<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Túl sok épült túl rövid idő alatt, kell egy kis pihenő.

Csak az nem mindegy, meddig tart ez a pihenő. Merthogy eljött, az már tény. Ezt támasztotta alá az egyik legnagyobb globális ingatlanügynökség, a Cushman&Wakefield, amelyik az Egyesült Államokban a top 5-be tartozik. Korábban lapunkban is többször foglalkoztunk a raktárforradalom jelenségével, ami átterjedt Európára, benne Magyarországra is. Most viszont mind egyértelműbbé válik, hogy trendforduló van és a "forradalmárok" már nem annyira lelkesek. 

A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM
A logisztikai szolgáltatóknak sok pénzt kell költeni az automatizációra. Fotó: QLM

A bérlők már nem rajongnak annyira az ipari ingatlanokért, beleértve a raktárakat é a logisztikai központokat is. A nem régen közölt tavalyi, utolsó negyedéves adatok szerint majdnem harmadával zuhant az újonnan bérelt terület nagysága a harmadik negyedévhez képest az Egyesült Államokban. Az egész évet nézve 18 százalékos a visszaesés 2021-hez viszonyítva.

Persze az ügynökség igyekezett hűteni az aggódó hangokat és azt mondta a The Wall Street Journalnak, hogy minden felívelés után van némi lefelé mozdulás. Elismerte ugyanakkor, hogy nem jó jel a rengeteg építés alatt álló raktár, főleg az északkeleti nagyvárosokban, miközben éppen ott csökken igen jelentősen a kereslet. Kisebb megnyugtatásul azért hozzátette: az utolsó háromhavi időszakban már visszavettek a beruházók, legalábbis a harmadik negyedévhez képest.

Az amerikai ipari ingatlanpiacot erősen tüzelte a járvány alatt az online kereskedelem által növelt kereslet. Ám mostanában az online rendelések száma visszaesőben van, a háztartások kiköltekeztek és a magas energiaszámlák ott is gondot okoznak, nem csoda, ha a kereskedőknek már nem kell annyi raktár a sok áru felhalmozásához.

Újabban nem csupán a projektek elhalasztása lett jellemző, hanem az is, hogy a bérlők igyekeznek albérletbe adni feleslegesség vált területeket. Tavaly január óta nem kevesebb mint 46 százalékkal több albérleti területet lehet igénybe venni – közölte egy másik nagy ügynökség, a Colliers.

A kereslet változásának kiváló jele, hogy a raktárak és logisztikai központok egyik nagy ügyfele, az Amazon a közelmúltban bejelentette: teljesen átgondolja raktárigényét, s közben 18 ezer embertől megválik. A folyamatot már tavaly, a második félévben elkezdte, az eddigi megtakarításának értéke meghaladta a 4 milliárd dollárt. Gyakorlatilag az történt, hogy elállt új raktárak építésétől, több érdekeltségét összevonta és külföldi terjeszkedését is átütemezte. Egyes logisztikai központjait úgy ahogy van, bezárta, másokat az olcsóbbnak mutatkozó kisebb városok közelében nyitotta meg.

Ágazati becslések szerint a 2019-es 85 százalékkal szemben a rendelkezésre álló kapacitásának csak 65 százalékát használja ki. Az aranyéveknek számító 2018-2020 közötti időszakban az Amazon évente 2-3 millió négyzetméterrel növelte kapacitását, ezt a mostani becslések szerint legkorábban 3 év múlva tudja ismét elérni.

Magyarország még nem tart is, a raktárberuházások rendületlenül haladnak és már nem csupán Budapest körül, hanem egyes ipari központoknál is. A bérbeadások volumene, az új fejlesztések és a vidéken átadott beruházások tekintetében is rekordévet zárt a hazai ipari és logisztikai ingatlanok piaca 2022-ben. A több mint 480 ezer négyzetméter új, bérbeadásra szánt ingatlan 30 százalékát vidéken adták át. 

Az üresedési ráta a bérleti díjak 10–15 százalékos növekedése mellett is rekord alacsony szintre, 4,6-5 százalékra csökkent. A várakozások szerint 2023-ban tovább nő a piac, a fejlesztés alatt álló, félmillió négyzetmétert is meghaladó területű ingatlanok több mint 60 százalékára már előbérleti szerződést kötöttek.

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG