4p
Piaci alapon nem lenne nyereséges Hernádi Zsolt MOL-vezér esztergomi luxusszállodája, ezért az üzletember szerint normális, hogy az állam 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott neki a beruházásra.
Hernádi Zsolt. MTI Fotó: Mohai Balázs

Hernádi Zsolt MOL-vezér szerint semmi baj nincsen azzal, hogy az adófizetők pénzéből épít luxusszállodát Esztergomban - derült ki az üzletembernek a Régió TV Esztergomnak adott interjújából. A privatbankar.hu írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi Mária Valéria Hotel felépítésére.

"Az ország egyik legnagyobb adófizetője vagyok, de ez nyilvánvalóan mindannyiunk pénze. Ennek a pályázatnak minden egyes eleme transzparens volt. Elméletileg bárki pályázhatott" - fogalmazott az interjúban Hernádi Zsolt. Elmondása szerint azért vágott bele az építkezésbe, mert úgy számolt, ha a saját tőkéjét kiegészíti az állami támogatással, akkor a kettő együtt elég ahhoz, hogy a szállodát befejezzék. Ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy egy nagyon lassan, legalább 13 év alatt megtérülő szállodáról van szó. Eredetileg úgy kalkuláltak, hogy mintegy 7 milliárd forintból készülhet el a Mária Valéria Hotel, de az infláció miatt Hernádi Zsolt csodálkozna rajta, ha végül 8 milliárd forint alatt lenne a végösszege a beruházásnak.

A pazarlás bűn

A szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják. "Nagy baj lenne, ha én nem lennék jómódú, mert az a nemzetközi karriert, amit én befutottam, azt nyilvánvalóan díjazzák, az a munka elismerése. Vannak megtakarításaim, de veszteséges üzletbe nem fektetek be, mert azt pazarlásnak hívják. A pazarlás pedig bűn. Ezt közgazdászként és vallásos emberként is mondom" - magyarázta a MOL első embere, akinek saját vagyonát korábban 19-20 milliárd forintra becsülték.

Hogy miért kell magántulajdonban lévő luxusszállodákat vissza nem térítendő költségvetési milliárdokkal támogatni, arra eddig csak viszonylag ködös magyarázatokat lehet csak kapni. Hernádi Zsolt ezt is levezette az interjúban. Az állam ott támogatja a szállodaépítést, ahol a piac önmagában nem tudja felépíteni, mert nem lesz nyereséges. "Újépítésű szálloda nem tud nyereséges lenni. Állami támogatás nélkül nem lehet nyereségesen megvalósítani ezt a beruházást" - árulta el a lényeget.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azonban éppen a napokban közölte, hogy még nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő évet zártak tavaly a magyarországi szállodák. A KSH adatai szerint tavaly 9,2 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj bevétele, és 2018-hoz képest 8,8 százalékos az emelkedés a szálláshelyi összbevétel esetében is, amely meghaladta az 550 milliárd forintot.

Támogatással másnak is ment volna

Vagyis elvileg piaci alapon is – állami beavatkozás nélkül – lenne lehetőség a szállodák felújítására, bővítésére. Például a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hunguest Hotels tavaly 23,6 milliárd forint nettó értékesítési árbevétel után 3,4 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Danubius Szálloda Zrt. is 1,6 milliárd forintos profitot ért el 2018-ban, míg a Danubius Szállodaüzemeltető Zrt. 4,8 milliárd forintos nyereséget tud felmutatni, de Budapesten is sorra épülnek és nyílnak a szállodák állami támogatás nélkül is. A nemzetközi gyakorlatban sem elterjedt, hogy közpénzből épülnek szállodák, amelyek hasznát viszont magántulajdonosok élvezik.

Magának az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt és Hernádi Zsolttal ellentétben állami támogatást sem kapott. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG