<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt, Mol-vezér társaságában kedden késő este.

„Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbe lépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában" - mondta Gulyás Gergely miniszter. A Mol jelezte, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását, ezért

a szankciók életbe lépése után két nappal a Mol kérésére a kormány az üzemanyag-árstopot megszünteti - jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hernádi Zsolt, Mol-vezér szerint régóta nem látottak történnek napjainkban, utalt ezzel a benzinkutaknál kígyózó sorokra. 871 darab lemaradt rendelésük volt, amit nem tudtak teljesíteni az elmúlt időszakban, olyan korlátozásokat kellett bevezetni a Mol gyakorlatában, melyre soha nem volt még példa. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek, beindult egy pánik.

A Mol eddig bírta - mondta Hernádi. Ezért jelezniük kellett a kormány felé a kialakult helyzetet.

Rendkívüli bejelentést tett. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Rendkívüli bejelentést tett. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"Minden tőlünk telhetőt megtettünk és meg is teszünk az ellátás biztonságáért. Nem bírunk többet teljesíteni annál, mint amit eddig tettünk." - magyarázta Hernádi. Szerinte vissza kell hozni az importot, hogy a piacon visszaálljon az egyensúly.

Az import visszahozásával fel kell készülni arra is, ami előttünk áll. Mert két hónap múlva újabb kritikus helyzettel fogunk szembenézni - mondta Hernádi utalva az újabb szankciókra, melyek február 5-én lépnek életbe.

Időközben megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, melyben már megjelent a rendelet az árstop kivezetéséről, ennek értelmében már este 11 órától életbe lép a kormány döntése az árstop kivezetéséről.

Hernádi Zsolt szerint ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elejére egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyag-piaca legyen Magyarországnak, és azzal vágjon neki a kritikus időszaknak. Ezekkel az intézkedésekkel nagy lépést tesznek arra, hogy a kialakult káosz elcsituljon és masszívan álljon a brüsszeli szankciós lépések elé, mely most majd februárban vár ránk.

Az árstop kivezetése után 641 forint lesz a benzin és 699 forint lesz a dízel literje - árulta el Hernádi Zsolt újságírói kérdésre. (szerk.: a benzin ára így 33, a gázolajé pedig 45 százalékkal ugrik.)

Szintén kérdésre elmondta Gulyás Gergely, hogy várakozásuk szerint a lépés növelni fogja az inflációt, de ennél konkrétabbat nem árult el, csak annyit, hogy vannak erre vonatkozó számításaik, de nagyban függ ez attól, hogy hogyan alakul a jövőben az üzemanyag ára.

A miniszter ismét elmondta, ha a hiány eléri azt a mértéket, hogy a magyar családoknak nem biztosítható egy termék, akkor az árstopok értelmüket vesztik - ha nem egy-egy elszigetelt esetről van szó - utalt ezzel az élelmiszerekre is életben lévő ársapkák jövőjére.

Gulyás Gergely szerintha mérlegre tesszük, hogy 13 hónapon keresztül lehetett ilyen kedvező áron tankolni, az minden magyar családnak megérte.

Kérdésre Hernádi Zsolt úgy fogalmazott: nagy veszteséget okozott a Molnak az árstop. De kéri, hogy ne azért haragudjanak rájuk, mert megszűnik az árstop, hanem örüljenek, hogy eddig volt ilyen. De ez a kérdés most az ellátásbiztonságról szól, nem a veszteségekről. A kormány felelőssége, ha valakiket támogatni kíváni, nekik akkor kell szólniuk, nekik az a feladatuk, hogy ha kockázatok állnak fenn, és bekövetkezett egy olyan esemény már, mely az ellátásbiztonságot veszélyezteti.

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG