<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.

Az amerikai földgáz határidős piacán csütörtökön mintegy 3 százalékkal csökkentek az árak, mivel a múlt hetén a betárolt mennyiség a szokásosnál melegebb időjárás ellenére a normális szint közelében volt. Ennek egyik oka, hogy a texasi Freeport cseppfolyósított földgáz (LNG) exportáló üzemének leállítása miatt több üzemanyag állt rendelkezésre a közműszolgáltatók számára a készletezéshez.

Feltankolnak egy LNG-szállítóhajót. Fotó: QuatargasFeltankolnak egy LNG-szállítóhajót. Fotó: Quatargas

Az árak annak ellenére csökkentek, hogy a héten csökkent a kitermelés, és az előrejelzések szerint legalább július elejéig a szokásosnál melegebb időjárás várható, ami az áramtermelők gázkeresletét magasan tartja, mivel a fogyasztók a hőség miatt bekapcsolják légkondicionálóikat.

Az elemzők szerint a június 24-én véget ért héten az amerikai közműszolgáltatók által betárolt mennyiség kis mértékben meghaladta mind a tavalyi év azonos hetének, mind az ötéves átlag mennyiségét. Összességében pedig a készletek 12,8 százalékkal alacsonyabbak az év ezen időszakában mért ötéves átlagnál.

A Freeport – a második legnagyobb amerikai LNG-exportáló üzem – június 8-i leállása előtt naponta mintegy 2 milliárd köbláb gázt fogyasztott, így a várható 90 napos leállás miatt körülbelül 180 milliárd köbláb gáz áll pluszban az amerikai piac rendelkezésére.

A gáz ára júniusban mintegy 22 százalékkal esett, ami a legnagyobb havi csökkenés 2018 decembere óta, amikor 36 százalék volt az áresés.

A csökkenés ellenére az amerikai gáz határidős ügyletek idén még mindig mintegy 71 százalékkal magasabb áron köttetnek, főként azért, mert az európai és ázsiai kereslet felnyomja az árakat, és tovább táplálja az amerikai LNG iránti erős keresletet.

(Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG