öregségi nyugdíj
Személyes pénzügyek Mekkorát bukik, aki 40 év után nyugdíjba megy? Attól függ, dolgozik-e mellette
Privátbankár.hu | 2019. január 18. 20:01
Aki megteheti, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonul és csak a családi feladatainak él, annak jó lehetőség lehet a Nők40 program, aki azonban nem akar sok pénzt bukni, jobban teszi, ha pár évvel tovább dolgozik. A harmadik opció, hogy nyugdíjba vonulunk, de tovább dolgozunk mellette - a megoldást akár úgy is intézhetjük, hogy nem szólunk róla előre a munkáltatónak.
Makro / Külgazdaság Elkéstek a magyarok: ebből lesz a baj a nyugdíjas években?
Privátbankár.hu | 2018. december 11. 10:29
A még nem nyugdíjas korban lévők 76 százaléka bevallotta, hogy le van maradva nyugdíjtervei megvalósításában. A megoldást a nyugdíjas munkavállalásban, vagy abban látják, hogy a közeljövőben magasabb bejelentett fizetéssel járó állásra váltanak – derült ki egy friss kutatásból.
Személyes pénzügyek 20 éven át vette fel halott anyja nyugdíját – hogy nem bukott le?
Privátbankár.hu | 2018. november 19. 09:04
A győri nő akár két évet is kaphat ezért.
Személyes pénzügyek Ki fog támogatni a nyugdíjas években? Nem mindegy, mit mutatnak a szülők
Privátbankár.hu | 2018. október 24. 15:28
Egy friss kutatás szerint a szülői minta is hatással van öngondoskodási stratégiánkra. Az már kevésbé meglepő, hogy a gyerekek túlnyomó többsége talál olyat, amit szerintük a szülők jobban csinálhattak volna a nyugdíjas éveikre való felkészülés során. A 18-59 éves korú lakosság negyede anyagilag támogatja szüleit, és hasonló arányban vannak azok, akik szeretnék ugyan támogatni szüleiket, de nincs rá pénzük.
Személyes pénzügyek Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 22. 15:15
A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan nyugdíjas évek: a gyerek támogatása nélkül nem megy
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 18. 20:19
Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől, amit az is mutat, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyugdíjas szülők támogatása. Egy friss kutatás most arra világított rá, hogy a fiatal, 18-29 éves korosztály döntő többsége arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit.
Személyes pénzügyek Félelemkeltő jóslat: elszegényednek a jövő nyugdíjasai?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 9. 14:51
Ha nem történik változás a jelenlegi nyugdíjrendszereket illetően, a jövő nyugdíjasai elszegényedhetnek – figyelmeztet saját kutatásának eredményeire hivatkozva az Aegon Biztosító. Olyan strukturális változtatásokra van szükség, amely kezeli az elmúlt évtizedek demográfiai és munkaerőpiai változásait.
Makro / Külgazdaság Az alkotmányba írnák a nyugdíjkorhatárt a szlovákok
Privátbankár.hu | 2018. május 4. 14:06
65 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt. Júniusban szavazhatnak a törvényről.
Személyes pénzügyek Lehangoló, amit a magyarok gondolnak a nyugdíjas évekről
Privátbankár.hu | 2018. április 30. 08:12
Feleannyi nyugdíjra számítanak a nem nyugdíjas korú magyarok, mint amennyiből kényelmesen meg lehetne élni időskorban. A többség lehangoló jövőt jósol magának: minden pénzt az unokákra és az orvosi kezelésekre fog költeni. A sportolás és a külföldi utazás pedig a legtöbbeknek csak távoli álom.
Személyes pénzügyek Szétszakadt az ország: óriási különbségek vannak a nyugdíjban
Privátbankár.hu | 2018. március 11. 10:30
A kormány a választások előtt pár héttel megrendelte az Idősügyi Tanácstól, hogy ismét kapjanak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Közben az ellenzéki pártok nyugdíjminimum-emelést követlenek, és ígérnek. A Policy Agenda heti elemzésében egy harmadik aspektusát vizsgálja meg a témának, ez pedig a területi egyenlőtlenségek növekedése a nyugdíjasok között.
Személyes pénzügyek Nyugdíjas évek: tudjuk, hogy baj lesz, mégsem teszünk félre
Privátbankár.hu | 2018. február 6. 12:31
Évtizedekre mutat vissza az egyik örök dilemma: a nyugdíj. Egy friss felmérés szerint még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára. A rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe. Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly személyi jövedelemadó-visszatérítési lehetőségtől is, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet. A nyugdíjbiztosítás nemcsak egy megtakarítási forma, de biztosítási szolgáltatást nyújthat haláleset és egészségkárosodás esetén is.
Személyes pénzügyek Tartunk a nyugdíjas évektől – mennyit teszünk félre?
Privátbankár.hu | 2017. december 14. 16:30
Megyei rangsor készült arról, mennyit tesznek félre azok a magyarok, akik ki szeretnék egészíteni a jövőbeli állami nyugdíjukat, és emiatt magánúton takarékoskodnak. Budapesten hiába magasabbak az átlagbérek, mint az ország többi pontján, számos vidéki megye megelőzi a fővárost takarékosságban.
Makro / Külgazdaság Magyar nyugdíjemelés: egyre nagyobb lesz a felháborodás
Privátbankár.hu | 2017. november 25. 12:44
A kormány idén kiegészítő nyugdíjemeléssel, nyugdíjprémiummal és egyszeri 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal keresi az időskorú választók kegyét. Közben folyamatosan elmondják, hogy nem csak megőrizték a nyugdíjak értékét, hanem növelni is tudták az elmúlt években. Most egy friss elemzés azt vizsgálta meg, hogy a magyar nyugdíjak növekedése mennyire egyedülálló az Európai Unió keleti felén.
Személyes pénzügyek Nem erre számítottak: kellemetlen meglepetés érte a magyar nyugdíjasokat
Privátbankár.hu | 2017. november 11. 11:52
Sokak szerint kisebb lett a nyugdíjkorrekció.
Személyes pénzügyek Elképzelni sem tudjuk, mekkora bajban leszünk nyugdíjasként
Privátbankár.hu | 2017. október 25. 20:01
Egy friss felmérésből kiderült: tízből alig minden második magyar tesz félre a nyugdíjas éveire, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár a nyugdíjba vonulása után. Aki nem él a nyugdíjcélú megtakarítás lehetőségével, elesik egy komoly személyi jövedelemadó-visszatérítési lehetőségtől, amelynek mértéke akár 130 ezer forint is lehet.
Személyes pénzügyek Rengeteg ember nem tud arról, hogy több nyugdíj jár neki
Privátbankár.hu | 2017. október 18. 07:43
Hogyan lehet kiegészíteni a nyugdíjat? Sokan nem tudnak a lehetőségről.
Makro / Külgazdaság Munkaerőhiány és nyugdíj: minden ezen áll vagy bukik?
Privátbankár.hu | 2017. március 22. 16:22
A munkaerőhiány, az alacsony bérek és a nyugdíjak kérdése egyre inkább összekapcsolódik. A választásokhoz közeledve pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a magukat kormányképesnek tartó politikai erőknek mondaniuk kell valamit ebben a kérdésben is. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy a pártoknak milyen problémákkal, és megoldási nehézségekkel kell szembenézniük ebben az ügyben.
Személyes pénzügyek Vállalkozó vagyok, nekem honnan lesz nyugdíjam?
Privátbankár.hu | 2017. március 9. 19:33
A vállalkozók az alkalmazottaknál sokkal rugalmasabban viszonyulnak a nyugdíjkérdéshez, ám az önállóság nagyobb kiszolgáltatottságot is jelent – állapította meg egy 15 országra kiterjedő kutatás. A vállalkozóknál emiatt különösen fontos a megfelelő nyugdíjtervezés.
Személyes pénzügyek Megállíthatatlan a nyugdíjkatasztrófa – mi lesz velünk, ha nem tudunk spórolni?
Privátbankár.hu | 2016. december 17. 16:14
A magyarok harmada még semmit nem tett annak érdekében, hogy időskorában anyagi biztonságban élhessen – derült ki egy kutatásból. Rossz hír, hogy a 30 és 65 év közötti megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással időskori ellátására vagy gyógyszereire, a helyzetet pedig tovább árnyalja, hogy sokuk nem is tervez félretenni.
Személyes pénzügyek Kiszámolták: ekkor üthet be a nyugdíjkatasztrófa
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 9. 08:35
Nagyjából még még húsz évig még fenntartható a mostani rendszer - vélik a jegybankban.
Személyes pénzügyek Varga bejelentette: ennyivel emelik jövőre a nyugdíjat
Privátbankár.hu | 2016. április 18. 06:59
Mértéke meg sem közelíti az idei 1,6 százalékos emelést.
Személyes pénzügyek Ennyivel nőnek a nyugdíjak 2016-ban
Privátbankár.hu | 2015. december 29. 08:51
A nyugellátások és több más ellátás összege 1,6 százalékkal nő januártól.
Személyes pénzügyek Nem lesz nyugdíjunk és nem is tudunk félretenni?
Privátbankár.hu | 2015. december 7. 20:45
Egy friss felmérés szerint egyre negatívabban látják az emberek nyugdíjba vonulásuk feltételeit: kisebb összegű nyugdíjra számítanak a megkérdezettek, mint néhány éve. A többség 68 éves nyugdíjkorhatárt jósol, a 25 év alattiak átlagosan 72 évvel kalkulálnak. Azok, akik nyugdíj-előtakarékoskodnak, általában havonta 5-20 ezer forint közötti összeget szánnak nyugdíjcélú megtakarításra.
Személyes pénzügyek Nem lehet elégszer mondani: hatalmas probléma előtt áll a nyugdíjrendszer
Privátbankár.hu | 2015. október 7. 10:38
Ötven év múlva fele annyi aktív korú jut majd egy nyugdíjasra Magyarországon, a nyugdíj megtakarítások szintje mégis elmarad az európai átlagtól. Az elöregedés komoly kihívást jelent az állami nyugdíjrendszerek számára: az öngondoskodás kínál kiutat a helyzetből, ám ezek tudatos pénzügyi döntéseket követelnek meg az emberektől.
Személyes pénzügyek Minimálbérre vagy bejelentve? Ennyi lesz a nyugdíjad
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 15. 08:31
Mintegy havi 50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak azok a középkorú adózók, akik egész életükben minimálbérre voltak bejelentve vagy kényszervállalkozóként dolgoztak ekkora jövedelem mellett - írja a Magyar Hírlap keddi számában az Aegon Magyarország felmérésre hivatkozva.
Személyes pénzügyek Mennyi lesz a nyugdíjad? Egy tévhit miatt lehet, sokat buksz!
Privátbankár.hu | 2015. március 26. 20:01
Sokakat érhet keserű meglepetés, amikor nyugdíjba mennek, ha elterjedt tévhitekre alapozzák, hogy mitől függ majd a nyugdíjuk összege. Sokak szerint elég lesz a nyugdíj előtti utolsó öt évben magasabb fizetést bejelenteni, úgyis csak ez számít a nyugdíj meghatározásakor.
Személyes pénzügyek Ennél kevesebb nyugdíja senkinek nem lehetne a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2015. február 16. 15:32
A minimál-nyugdíj bevezetésére készülnek a szlovákok. Nagyjából 80 ezer forintnak megfelelő euró lenne.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
Személyes pénzügyek Küszöbön a nyugdíjas évek? Még nem késő felkészülni!
Privátbankár.hu | 2014. október 24. 12:20
Ahogy az európai országok, úgy Magyarország is az elöregedő társadalmak közé tartozik. Ma már egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai képtelenek lesznek fenntartani korábbi életszínvonalukat, ha aktív éveik során nem tesznek félre annyit, amennyivel kiegészíthetik állami nyugdíjukat. Íme néhány tipp az ötveneseknek
Személyes pénzügyek Szingli nyugdíjasok! Honnan lesz nyugdíjatok?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 14. 20:05
Harminc százalékkal nőtt az egyszemélyes háztartások száma Magyarországon az elmúlt tíz évben, és ha ez a tendencia folytatódik: 2050-re 3,7 millió ember élhet egyedül, akiknek nyugdíjas éveikről is egyedül kell gondoskodniuk. Ezek az emberek nem számíthatnak környezetük segítségére, így az öngondoskodáson kívül nincs más megoldás számukra.
Személyes pénzügyek Kiderült, hol a legrosszabb nyugdíjasnak lenni - talán nálunk?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 11. 16:55
Lengyelországban a legrosszabb a hatvan éven felüliek helyzete: a nyugdíjas lengyelek az európai átlagnál betegebbek és szegényebbek, miközben ők tartják el a család fiatalabb nemzedékeit.
Személyes pénzügyek Nemhogy nyaralásra, húsra is alig futja egy magyar kisnyugdíjasnak
Privátbankár.hu | 2014. június 27. 06:05
Az otthonlétre rendezkednek be a magyar nyugdíjasok, mert nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra. Nyaralásra ötödannyit sem fordítanak, mint egy átlagos európai nyugdíjas - derül ki egy friss elemzésből. Ugyanakkor jó hír, kedvező irányba látszik formálódni a magyarok szemlélete.
Személyes pénzügyek Fogalmunk sincs, miből teszünk félre a nyugdíjas évekre
Privátbankár.hu | 2014. június 24. 19:55
A magyarok felének a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről. Egy friss felmérés szerint csaknem minden harmadik ember úgy véli, jelenlegi bruttó bérénél magasabb összegre lesz szüksége nyugdíjasként. Tízből négyen azt tervezik, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgoznak majd valamilyen formában.
Személyes pénzügyek Csak a százéveseké lesz a világ? Fel kell rá készülni
Privátbankár.hu | 2013. február 11. 17:45
Becslések szerint ma világszerte mintegy 343 ezer száz évesnél idősebb ember él, ez világszinten várhatóan tízszeresére nőhet 2050-re. Bár Magyarország statisztikái nem kiemelkedőek, mégis azt jósolják, hogy a ma született magyar újszülöttek közül minden negyedik megéli majd a 100. születésnapját.
Személyes pénzügyek Kaphat-e egy nyugíjközeli munkavállaló rendes végkielégítést?
Privátbankár.hu | 2012. december 7. 07:55
Egy szociális terv rendelkezhet a nyugdíjközeli munkavállalóknak felmondás esetén fizetett végkielégítés csökkentéséről – közölte az Európai Unió Bírósága. Mindazonáltal az uniós jog által tiltott hátrányos megkülönböztetést valósít meg az, ha e csökkentés kiszámítása során tekintetbe veszik a fogyatékosságon alapuló előrehozott nyugdíjra való jogosultságot.
Vásárló A nyugdíjasok egy része bukja a kedvezményes bérletet
Privátbankár.hu | 2012. január 27. 12:11
Törvényi változások miatt a BKV március 31-e után már nem állíthatja ki a nyugdíjas bérletigazolványt a nem öregségi nyugdíjasoknak. Az átlagnyugdíj Magyarországon 86 381 forint, a normál havibérlet 9800 forint. A BKV szerint az intézkedés igazságtalan, de nem tudnak mit csinálni.
Személyes pénzügyek Saját jogú nyugdíjasok: kell-e ezután járulékot fizetni?
Privátbankár.hu | 2012. január 13. 11:51
2012. január 1-jétől társadalombiztosítási szempontból megváltozott a "saját jogú nyugdíjas" kategória – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Friss
hírlevél