<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Előrehozott választásokkal "lábalna ki a mocsárból" Peru megbízott államfője.

Dina Boluarte megbízott perui államfő a kialakult társadalmi nyomás közepette felszólította a törvényhozást, hogy hagyja jóvá a jövő tavaszra kitűzött, előrehozott választások idei megrendezését.

A korai választások segíthetnek az országnak "kilábalni abból a mocsárból, amelybe belesodródtunk" - nyilatkozta az elnök helyi idő szerint péntek este egy kormányrendezvényen.

Boluarte már december elejei megbízása után is jelét adta, hogy támogatná a 2026-ra esedékes választások előre hozását jövő áprilisra. Pedro Castillo volt államfő múlt havi lemondatása és őrizetbe vétele óta azonban egyre nagyobb a nyomás az államvezetésen.

Dina Boluarte perui elnök sajtótájékoztatót tart Limában. Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar
Dina Boluarte perui elnök sajtótájékoztatót tart Limában. Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar

Castillo leváltása után tüntetések sorozata kezdődött, a zavargásokban eddig közel 60 ember vesztette életét. A fővárosban a hét elején több százan vonultak utcára az államfői pozícióval megbízott korábbi alelnök lemondását és azonnali választások kiírását követelve. Boluarte ekkor "politikai tűzszünetre szólított fel.

Csütörtökön a kongresszus képviselőinek egy csoportja Boluarte közjogi felelősségre vonását indítványozta, amiért szerintük az elmúlt másfél hónapban az államfő "tartós erkölcsi alkalmatlanságról" tett bizonyságot azzal, hogy hagyta elhatalmasodni az országon az erőszakot.

Péntek esti nyilatkozatában Boluarte leszögezte: nem áll érdekében az elnöki székben maradni.

"Azért vagyok itt, mert felelősséget vállaltam, és addig maradok, amíg a kongresszus ki nem tűzi az időpontot (a választásokra)"- mondta. Hozzátette: tisztában van vele, hogy "a tiltakozások folytatódnak, és egyre több a blokád és az erőszak".

Közölte: pár képviselőnél értő fülekre talált azon javaslata, hogy még idén decemberben megtartsák a választásokat.

A dél-amerikai országban 2022 december eleje óta meghosszabbított szükségállapot van érvényben. Az ombudsman 89 útblokádról tud országszerte, a védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a hadsereg a rendőrség segítségére siet az autópályákat is eltorlaszoló akadályok eltávolításában.

(MTI)

 
 

 

 

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG