2p

Az orosz kémek hackerek segítségével most már az ukrajnai bűnüldöző szervek számítógépes rendszereit támadják, hogy azonosítsák és megszerezzék az állítólagos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat. 

Erről Ukrajna kibervédelmi vezetője beszélt a Reutersnek. Jurij Scsihol, a kibervédelemmel foglalkozó Ukrajna Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálatának vezetője azt állítja, hogy az orosz GRU és az FSZB hírszerző ügynökségeinek dolgozó hackerek fokozták a digitális behatolási kampányokat az ukrán főügyészség és osztályok ellen, méghozzá a háborús bűnök dokumentálása miatt.

Határozott irányváltás történt, az energetikai létesítményekre való összpontosításról a bűnüldöző intézmények felé, amelyek korábban nem igen voltak célpontok.

Az energetikai létesítmények helyett új célpontokat találtak. Fotó: Depositphotos
Az energetikai létesítmények helyett új célpontokat találtak. Fotó: Depositphotos

„Ez az eltolódás a bíróságok, az ügyésségek és bűnüldöző egységek irányába azt mutatja, hogy a hackerek bizonyítékokat gyűjtenek az orosz háborús bűnökről Ukrajnában” – tette hozzá az ukrajnai kibervédelem vezetője.

A kémtevékenységet a szolgálat egy jövő hétfőn megjelenő jelentésében fogja részletesen elemezni.

A jelentés, amelynek egy példányát a Reuters áttekintette, azt állítja, hogy a hackerek az Ukrajnában letartóztatott orosz állampolgárokról is igyekeztek hírszerzési információkat gyűjteni, azzal a céllal, hogy „segítsenek ezeknek az egyéneknek elkerülni a vádemelést, és visszaküldeni őket Oroszországba”.

Az orosz külügyminisztérium és az FSZB nem válaszolt a Reuters erre vonatkozó kérdésére. Az orosz GRU katonai hírszerző ügynökséget sem tudták elérni.

Scsihol azt állította, hogy osztálya bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy orosz hackerek privát biztonsági kamerákhoz fértek hozzá Ukrajnában, hogy figyelemmel kísérjék a nagy hatótávolságú rakéta- és dróncsapások kimeneteleit is.

Számos kísérletet dokumentáltunk, hogy hozzáfértek az általuk megtámadott létesítmények közelében lévő videokamerákhoz, illetve olyan rendszerekhez, amelyek információt szolgáltatnak az energiahálózat stabilitásáról.

„Meg kell érteni, hogy a kiberháború akkor sem ér véget, ha Ukrajna győz a csatatéren” – tette hozzá Scsihol. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Makro / Külgazdaság Kína most sérülékeny – az EU ma jó pozícióból tárgyal Pekingben
Káncz Csaba | 2023. december 7. 09:31
A kereskedelmi deficit és az orosz szankciók kijátszása lesz ma a napirenden Pekingben. Kína gazdasága most több sebből vérzik, ezért az EU-s vezetők keményebben léphetnek föl. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG