<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Költségvetési hiány
Makro / Külgazdaság Egy év alatt a négyszeresére ugrott az amerikai költségvetés hiánya
Privátbankár.hu | 2023. január 13. 18:16
Az Egyesült Államok költségvetési hiánya decemberben 85,001 milliárd dollár volt, mintegy a négyszerese az egy évvel korábbi 21,303 milliárd dollárnak, közölte az amerikai pénzügyminisztérium. 
Makro / Külgazdaság Csökkenő hiány és államadósság 2023-ban, bocsánatkérés, nyugdíjak, nem biztosan maradó árstopok - mi hangzott még el a Kormányinfón?
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 13:34
Márciusban már lehet költségvetés, az árstopok addig maradnak, amíg több a pozitív, mint a negatív hatásuk, szokatlan őszinteség napelem-ügyben.
Személyes pénzügyek A kormány keményen le fog csapni a különadókat a fogyasztókra áthárító cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 5. 11:57
Erről a gazdaságfejlesztési miniszter beszélt.
Közérdekű Folytatódik a különleges gazdasági művelet: 2231 milliárddal húzza meg a nadrágszíjat a kormány
Privátbankár.hu | 2022. június 5. 09:13
De ez természetesen nem megszorítás, Nagy Márton szerint a kormány magán kezdi a spórolást.
Részvény / Deviza / Áru Itt a nagy kérdés: mikor váltsunk eurót? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 15:13
A forint történelmi mélypont közelébe süllyedt, ennek okai kerültek szóba aktuális podcastünkben. Barlai Róbert, a Diófa Alapkezelő elnöke, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese szerint a közgazdaságtanban „tökéletes viharként” emlegetett jelenség alakult ki, így a hazai makrogazdasági nehézségek mellett a külső tényezők is a gyengülés irányába mutattak. A kormány az új adók és a beruházások visszafogásának bejelentésével az általa megoldandó feladatot megkezdte, ez szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy stabilizálódjon a forint helyzete. Merre mozdulhat a magyar fizetőeszköz?
Makro / Külgazdaság GKI: markáns megszorításokra lesz szükség idén
Privátbankár.hu | 2022. március 29. 12:32
A GKI elemzése lassuló növekedést, gyorsuló inflációt, keleti zárást jelez.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Azért kérünk Brüsszeltől, mert nagyon kell a pénz
Privátbankár.hu | 2022. március 25. 17:22
Az inflációt nem hiába érezzük magasabbnak a hivatalosnál, az energiaárak befagyasztása és a lakhatási költségek kis súlya is ezt okozza. De ezt az árkülönbséget meg kell fizetni, az elfojtott drágulás felszínre tör majd. A költségvetés hatalmas terheket vett a nyakába, nem lesz könnyű finanszírozni. Megszorításokra és EU-s pénzekre lenne szükség.
Személyes pénzügyek Csúcsinfláció, válság, drágulás, rezsicsapda a nyakunkon – Bod Péter Ákos elmagyarázza
Privátbankár.hu | 2022. március 19. 05:55
A magas infláció, a magas költségvetési hiány, a gyenge forint, a dráguló élelmiszerek és nyersanyagok ijesztő adatait segített értelmezni a közgazdász és egyetemi professzor. Az inflációt nehéz lesz visszaszorítani, az ársapka nem segít, a megugrott rezsi pedig valakinek nagyon sokba fog kerülni.
Makro / Külgazdaság Jól indult a költségvetés számára az év
Privátbankár.hu | 2022. február 22. 11:44
A részletes adatok megerősítették, hogy januárban erősen zárt az államháztartás. Ugyanakkor a következő hónapokban változni fog a helyzet.
Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Nem lesz könnyű dolga az Orbán-kormánynak, de nem sok választása van
Privátbankár.hu | 2021. december 21. 14:02
Komoly hiánycsökkentésre készül jövőre az Orbán-kormány, legalábbis Varga Mihály pénteki bejelentése szerint. Hol tud spórolni és milyen plusz bevételekre tehet szert a kormány? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány lassan visszatalál a jól megszokott pénzügyi fegyelemhez
Privátbankár.hu | 2021. december 10. 13:52
350 milliárd forintos megszorításról döntött a kormány, az erről szóló rendelet már meg is jelent a közlönyben. A pénzügyminisztérium és Varga Mihály sikerként kommunikálja a lépést. Nem az, de mégis pozitív, hogy a költségvetési fegyelem javul.
Makro / Külgazdaság A 2922 milliárdos hiány ellenére sem vált irányt a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2021. november 9. 11:49
A költségvetés október végi hiánya főként a gazdaság újraindítását célzó intézkedéseknek tudható be, állítja a mininsztérium közleménye, de ettől még tovább folytatódhat az osztogatás.
Makro / Külgazdaság Tovább hízott az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 11:30
Az önkormányzatok nélkül számoltva a központi alrendszer 2292 milliárd forintos hiánnyal zárta az első kilenc hónapot.
Benchmark Bod Péter Ákos: egyre több a kérdőjel, szaporodnak a gondok
Bod Péter Ákos | 2021. április 29. 05:34
A szemünk előtt zajlik a magyar államháztartás megcsúszása, egyre rizikósabb pályán. Gazdaságunk remélhetőleg gyorsan adaptálódik, a hiány és az adósságállomány vonatkozásában azonban mind több a lefelé mutató kockázat. Az uniós válságkezelő alap, amely olcsó hitelforrás, már a meghirdetésével stabilizálta a térségi viszonylatban erősen eladósodott magyar állam pénzügyi megítélését, viszont a kamatmentes forrásokról való lemondás, a mögöttes politikai számítás, valamint a gazdaságilag kétes orosz és kínai megahitelek felvétele még nyugodt pénzügyi, kereskedelmi és geopolitikai viszonyok között is komolyan növelné Magyarország kockázatosságát. Most azonban egyik vonatkozásban sem várható nyugalom.
Makro / Külgazdaság Jól indította az évet az államháztartás, persze a tavalyi számok után nem volt nehéz
Privátbankár.hu | 2021. február 8. 12:25
Az idei évet is alapvetően befolyásolják a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, áll a pénzügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében. Mint írják a kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a járvány visszaszorítását követően mielőbb újraindítsa. Ehhez kulcsfontosságú a vállalkozások támogatása, a kormány ezért a beruházás-ösztönzési programok, az adócsökkentések és a bértámogatások mellett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel is segíti a vállalkozásokat. Úgy tűnik, hogy ezek januárban még nem terhelték meg a költségvetést, az ugyanis pozitív hónapot zárt.
Makro / Külgazdaság Tovább tarthat a pénzszórás, a fukar államok sem akarják meghúzni a gyeplőt
Király Béla | 2021. február 8. 05:40
A hosszú évekig megdönthetetlen mantraként szajkózott költségvetési fegyelem és az eladósodottság megállítása a koronavírus-járvány miatt margóra került, és úgy tűnik, ez továbbra sem lesz a döntéshozók fókuszában. A kérdés az, hogy a hiány és az adósság valóban olyan axióma, mint amilyennek korábban beállították, vagy porhintés volt, amit eddig láttunk.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: Hogyan finanszírozható ekkora államadósság?
Bod Péter Ákos | 2021. január 28. 06:07
Tavaly óriási mértékben nőtt az államadósság összege, amit skerült hazai forrásokból és devizakötvény kibocsátásból finanszírozni. Bod Péter Ákos írásában azt vizsgálja, hogy az államháztartási hiány hogyan alakulhat a jövőben, és azt miként lehet majd finanszírozni.
Benchmark Annál is rosszabb a helyzet a büdzsével, mint ahogy elsőre tűnt
Bod Péter Ákos | 2021. január 15. 14:56
Olyan lejtőn indult el a költségvetési hiány, amelyen nagyon nehéz lesz megállni, állítja Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke. A közgazdász egyetemi tanár szerint a december veszélyes hónap, de most különösen durva volt az év végi pénzszórás, mindezt tetézi, hogy a folyamatok jelenleg nem is átláthatóak.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem nagyon volt még: az IMF is azt mondja, amit Matolcsy György
Király Béla | 2020. október 15. 15:55
A magyar jegybank elnöke a közelmúltban publikált írásában és előadásában is azt jelezte, hogy a fiskális és monetáris ösztönzőkkel át kell lendíteni a gazdaságot a válságon, utána lehet majd a költségvetést konszolidálni és az adósságot csökkenteni. Némileg meglepő módon a restrikció világából korábban kilépni nem tudó IMF is azt mondja, hogy amelyik kormány megteheti, az most csak költekezzen.
Makro / Külgazdaság 3600 milliárdra növelte a kormány az idei költségvetési hiánycélt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 26. 10:45
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1710 milliárd forinttal 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését - közölte az ÁKK szerdán.
Makro / Külgazdaság Jövő évi költségvetés: itt vannak a nyertesek és a vesztesek
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 12:29
A korábbi évekhez képest jóval nagyobb hiánnyal számol a kormány a kedden benyújtott költségvetési törvényben. A nyugdíjasok jól járnak, több pénz jut számukra, míg a felsőoktatásra és kultúrára kevesebbet szándékozik a kormány költeni.
Makro / Külgazdaság Úgy tűnik, az Orbán-kormánynak van fontosabb a munkahelyeknél
Király Béla | 2020. április 21. 06:19
A magyar kormány ugyan hangzatos gazdasági akciótervet kommunikált a koronavírus apropóján, ám ennek a döntő többsége csupán korábbi döntések és források újraértelmezése és átcímkézése. Valójában meglehetősen alacsony összeget mozgósít Orbán Viktor kabinetje, amely hátterében az állhat, hogy a költségvetési fegyelem megtartását fontosabbnak ítélik, mint a gazdaság fiskális támogatását.
Makro / Külgazdaság Enyhén szólva nem kispályás a német mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 09:07
A német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket, annak érdekében, hogy a koronavírus járvány gazdasági következményeit mérsékelje. Az előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.
Makro / Külgazdaság A tervezetnél 200 milliárddal lett magasabb az államháztartás hiánya
Privátbankár.hu | 2020. január 9. 15:12
Az államháztartás központi alrendszere decemberben 452,7 milliárd forintos hiánnyal zárt, az év egészére ez 1219 milliárd forintot jelentett, ami 22,1 százalékkal haladja meg az előirányzatot.
Makro / Külgazdaság Látványosan megugrott a költségvetés hiánya októberben
Privátbankár.hu | 2019. november 21. 14:08
Az éves előirányzathoz képest időarányosan kifejezetten jól áll a költségvetés, de a hiány egy hónap alatt megduplázódott.
Makro / Külgazdaság 510 milliárdra hízott a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 9. 11:30
Noha 2019-es mélypontját érte el az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztus végére, még mindig stabil lábakon áll a büdzsé.
Makro / Külgazdaság Ekkora hiány jött össze öt hónap alatt
Privátbankár.hu | 2019. június 7. 13:57
Miután májusban 137,4 milliárd forintos hiány keletkezett, az idei év első öt hónapját az államháztartás központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti. Az év egészére kitűzött 1,8százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható - közölte a Pénzügyminisztérium a Privátbankár.hu-val.
Makro / Külgazdaság Brutálisra nőtt a költségvetési hiány
Privátbankár.hu | 2018. december 21. 11:36
1842,4 milliárd forint mínusz jött össze januártól novemberig.
Állampapír / Kötvény Mi van akkor, ha megrendül a lakosság bizalma az állampapírokban?
Eidenpenz József | 2018. november 26. 17:05
A múlt heti állampapír-aukció lehetett az oka, hogy az olasz kormány álláspontja engedékenyebb lett deficitügyben. Az inflációkövető lakossági állampapírok 2012-es bevezetése óta egyik aukción sem adtak el ilyen kevés papírt, mint most. A jóléti intézkedéseknek örülnek az olaszok, de a pénzüket már nem merik saját államukban kockáztatni?
Makro / Külgazdaság Ritka nagy szamársággal próbálkozott az olasz miniszterelnök-helyettes – Európa nem vette be
Fellegi Tamás | 2018. november 6. 06:06
Luigi di Maio, aki egyben a kormánykoalíciót alkotó Öt Csillag Mozgalom vezetője azt közölte, hogy Trumpot kell követni a költekezésben. Az eurózóna vezetőit nem hatotta meg ez a populáris fázis, mivel ők nem óhajtják állni a számlát az olaszok helyett. Felsorakoztak az Európai Bizottság mögött: új olasz költségvetés kell.
Makro / Külgazdaság Pofon az olasz kormánynak: betartják a szabályokat, vagy vége a jólétnek
Fellegi Tamás | 2018. október 24. 06:07
Először fordult elő, hogy az Európai Unió nem fogadja el az eurózóna egy tagállamának költségvetési tervezetét. Ez azonban elkerülhetetlené vált, hisz közös pénzügyminisztérium hiányában valakinek fiskális politika szempontból is védenie kell a közös fizetőeszközt, most már nem húzhatja le egy tagállam a többit.
Makro / Külgazdaság Időzített bomba lett a kontinens, ahonnan a legtöbben jönnek Európába
Káncz Csaba | 2018. február 22. 12:34
A nyugati sajtó még mindig a jövő gazdasági reménységeként áradozik Afrikáról, holott a kontinens egyre több országa egyre mélyebbre süllyed az adósság-örvényben. Tavaly abból a Nigériából jöttek a legtöbben Európába, ahol a kamat-kiadások már megegyeznek az olajbevételekkel. Az afrikai állampapírok már időzített bombának tekinthetők?
Makro / Külgazdaság Új törésvonalak – a nyugdíjkérdés vagy a menekültkérdés lesz fontosabb?
Privátbankár.hu | 2017. november 30. 15:59
Németországban új koalíciós tárgyalások következhetnek, a zöldekkel és a liberálisokkal folytatott tárgyalások zátonyra futása után ismét a szocialistákkal állhat össze Merkel. Itt is vannak azonban bőven nézeteltérések, így a bevándorlás kérdésében, a nyugdíjak jövőjében, de az államháztartás és az adósság vagy az egészségügy is ilyen.
Makro / Külgazdaság Elmarad Románia felminősítése
Privátbankár.hu | 2017. április 22. 09:08
A Moody’s úgy döntött, hogy egyelőre nem mérlegeli Románia Baa3-as besorolásának felminősítését, mert az ország túlzottan lazán kezeli költségvetését.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 123,4
Privátbankár.hu | 2017. február 21. 17:17
Nem vicc: ennyi milliárd többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere januárban.
Makro / Külgazdaság Brüsszel szerint hazudik a kormány a hiányról - újabb balhé várható
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 13:24
Az Eurostat szerint magasabb a magyar államadósság annál, mint amit a kormány el akar hitetni.
Makro / Külgazdaság Ilyet már rég láttunk: komoly rekordot döntött meg a költségvetés
Privátbankár.hu | 2016. október 20. 13:29
Legalább másfél évtizede nem látott alacsony szintre, mindössze 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére a hiány
Makro / Külgazdaság Ilyen is régen volt a költségvetésben – rekord alacsony a hiány
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 8. 11:37
Feleannyi hiányt sikerült összehozni, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Nem adóznak eleget az amerikaiak?
Privátbankár.hu | 2016. április 13. 10:10
Rendesen megugrott az Egyesült Államok költségvetési hiánya márciusban, az emelkedés a tavalyi adathoz képest igazán durva.
Makro / Külgazdaság Elérték a megszorítások az olaj-nagyhatalmat
Fellegi Tamás | 2015. december 29. 15:00
Az olajár esése meggyötörte az olajra épülő gazdaságokat. Volt, aki gyorsan visszafogta költekezését, volt, aki reménykedett az újbóli áremelkedésben. Utóbbiak közé tartozik Szaúd-Arábia, ahol most belátták, hogy nem várhatnak tovább, lépni kell. Az ingyenebéd egyelőre véget ért.
Makro / Külgazdaság Szőnyeg alá söpörné Varga a menekültekkel járó kiadásokat
Privátbankár.hu | 2015. október 6. 14:51
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, illetve az osztrák, olasz és görög pénzügyminiszterek is kérték: a migrációs költségeket ne számolja az EU.
Makro / Külgazdaság Még több pénz kell a menekültválságra
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 22. 07:34
A kormány újabb 30 milliárd forintot szán erre a célra, emiatt pedig módosítani kell az idei költségvetést.
Makro / Külgazdaság Varga új állampapírokra és új adóztatási tervekre célzott
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 5. 15:52
A magyar gazdaság beindult növekedése lehetőséget teremt a nehezebb időkre való felkészülésre - mondta Varga Mihály az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen. Három százalék körüli vagy annál magasabb növekedést várnak, valamivel többet, mint az elemzők.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja - ezért kell nekünk a felminősítés és a bankok regulázása?
Eidenpenz József | 2015. június 9. 19:30
A külföldiek kezében levő állampapírok állománya az utóbbi időben nagyot esett, de ezzel együtt sem kirívóan alacsony. Viszont két és fél éve egy szűkebb sávban mozog, nem növekszik, miközben a nominálisan növekvő államadósságot finanszírozni kell. Most megvették a többletet, de elfogynak-e a belföldi vásárlók?
KKV Mind meg vagyunk vezetve? 3000 milliárdos megszorítás jöhet Paks miatt
Eidenpenz József | 2014. szeptember 16. 19:10
Egy tanulmány szerint semmiképpen sem fogja megérni a Paksi bővítés, hiába növeli a GDP-t és generál adóbevételeket is. Más hosszasan sorolja a kockázatokat, a devizahitel árfolyamkockázatától a fejünk felett lebegő túlzottdeficit-eljáráson át odáig, hogy ha mindent Paksra alapozunk, kiesése lebéníthatja az országot. Még mindig rengeteg minden csak feltételezés, sok információ hiányzik.
Makro / Külgazdaság Mégsem a Közgépen csapódik le az útépítő tender bukása?
Privátbankár.hu | 2014. július 31. 06:05
Először ismerte el kormányzati képviselő, hogy az útépítési pályázatok brüsszeli vizsgálata is érv volt a 110 milliárdos költségvetési zárolás mellett. Banai Péter Benő, az NGM államtitkára szerint haladnak a stratégiai átalakítások, de ma még tényleg magas az állami újraelosztás aránya.
Makro / Külgazdaság Április óta egyetlen fillér sem jött volna Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2014. július 22. 09:52
Április óta nem érkeztek fejlesztési pénzek Brüsszelből, ahol változatlanul vizsgálják a hazai pályázati, elosztási rendszer átalakítását. A kormány be sem nyújtja a számlákat, valószínűleg tart az elutasítástól. A kiesés költségvetési hiányként jelenik meg – írja a 444.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG