5p

Putyin Ukrajna elleni háborúja alaposan meggyengítette Oroszország globális fegyverexportőr pozícióját. A fegyverpiacon való meggyengült jelenlét egyben aláássa Oroszország geopolitikai szerepét a világban. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja tönkreteszi a jövőbeli orosz fegyverexport kilátásait, holott az orosz fegyveripar az ukrajnai agresszió előtt három évtizeden keresztül a világ második legnagyobb export-teljesítményét mutatta föl. A következmények messze túlmutatnak az elmaradt bevételeken. Mivel a fegyverexport régóta a Kreml külpolitikájának központi eszköze, a globális fegyverpiacon való meggyengült jelenlét aláássa Oroszország geopolitikai szerepét.

A SIPRI adatai

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Oroszország részesedése a globális fegyverexportban 2013-17 között 22 százalékról a 2018-22 közötti időszakban 16 százalékra esett. Eközben az USA megerősítette globális vezető pozícióját, részesedését 33-ról 40 százalékra növelve.

Orosz Shmel lángszóró. Fotó: Depositphotos
Orosz Shmel lángszóró. Fotó: Depositphotos

Noha ezek a számok egyértelműen csökkenő tendenciát mutatnak az orosz fegyverexport tekintetében Ukrajna teljes körű invázióját megelőző évtizedben, aligha mérik az agresszió következményeit. Amikor a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó számokat közzéteszik, valószínűleg teljes beomlást fognak mutatni.

Jelentős visszaesés egyes vezető ügyfelek körében

A SIPRI-számok közelebbi vizsgálata fontos betekintést nyújt az orosz exportpiac átalakulásába. 10 legnagyobb vásárlója közül nyolc esetében csökkentek az orosz fegyvereladások, és egyes esetekben a csökkenés katasztrofális volt. A legnagyobb hír az, hogy 37 százalékkal estek vissza az eladások Indiába, amely évtizedek óta a legtöbb orosz fegyvert fogadta. A másik hét ország felé az értékesítések átlagosan 59 százalékkal estek vissza.

Kína (39 százalékos növekedés) és Egyiptom (44 százalékos növekedés) voltak az egyetlenek, amelyek növelték orosz fegyvervásárlásaikat. Ez elég volt ahhoz, hogy a két nemzet a második, illetve a harmadik helyre kerüljön az orosz fegyverexport célországai között - India után.

De tavaly év elején Kairó hirtelen leállított egy nagyobb megrendelést Su-35-ös orosz vadászgépek gyártására és az ország az elmúlt időszakban egyre komolyabb pénzügyi nehézségekkel kénytelen szembenézni.

Az elmúlt hónapok számos fontos hírt hoztak, amelyek az orosz veszteségeket tükrözik két fontos célországban.

India máshol kezd keresgélni

India az egyetlen jelentős demokrácia, amely nem foglal állást az orosz agresszió ellen. Ráadásul Kínához hasonlóan ő is lecsapott arra a lehetőségre, hogy nagy mennyiségű orosz olajat importáljon súlyos árengedménnyel. A vezető nyugati hatalmak rossz szemmel nézték ezeket a tevékenységeket, ezért India kompenzációként elfordul Oroszországtól, mint elsődleges fegyverszállítójától – márpedig a Nyugat számára hosszabb távon ez fontosabb.

Idén júniusban jelentették be, hogy India hat új tengeralattjáróra szerződik a német Thyssen-Krupp-pal. Szintén júniusban öt évre szóló védelmi együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államok Indiával. A mind a haderők, mind a két ország hadiipara közötti együttműködésre kiterjedő megállapodás célja egyrészt válságálló ellátási láncok kialakítása, másrészt Kína ázsiai dominanciájának ellensúlyozása, harmadrészt pedig lazítani akarják az indiai hadsereg függőségét az orosz fegyverektől.

Júliusban pedig Narendra Modi miniszterelnök párizsi látogatása előtt hivatalossá vált, hogy három Scorpene-osztályú tengeralattjárót és 26 Dassault Rafale vadászgépet tartalmazó beszerzéseket vizsgál.

India esetében az orosz fegyverszállítások terén tapasztalható hanyagság és hozzá nem értés miatti frusztráció párosul az indo-csendes-óceáni térség biztonsági architektúrájának folyamatban lévő átalakulása miatti aggodalommal. Miközben a nagy nyugati hatalmak szövetségeket építenek Kínával szemben, Indiának oka van megkérdőjelezni a Kínától egyre inkább függő Oroszországhoz való igazodás bölcsességét.

Belgrád Franciaországot részesíti előnyben

Szerbiát sokáig Oroszország barátjának és szövetségesének tartották. Áprilisban azonban Aleksandar Vucic elnök bejelentette, hogy országa 12 új Dassault Rafale vadászgép vásárlását tervezi Franciaországtól, és esetleg további tucat használt repülőgépet egy másik nyugati országból. Nem ez volt az első eset, hogy Szerbia Franciaországot részesíti előnyben Oroszországgal szemben. 2016-ban helikoptereket vásárolt az Airbustól, 2019-ben pedig Mistral föld-levegő rakétákat.

Szerbia esete rámutat arra, hogy az Európai Uniós tagság csábítása mennyire aláássa az orosz befolyást a Balkánon. Az Oroszországgal fennálló „szláv testvériség” nagy hagyománya ellenére Belgrád most az EU tagjelöltje, és nyomás nehezedik rá, hogy korlátozza Moszkvához fűződő kapcsolatait. Bár Vucic elnök tartósan rokonszenvvel viseltetik Oroszország iránt, nemcsak növeli a fegyvervásárlást Nyugatról, hanem egyenesen csatlakozott a nyugati hatalmakhoz az ENSZ-ben, és elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Hosszú távú ellátási problémák

Oroszország az elkövetkező években katonai erőinek újjáépítésére fog összpontosítani, ami nehéz küzdelem lesz. Amellett, hogy az ukrajnai hadszíntereken folyamatosan pusztítják a felszereléseket, a rendelkezésre álló felszerelések készletét folyamatosan rontja, hogy egyeseket „kannibalizálni” kell, hogy más alkatrészeket biztosítsanak. Az orosz légi közlekedés nagyon szenved ettől.

A szankciók kikerülése segített biztosítani a mikroprocesszorok áramlását, amely lehetővé teszi a fegyvergyártók számára, hogy fenntartsák a teljesítményt. Ez azonban főként a régóta raktárban, gyakran a szabadban tárolt régi berendezések modernizálásával valósult meg. Mindez aligha segíti az exportot.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG