak tovább, lépni kell. Az ingyenebéd egyelőre véget ért.
Makro / Külgazdaság Szőnyeg alá söpörné Varga a menekültekkel járó kiadásokat
Privátbankár.hu | 2015. október 6. 14:51
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, illetve az osztrák, olasz és görög pénzügyminiszterek is kérték: a migrációs költségeket ne számolja az EU.
Makro / Külgazdaság Még több pénz kell a menekültválságra
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 22. 07:34
A kormány újabb 30 milliárd forintot szán erre a célra, emiatt pedig módosítani kell az idei költségvetést.
Makro / Külgazdaság Varga új állampapírokra és új adóztatási tervekre célzott
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 5. 15:52
A magyar gazdaság beindult növekedése lehetőséget teremt a nehezebb időkre való felkészülésre - mondta Varga Mihály az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen. Három százalék körüli vagy annál magasabb növekedést várnak, valamivel többet, mint az elemzők.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja - ezért kell nekünk a felminősítés és a bankok regulázása?
Eidenpenz József | 2015. június 9. 19:30
A külföldiek kezében levő állampapírok állománya az utóbbi időben nagyot esett, de ezzel együtt sem kirívóan alacsony. Viszont két és fél éve egy szűkebb sávban mozog, nem növekszik, miközben a nominálisan növekvő államadósságot finanszírozni kell. Most megvették a többletet, de elfogynak-e a belföldi vásárlók?
KKV Mind meg vagyunk vezetve? 3000 milliárdos megszorítás jöhet Paks miatt
Eidenpenz József | 2014. szeptember 16. 19:10
Egy tanulmány szerint semmiképpen sem fogja megérni a Paksi bővítés, hiába növeli a GDP-t és generál adóbevételeket is. Más hosszasan sorolja a kockázatokat, a devizahitel árfolyamkockázatától a fejünk felett lebegő túlzottdeficit-eljáráson át odáig, hogy ha mindent Paksra alapozunk, kiesése lebéníthatja az országot. Még mindig rengeteg minden csak feltételezés, sok információ hiányzik.
Makro / Külgazdaság Mégsem a Közgépen csapódik le az útépítő tender bukása?
Privátbankár.hu | 2014. július 31. 06:05
Először ismerte el kormányzati képviselő, hogy az útépítési pályázatok brüsszeli vizsgálata is érv volt a 110 milliárdos költségvetési zárolás mellett. Banai Péter Benő, az NGM államtitkára szerint haladnak a stratégiai átalakítások, de ma még tényleg magas az állami újraelosztás aránya.
Makro / Külgazdaság Április óta egyetlen fillér sem jött volna Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2014. július 22. 09:52
Április óta nem érkeztek fejlesztési pénzek Brüsszelből, ahol változatlanul vizsgálják a hazai pályázati, elosztási rendszer átalakítását. A kormány be sem nyújtja a számlákat, valószínűleg tart az elutasítástól. A kiesés költségvetési hiányként jelenik meg – írja a 444.
Makro / Külgazdaság Magyarázza a kormányfő a 110 milliárdos zárolást
Privátbankár.hu | 2014. július 18. 08:54
Orbán Viktor azt mondta: vész- és óvintézkedésről van szó, tartani kell a hiányt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy csökkenő pályán van az államadósság?
Eidenpenz József | 2014. július 18. 06:09
A váratlanul bejelentett 110 milliárdos ideiglenesnek nevezett költségvetési zárolás nem arra utal, hogy minden rendben lenne az államadósság-csökkentés és a hiány körül. Ha nem csak az év végi pillanatfelvételt nézzük, hanem éves átlagot, akkor már tavaly sem csökkent, hanem kissé nőtt az államadósság.
Makro / Külgazdaság Varga: a különadókkal sújtott ágazatok is profitálnak a növekedésből
Privátbankár.hu | 2014. június 3. 06:45
A magyar gazdaság 2010. óta kiszámítható irányba halad, 2013 óta pedig egészségesebb a gazdaság szerkezete - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Varga Mihály, aki szerint ma már a különadókkal sújtott ágazatok is profitálnak a költségvetés és a makrogazdaság egészségesebb helyzetéből.
Deviza / Áru Equilor: Még idén jöhet az újabb kiigazító csomag
Eidenpenz József | 2014. május 22. 12:40
Csak kiigazító csomaggal lehetséges, hogy három százalék alatt maradjon a költségvetés idei hiánya – mondják az Equilor elemzői. Az euró/forint árfolyam az idén 300 körül maradhat, nagy kilengést nem várnak, vannak bőven forinterősítő és -gyengítő tényezők egyaránt. Ha kiszámíthatóvá válna a gazdaságpolitika, még idén felminősíthetik Magyarországot. Olcsó-e az OTP?
Makro / Külgazdaság Felemás adatok jöttek az EU-ról
Privátbankár.hu | 2014. április 23. 16:52
A költségvetési hiány csökkent, az államadósság viszont nőtt az Európai Unióban (EU) és az eurózónában is 2013-ban - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szerdai közleményében.
Makro / Külgazdaság Milyen adatok jönnek ma?
Privátbankár.hu | 2014. április 8. 07:19
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is közöl ma adatokat.
Makro / Külgazdaság Idén az emberek pénze húzza a gazdaságot, de meddig?
Privátbankár.hu | 2014. március 21. 13:54
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott marad, mivel a nettó export és a belső felhasználás is pozitívan járul hozzá a GDP bővüléséhez. A külkereskedelmi többlet fennmaradását az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezet vezérli, míg a belső motor már a fogyasztás lesz - olvasható a kutatóintézet legfrissebb elemzésében.
Deviza / Áru Ezért ennyi most a forint és ezért szállhat el jövőre
Eidenpenz József | 2013. december 18. 16:00
A forint árfolyamáról megkérdezett banki és brókercég-elemzők véleménye nem egységes, de többnyire nem sok jót várnak attól, ha a devizánk gyenge, még az exportot sem támogatná túl tartósan. Ám elég sok olyan tényező van, ami miatt elszállhat az árfolyam, mint az alacsony kamatok, az amerikai pénznyomda leállása vagy a devizahitelesek esetleges újabb mentőcsomagja.
Makro / Külgazdaság Ilyen még nem volt: kétszer egy nap alatt döntenek a hiány emeléséről a parlamentben
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 23. 09:46
Béremelésre, az E.ON gázüzletágára és a takarékszövetkezetekre kell a pénz.
Makro / Külgazdaság Megjöttek a számok: megvannak a megszorítások legnagyobb vesztesei
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 12. 06:15
A 2012-ben végrehajtott jelentős mértékű költségvetési kiigazítás 40 százaléka a bevételek emelkedésére, nagyobbik része a kiadások lefaragására vezethető vissza. Az oktatás és az egészségügy a legnagyobb vesztesek, de kevesebb jutott a kultúrára, a családok támogatására is - közben azért magán is spórolt az állam.
Makro / Külgazdaság Varga: idén nem lesz gond, a jövő év a kulcskérdés
Privátbankár.hu | 2013. május 13. 07:13
A Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás szempontjából a jövő évi hiány lehet az igazi kérdés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 A Lényeg című műsorában.
Makro / Külgazdaság Oroszország Szerbia hiánypótlója
Privátbankár.hu | 2013. április 10. 11:44
Oroszország 500 millió dollár hitelt ad Szerbiának. Ha aláírják a megállapodást, Szerbia már ma megkap 300 milliót.
Makro / Külgazdaság Nem kell újabb kiigazítás, néhány tized százalékon megy a vita
Privátbankár.hu | 2013. március 4. 07:39
Már elkezdődött az Európai Uniónak áprilisban benyújtandó konvergenciaprogram kidolgozása - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa vasárnap este a Duna Tv Heti hírmondó című műsorában.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nem aggódik a kieső bevételek miatt
Privátbankár.hu | 2013. február 7. 06:58
A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs veszélyben az idei, 2,7 százalékos költségvetési hiánycél, annak ellenére, hogy az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és a szerencsejáték megadóztatása miatt várhatóan 180 milliárd forint kiesik az idei költségvetésből. Matolcsy György írásbeli kérdésre válaszolt.
Makro / Külgazdaság A pénzügyi guru szerint már csak 2-3 év van hátra a válságból
Privátbankár.hu | 2012. december 15. 15:00
Már csak pár év, és túl leszünk az euróövezeti válságon. - állítja az Európai Stabilitási Mechanizmus mentőalap igazgatója, Klaus Regling.
Friss
hírlevél