<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Megtakarítások
Személyes pénzügyek Erre költötték a háztartások a növekvő béreiket
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 18:12
Annak ellenére, hogy a hazai bérek átlagban nominálisan 7,2, reálértéken 6,3 százalékkal nőttek a második negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom még mindig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb inflációs jelentésében. Egyúttal feltárta, hogy akkor mi is lett ezekkel a többletpénzekkel.
Piac&Profit Mibe érdemes tenni a járvány alatt megtakarított pénzeket?
Csabai Károly - Mester Nándor | 2021. május 3. 05:18
A válság következményeként a lakosság a fogyasztását, míg a vállalatok a beruházásaikat voltak kénytelenek visszafogni. Így mindkét szegmens azzal a dilemmával szembesült, hogy mibe tegye a megtakarításait, illetve – a ki tudja, milyen hosszú – átmeneti időre szabaddá vált pénzeszközeit. Mármint azok, akik a krízis kitörése ellenére is képesek voltak mit a tejbe aprítani.
Befalap Klasszis: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:52
A befektetési alapok vagyona tovább nő, majdnem 7000 milliárd forint. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője az Aegon, az Év Portfóliómenedzsere Cser Tamás, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Munkácsi Dávid és Szűcs Zoltán lett.
Személyes pénzügyek Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?
Privátbankár.hu | 2019. október 19. 17:44
Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra. Legalábbis a statisztikák és a hajótársaságok ezt sugallják. Van, ahol pedig alkudni lehet az árból. Ám van sok buktató, az egészségbiztosítástól kezdve a kisállatok elhelyezéséig.
Személyes pénzügyek Jó buli a befektetés, de észnél kell lenni, mint minden buliban
Eidenpenz József | 2019. február 1. 17:00
A legtöbben még kamatot sem tudnak számolni. Pedig még a Trónok Harca című sorozat is tartogat tanulságokat pénzügyi téren – a tél mindig eljöhet, nem árt felkészülni. Életünk szinte minden szakaszában kell valamire spórolni. Hogyan érdemes elkezdeni? - erről is szó volt a Privátbankár konferenciáján.
Személyes pénzügyek 2013-ban nyitottál számlát? Ma eljött a nagy nap
Privátbankár.hu | 2018. december 31. 11:11
Ma lejárnak azok a TBSZ-számlák, amelyeket 2013-ban nyitottak, ez akár 600 milliárd forint értékű befektetés is lehet. A trendek szerint azonban a számlákon elhelyezett vagyon értéke szinte folyamatosan emelkedett a korábbi években, sok számlát várhatóan meghosszabbítanak vagy később újranyitnak majd.
Személyes pénzügyek Jön az év vége, meg kell hozni az életbevágó döntéseket
Eidenpenz József | 2018. november 29. 13:20
Egy dolgot biztosan nem lehet a következő évre halasztani: a személyi jövedelemadó-kedvezmények kihasználását. Az ez év végi adóoptimalizálásra már csak hetek vannak hátra, a hosszabb távon gondolkodók, nyugdíj-előtakarékoskodók, kockázatok csökkentésére vágyók előnyben. Sok apró trükk van, amit nem ismerünk.
Személyes pénzügyek Nem is hinnéd, ezúttal hol riogatnak nyugdíjválsággal
Privátbankár.hu | 2018. június 29. 06:06
Vannak országok, ahol a nyugdíjpénzek egy jelentős része magánmegtakarítás, és értékpapírokban fekszik. Már tizedik éve felfelé tartanak a részvényárfolyamok, ha visszaesnek, akkor egy egész generáció kerülhet bajba az USA-ban, mert nem tett félre eleget. Eközben az állami nyugdíjkasszával is baj van.
Befalap Ha a nyugdíjadra gondolsz, erre ügyelsz a befektetésnél
Eidenpenz József | 2018. május 10. 06:06
A magyar magánbefektetőknél levő részvények mennyisége nemzetközi összehasonlításban nagyon csekély. Pedig a hosszú távú takarékoskodásban ezek szerepe nagyon fontos, ezek által lehet a gazdasági növekedésből részesedni, a kamatoknál sokkal magasabb hozamot elérni. Vállalatoknak ma is szükséges lehet a részvénykibocsátás. Interjú a K&H Alapkezelő és a Budapesti Értéktőzsde szakembereivel.
Befalap A kötvényekből ingatlanalapokba mennek az idén a befektetők
Eidenpenz József | 2018. május 7. 06:06
Valószínű, hogy tartósan kell viszonylag alacsony kötvényhozamokra berendezkednünk, és erre az évre nem vár jó kötvénypiaci teljesítményt itthon az Erste Alapkezelő. A kisbefektetők egy része kötvényalap helyett ingatlanalapot választ. A világgazdaságban még évekig tarthat a fellendülés, a részvénypiacokon ezért jöhet még egy felívelő szakasz, ebből nem érdemes kimaradni, vagyis nem kellene minden kockázatot leépíteni. Interjú Varga Zalán értékesítési és termékfejlesztési igazgatóval.
Személyes pénzügyek Itt tartják a magyarok a pénzüket – és azt is tudni, mennyit
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 17. 07:46
Egyre népszerűbb a tartós befektetési száma.
Személyes pénzügyek Mégis lehet pénzért boldogságot venni? Csak ha jól költöd el
Privátbankár.hu | 2017. július 6. 12:48
Egy új kutatás arra jutott, hogy igenis lehet pénzért boldogságot venni, de csak akkor, ha megfelelő módon költjük el ezt a pénzt. Mindenkit más dolog tesz boldoggá, a személyiségünktől függ. Van, akit egy utazás, mást pár könyv, megint mást esetleg a spórolás. Az amerikaiak mindenesetre rengeteget költenek luxusra.
Személyes pénzügyek 8 jele annak, hogy sohasem leszel gazdag
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 4. 17:54
Bár elvileg mindenki számára nyitva áll az út, hogy gazdaggá váljon, a gazdagság-kutatók szerint vannak olyan szokások, amelyek lehetetlenné teszik azt. Így ha folyton csak spórolunk, ahelyett, hogy pénzt keresnénk, vagy ha nem fektetjük be megtakarításainkat.
Személyes pénzügyek 8 módszer arra, hogy nyugdíjas éveinkre takarékoskodjunk
Privátbankár.hu | 2016. március 7. 06:07
Egyre valószínűbb, hogy csak egyéni takarékoskodással fogunk tudni nyugdíjas korunkra elegendő jövedelemre szert tenni. De merre induljunk, milyen módszerek léteznek a takarékoskodásra, és mik ezeknek a fontosabb előnyei, hátrányai?
Makro / Külgazdaság 15 érv amellett, hogy az emberek miért mennek el Nyugatra
Érces János | 2016. február 2. 14:51
Szinte mindenki ismer olyat, aki külföldön él, ha meghallgatjuk őket, kiderül, számos nyomós oka van annak, hogy távoztak. A főbb okok, hogy itt alacsonyak a bérek, az alacsony jövedelműeknek esélyük sincs megtakarítani, előre lépni, a főbb rendszerek, mint a nyugdíj, az oktatás vagy az egészségügy rossz állapotban vannak és javulás nem látszik. (Jegyzet.)
Befalap Ingatlanalap, az új divat – az egyiknek sikerült, a másiknak nem
Eidenpenz József | 2016. január 13. 17:00
Tavaly szépen vásárolták a befektetők az ingatlanalapok befektetési jegyeit. A nyolc közvetlen ingatlanalap közül négynek sikerült túlteljesítenie az egy éves lakossági kincstárjegyek hozamát, négynek nem. Az ingatlanalapokba fektető alapok körében még rosszabb az arány. A legjobban azok jártak, akik alapja nem maradt meg a magyar befektetéseknél, és külföldön is vásárolt ingatlanos értékpapírokat.
Befalap Nem szabad telhetetlennek lenni, és vigyázni kell a befektetők pénzére – interjú
Eidenpenz József | 2015. december 2. 06:08
Nem biztos, hogy lépést tart az inflációval a megtakarításunk értéke a következő években, nagyon oda kell figyelni, mibe fektetünk. Milyen alapfajtákat érdemes választania most a kisbefektetőknek? Merre tart a magyar alapkezelői piac? Interjú az Erste Alapkezelő vezérigazgatójával, Mesterházy Györggyel.
Befalap Nincs mese, ha hozamot akarunk, kockáztatni kell kicsit - interjú
Eidenpenz József | 2015. november 17. 06:08
Lassan átalakul a kisbefektetők gondolkodása és érezhető az eltolódás a kockázatosabb befektetési alapok felé, de még az út elején járunk. Jelenleg a vegyes alapok a legnépszerűbbek. A magas kamatozású kötvények hozama a 7-8 százalékot is eléri, de a részvényekhez hasonló kockázatokkal. Interjú az Erste Alapkezelő vezető értékesítési menedzserével, Oszlay Péterrel.
Befalap Vajon hová teszi a lakosság a pénzét? Se betétbe, se alapba
Eidenpenz József | 2015. július 7. 17:40
Júniusban kis mértékben csökkent a hazai befektetési alapok vagyona, forintos és eurós értékpapírokat egyaránt váltottak vissza a befektetők. Az állampapír-adatot még nem ismerjük, de az előző hónapokban oda vittek sok megtakarítást. Folyik a kockázatvállalási kedv lassú növekedése.
Befalap Így kereshetnek a kisbefektetők is az olajár-esésen – interjú
Eidenpenz József | 2015. január 13. 06:08
A hazai kisbefektetők inkább akkor fektetnek árupiaci alapokba, ha valami nagy emelkedés van kibontakozóban. Az alapok egy része viszont shortolhat is, így kereshet az áresésen is. A főbb árupiaci termékek egy része lassan elérheti mélypontját. Interjú Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő portfólió-kezelőjével.
Személyes pénzügyek Ilyen hozamok mellett ki fog megtakarítani?
Privátbankár.hu | 2014. október 30. 16:27
Egyrészt esély, másrészt átok az alacsonyabb kamatkörnyezet az öngondoskodási terméket kínáló intézmények számára. Az állam olcsóbban jönne ki, ha nem közvetlenül startolna az állampolgári megtakarításokra.
Befalap Nem látszik, mi fordítaná meg a gyengülő forintot – interjú
Privátbankár.hu | 2014. október 9. 06:09
A legnagyobb hazai abszolút hozamú alapnak mostanában sok a devizás befektetése, kezelője inkább a forintot gyengítő, mint erősítő hatásokat lát. Az országban többes kamatrendszer alakult ki, az alapkamat már nem orientálja a piaci szereplőket. Szalma Csaba, az OTP Supra kezelője elmondja azt is, mit üzen befektetőinek.
Befalap Itt az euró-befektetések reneszánsza és a bankbetétek újjászületése?
Eidenpenz József | 2014. június 12. 15:03
Májusban is több tízmilliárddal tovább nőtt a hazai befektetési alapok vagyona, de másfél éve ez volt a legalacsonyabb érték. A befektetők ezúttal több friss tőkét helyeztek el devizában, mint forintban, annak ellenére, hogy az euró a hónap során 300 forint felett maradt. Csak három alapfajta piaci részesedése nőtt az idén.
Makro / Külgazdaság Nem elég a nyugdíjhoz járulékot fizetni
Balla Györgyi | 2014. június 10. 06:07
Hogy lehet ez? A Tárki vezető kutatója, Gál Róbert Iván szerint úgy, hogy a most aktív generációnak, a harminc-, negyvenéves fiataloknak nincs elég gyereke, így 25-30 év múlva nem lesz elég járulékfizető. Ettől még lesz ugyan nyugdíj, csak alacsony, és sokat kell érte dolgozni. Hacsak nem lesz vége a jelenlegi felosztó-kirovó rendszernek. Merre tovább magyar nyugdíjrendszer? Érdemes-e még részt venni kötelező megtakarításban, vagy a pénzt úgyis eltőzsdézik, ellopják? Interjú
Állampapír / Kötvény Itt az ideje visszatérni a régi jó bankbetéthez?
Privátbankár.hu | 2014. április 29. 10:34
Érdemesebb fix államkötvény helyett bankbetétet vagy részvényt választani. Esetleg lakossági állampapírt.
Befektetés Sokat kockáztatnak, akik kiveszik a pénzüket a betétekből
Privátbankár.hu | 2014. március 4. 12:07
Egy alapkezelő szerint sokan esnek abba a hibába, hogy a visszatekintő hozam alapján teszik a pénzüket betétből befektetési alapba. A várható hozam azonban csalóka.
Befalap Gazdagodunk? Ez volt a megtakarítók húsz leggyakoribb célpontja
Eidenpenz József | 2014. február 11. 06:09
Az utóbbi hónapokban százmilliárdokat takarított meg a lakosság, ami főleg befektetési alapokba, állampapírokba ment, de még a bankoknak is jutott belőle. A január is jó hónap volt, főleg az abszolút hozamú alapokat, a rövid kötvényalapokat és a vegyes alapokat keresték.
Makro / Külgazdaság Beszédes statisztikák: A gyerekekhez házasság is kell?
Eidenpenz József | 2014. február 7. 06:09
Az utóbbi években kissé nőtt a házasságok és csökkent a válások száma, ám a gyerekszületéseké átmeneti javulás után változatlanul a történelmi mélypont közelében áll. Hosszú távon vizsgálva alig több mint fele annyi gyermek születik, mint amennyi a lakosság szinten tartásához kellene.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Hát ezért ömlik ki a pénz betétekből
Eidenpenz József | 2014. január 29. 14:38
Két éve markánsan elvált egymástól a lekötött betétek és a lakossági állampapírok kamata és azóta is széles az olló. Nem csoda, hogy megy ki a betétekből a pénz.
Befektetés A mindennapi nehézségek viszik a pénzt, félretenni nincs miből
Privátbankár.hu | 2014. január 27. 06:03
Egy felmérés szerint a magyar családok ötödének egy fillér félretett pénze sincs. Azok, akik takarékoskodnak, gyerekeik, unokáik boldogulására gyűjtögetnek. Egészség- vagy nyugdíjbiztosítás csak minden negyedik háztartásban van. Az államtól várjuk a "csodát".
Állampapír / Kötvény Alacsony a kamat? 10 befektetés, ami többet hozhat
Eidenpenz József | 2014. január 22. 10:25
Az újabb és újabb jegybanki kamatcsökkentéseket a bankok is nagyjából követik, a kamatok évtizedek óta nem látott mélyponton vannak, az ügyfelek kétségbeesetten keresnek jobb lehetőségeket. Mi van az étlapon, milyen befektetések közül lehet választani? Mik az előnyök és a hátrányok?
Személyes pénzügyek A nap grafikonja – a végtörlesztés után jött a gazdagodás
Privátbankár.hu | 2014. január 20. 14:56
Nagyjából a végtörlesztés idején kezdődött és azóta is tart, hogy a lakosság megtakarításai folyamatosan nőnek.
Befektetés Több adóssága van a háztartásoknak, mint megtakarítása
Privátbankár.hu | 2013. november 29. 14:26
Az adósság nagyobb része még mindig devizában nyilvántartott.
Befalap A legtöbben még életükben nem láttak ilyen alacsony kamatokat
Eidenpenz József | 2013. október 28. 06:59
Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere inkább a kisebb hazai társaságok részvényeiben hisz, a nagyok közül legfeljebb a Richterben lát fantáziát. Egy magyar államcsődöt, nagy forintzuhanást valószínűtlennek tart, inkább lassú forintlecsorgásra számít. A kisbefektetők mostani átáramlását várhatóan követi egy második kör jövőre.
Karrier Lakás helyett már inkább tandíjra spórolnak a szülők
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 16. 18:05
Míg húsz évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már főleg a felsőoktatási tanulmányokra. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok nyugdíjas szülő már nem tudja őt anyagilag támogatni.
Vásárló Mennyit kell spórolni egy laptopért?
Privátbankár.hu | 2013. július 25. 18:00
Minden a megfelelő pénzügyi tervezésen múlik.
Karrier Hárommillió is lehet - hogyan spóroljunk gyerekeink tandíjára?
Privátbankár.hu | 2013. július 22. 09:30
A diploma megszerzése egyre nagyobb terhet jelent, de megéri, mert a diplomások sokkal többet keresnek. Az Aegon Alapkezelő azt vizsgálta, hogy mekkora összegű rendszeres havi megtakarítással jön össze akkora összeg az érettségire, amekkora elegendő a tanulás finanszírozásához. Bizonyos esetekben már havi 6000 forint is elegendő lehet.
Befektetés Mit tudnak Germániában? Újabb csúcson a németek vagyona
Privátbankár.hu | 2013. január 28. 14:18
Minden eddigi rekordot megdöntött a németek pénzbeli vagyona és a tavalyi harmadik negyedévben elérte a 4871 milliárd eurót.
Befalap Hogyan csinálták a gazdagok? Erre találták ki a befektetési alapokat
Eidenpenz József | 2013. január 23. 06:20
Mit tegyünk, ha van pénzünk, de nem tudjuk, mit tegyünk vele? Ha nem is értünk hozzá és időnk sincs arra, hogy elmélyüljünk a pénzügyekben? Ha kevésnek tűnik a banki kamat és túl magasnak az infláció? Többek között erre találták ki a befektetési alapokat.
Személyes pénzügyek Hanyas vagy? Harmincas? 11 dolog, amit sürgősen el kell felejtened
Privátbankár.hu | 2013. január 12. 10:15
Harminc éves koruk körül sokan válaszutak előtt állnak. Biztos, hogy érdemes egy jól fizető állásban maradni, ha utálom? Mikor szabad megházasodni és gyermeket vállani? Hozzá merjünk-e nyúlni a nyugdíj-megtakarításunkhoz? Halhatatlanok vagyunk-e még ebben a korban, vagy csak legyőzhetetlenek?
Személyes pénzügyek Már a középosztály is elkezdte felélni megtakarításait
Zsiborás Gergő | 2012. október 30. 13:00
Negyedik alkalommal készítette el az OTP öngondoskodási indexét, mely pénzügyi és nem pénzügyi elemeket is számba vesz, a számszerű adatok mellett kitér az attitűdváltozásokra, a környezetvédelemtől a pénzügyi tudatosságig. A komplex mutató 0 és 100 értéket vehet fel, a most mért érték 32, ami 2 pontos csökkenés a legutóbbi adatfelvétel óta - ismertette a kutatás eredményét Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese.
Vásárló Hogy csinálják a románok? Harmadával többet spóroltak a válságban
Privátbankár.hu | 2012. október 22. 15:05
Meglepő módon Romániában csaknem 30 százalékkal nőttek a gazdasági válság kezdete óta a lakossági és a vállalati megtakarítások, értékük meghaladja 9 milliárd eurót.
Állampapír / Kötvény Hiánycikk Nyugaton az, amit most Magyarország kínálni fog
Eidenpenz József | 2012. október 12. 11:23
Számos országban bocsátanak ki inflációkövető állampapírokat, sok helyütt mégis hiánycikknek számít, az árak így magasak, a papírok nem is mindig védenek jól az infláció ellen. Így az új magyar inflációkövető devizakötvény akár nemzetközileg is versenyképesnek bizonyulhat. Számtalan befektetési alap specializálódott a hasonló értékpapírokra.
Befalap Szeptemberben már nem euróban takarékoskodott a lakosság
Eidenpenz József | 2012. október 3. 15:51
A nyilvános befektetési alapok vagyona szeptemberben 52,7 milliárd forinttal bővült, a növekedés nagy része júliussal és augusztussal ellentétben forintban elhelyezett megtakarítás volt, nem euró. A befektetőknek másrészt igen jó hónapjuk volt, az árfolyamváltozások ugyanis 26,5 milliárd forinttal növelték a vagyonukat.
Vásárló A világon mindenhol nőtt, csak nálunk csökkent a háztartások vagyona
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 17:20
Kilógunk a térségből is, hiszen míg körülöttünk általában 3 és fél százalékkal nőtt, addig Magyarországon mintegy 15 százalékkal lett kisebb a háztartások vagyona.
Személyes pénzügyek Tavaly nőtt a hazai bankokban elhelyezett betétállomány és annak nagysága is
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 7. 16:18
Az Országos Betétbiztosítási Alap bejelentette, hogy a betétesek 99,6 százalékának továbbra is teljeskörűen garantálják a bankban elhelyezett pénzét.
Személyes pénzügyek Szörnyű rossz befektetések 1.: A pilótajáték ezer formában éled újjá
Eidenpenz József | 2012. augusztus 27. 06:15
Időről időre hatalmas, befektetők ezreit, tízezreit megkárosító befektetési botrányokról hallunk, máskor esetleg annyi kerül a hírekbe, hogy „K. A.-t elítélték különösen nagy értékre elkövetett csalásért”. Mik a leggyakoribb esetei a csődöknek, csalásoknak, vajon hogyan lehet ezeket elkerülni, erről szól induló sorozatunk. Az ezerarcú pilótajáték-szisztéma valamely változata sok más csalásnál visszaköszön, érdemes ezzel kezdeni.
Makro / Külgazdaság A kilépés rossz lépés: nemcsak a fizetésüket bukhatják a görögök
Privátbankár.hu | 2012. május 31. 10:00
Drasztikusan csökkenne az életszínvonal, megugrana az infláció és a munkanélküliség, ha Görögország kilépne az euróövezetből - figyelmeztetett szerdán Görögország legnagyobb bankja három héttel az újból tartandó parlamenti választások előtt.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló