TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pontosan fél évszázada került egy puccs révén hatalomra Szíriában Háfez al-Asszad. Rugalmas külpolitikával és a titkosszolgálat „mindenhatóságával” politikai stabilitást sikerült elérnie.  Fia pénzéhsége viszont megrendítette az országot.  Káncz Csaba jegyzete

Amikor Háfez al-Asszad 1930-ben egy szegény kis hegyi faluban megszületett, az a Szíria, amelyet később kormányzott, még nem is létezett.  Asszad alavita családból jött és falujukba a franciák vittek elemi oktatást - az oszmánok ezt nem tették, túlságosan lenézték azt a síita kis vallási közösséget.  Szíria aztán – Libanonnal együtt – 1946-ban vált de facto független állammá, amikor az utolsó francia katona is elhagyta a két országot.

A Baasz Pártban

Asszad már 17 éves korában belépett az éppen akkor alakuló Baasz (Újjászületés) Pártba, amely az első időkben a régi elitek megdöntésével és határkérdésekkel foglalta le magát.  A hatalom az akkori Szíriában a nagyvárosok szunnita nagypolgárainak a kezében volt, akik lenézték a vallási kisebbségeket.

De a Baasz Párt alapítói a Sorbonne egyetemen végeztek és hazavitték a szekularizmus és szocializmus felforgató eszmét a Közel-Keletre.  Ezek különösen a kisebbségeknél – az alavitáknál, drúzoknál, izmaelitáknál és a keresztényeknél – termékeny talajra hullottak.  A gyarmattartó Párizs pedig szívesen szervezett be alavitákat Szíria ellenőrzésére, amely aztán köztük egy kimondott katonai tradíciót fejlesztett ki.

Ahogyan több szegény, de tehetséges fiatal, Asszad is a katonai akadémiát választja, amely iskola ezzel szinte törvényszerűen vált a forradalmárok keltetőhelyévé – a szunnita nagyvállalkozók és nagybirtokosok ellen.  Asszad tehetséges pártaktivitaként emelkedik ki és már 21 évesen a szír egyetemi szerezet élére választják.

Nasszer árnyékában

Asszad példaképe az egyiptomi elnök, Gamal Abden-Nasszer volt.  Ő 1952-ben döntötte meg fiatal tisztekkel a királyságot, konfrontációs kurzusra helyezkedett a nyugati hatalmakkal és közeledett a Szovjetunióhoz.  Különösen a Szuezi-csatorna 1956-os államosítása (amely során szembeszállt angol és francia érdekeltségekkel) tette Nasszert hőssé a teljes arab világ szemében.  Szíriában ez olyan lelkesedést váltott ki, hogy 2 évre rá unióra léptek Egyiptommal.

De az Egyesült Arab Köztáraságnak nevezett államalakulat rövid idő múlva megbukott, mivel Nasszer alattvalóivá próbálta tenni a szír partnereit.  Megtizedelete a szír tisztikart, elvette a hatalmat a szír pártoktól és államosította a bankokat.  1961-ben aztán konzervatív szunnita tisztek véget vetettek az uniónak.

Puccsok sora

Két évvel később viszont Asszad tisztjei veszik át a katonai hatalmat, amikor elfoglalják Dumair katonai légibázisát.  Az 1963-as államcsínyben való részvétel miatt Asszadot a légierő vezérkari főnökévé nevezték ki, valamint helyet kapott a valódi hatalmat gyakorló Forradalmi Parancsnokság Nemzeti Tanácsában. Ezek a tisztek aztán úgy döntenek, hogy a katonaságon belül véget vetnek a pártoskodásnak és mindenki a Baath párt mögé áll be támogatólag.  A 33 éves Asszad kapja a megbízást, hogy katonákat nevezzen ki kormányzati kulcspozíciókba.

Az alavita Mohammed Umran kormányfő helyettes lett, a szintén alavita Szaláh Dzsadíd vezérkari főnök, a szunnita Amin al-Hafiz pedig államelnök.  De egy helyi felkelés brutális leverése miatti feszültség következményeként 1966 februárjában véres leszámolásra kerül sor a régi Baath hálózat és a katonai tanács között.  A katonaság megrohamozza az elnöki palotát, az elnöknek száműzetésbe kellett vonulnia.  Umrant aztán 1972-ben Libanonban meggyilkolták, mielőtt visszatérhetett volna Szírába.

Asszad az 1966-os puccs után védelmi miniszter lett.    1970 november 13-án pedig a 40 éves Asszad egy vértelen puccs során letartóztatja ellenlábasait.  Dzsadíd vezérkari főnök egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig egy damaszkuszi börtönben raboskodott.

A konszolidáció időszaka

1973-ban Asszad egy népszavazáson elnökké választatja magát.  A lakosság nagy része rezignáltan fogadta a történéseket: majd egy évtizednyi politikai káosz, puccsok sora, katonai vereség, gazdasági nehézség és külpolitikai elszigetelődés után stabilitásra vágytak.   Asszad és a lakosság csupán 12 százalékát kitevő alaviták által ellenőrzött biztonsági szervek aztán évtizedekre meg is teremtették a politikai stabilitást.  Ehhez hozzájárult, hogy kiegyezett a szunnita nagyvárosi polgársággal egy liberálisabb gazdaságpolitikai vonalvezetéssel. 

Külpolitikájában is rugalmasnak bizonyult.  Szovjet fegyversegélyekkel 400 ezres hadsereget épített ki, anélkül, hogy alávetette volna magát Moszkva parancsainak, avagy a kommunista doktrínának.  Az 1979-es iráni iszlám forradalom után szövetséget kötött Teheránnal és később a perzsa állam által támogatott libani Hezbollah milicistákkal. 

De a belső radikális mozgalmakat nem tűrte és 1982-ben brutálisan vérbe fojtotta a Muszlim Testvériség hamai felkelését. A vérfürdőnek mintegy 20 ezer - többségében civil - áldozata volt.  A Szovjetunió bukása után közelebb húzódott a Nyugathoz és 1990-es Öbel-háborúban a Nyugat oldalán harcolt Szaddám Husszei iraki diktátor ellen.

Aszad 2000-ben bekövetkezett haláláig Szíria „a puccsok hazájából” a „stabilitás mintaállamává” vált a Közel-Keleten.  Természetesen ennek megvolt az ára: Asszad egy „bonapartista”, tekintélyelvű, a titkosszolgálat és a hadsereg „mindenhatóságán” alapuló és elnyomó diktatúrát tartott fenn, amely kíméletlenül leszámolt minden ellenzékkel és szélsőséggel.

A fiú elszórja az örökséget

Fia, Bassár el-Aszad eredetileg szemésznek tanult Londonban, bátyja 1994-es autóbalesete után azonban ő lett apja első számú örököse. Bár apja halálakor 34 évesen a törvények értelmében túl fiatalnak számított az ország vezetéséhez, az alkotmányt villámgyorsan módosították, majd Aszadot a voksok 97,2 százalékával elnökké választották. Az országban minden nyilvános beszéd alkalmával tapsolni kell, ha elhangzik a neve.

Bassár azonban jórészt fölélte az örökséget.  A nemzeti vagyon jelentős részét unokatestvérének, a bizalmas iráni kapcsolatokat fenntartó Rami Maklufnak játszotta át. Helyi megfigyelők véleménye szerint a kiegyensúlyozottabb hatalmi bázison uralkodó Háfez Asszad alatt ki sem tört volna a 2011-es szír polgárháború, miközben a pénzéhes fia ezt már nem tudta megakadályozni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél