<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett. Különösen az olyan feltörekvő piaci országok hitelezési költségei ugorhatnak nagyot, ahol a magas GDP-arányos államadósság mellett unortodox döntések is növelik a kiszámíthatatlanságot. Ilyen például Magyarország.

Az euróövezeti és amerikai kötvényhozamok idei folyamatos növekedése, és május végén kezdődő meredek felfutása után ezen a héten is tovább emelkedtek a hozamok, fokozódó nyomást gyakorolva a részvénypiacra. Miután a Federal Reserve (Fed) júniusi kamatdöntő ülésén a várakozásoknál nagyobb mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatát, és jelezte, hogy hasonló ugrásokkal folytatja a szigorítást a 41 éves csúcsot döntő infláció megfékezésére, egyre erőteljesebbé vált a félelem, hogy recesszióba fordul az amerikai gazdaság.

Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett, különösen Magyarországon.Az elszálló infláció és a recessziós félelmek erősödése a kötvényhozamok jelentős emelkedéséhez vezetett, különösen Magyarországon.

Az euróövezetben, ahol az Európai Központi Bank (EKB) július 21-én 25 bázispontos kamatemeléssel tervezi megkezdeni szigorítási ciklusát, több tényező is erős nyomást gyakorol az államkötvények árfolyamára – különösen az eladósodottabb országok, köztük Olaszország vagy Görögország esetében. Több elemző is rekordmagas inflációs adatokat vár a héten, emellett a befektetők elsősorban az energetikai hírekre fognak összpontosítani, miután Németországban és más európai országokban is sürgősségi rendelkezéseket hoztak az oroszországi gázszállítás csökkenése miatt. Az EKB korábban arra figyelmeztetett, hogy az eurózóna gazdasága jövőre 1,7 százalékkal zsugorodna, ha Oroszország teljesen elzárná a gázcsapot.

Pénteken látnak napvilágot az euróövezet júniusi inflációjára vonatkozó első becslések. Az elemzői konszenzus azt mutatja, hogy a májusi 8,1 százalékos éves emelkedést a júniusi pénzromlás meg fogja haladni, a várakozásokban 8,4 százalékos éves infláció szerepel júniusra, ami ismételten történelmi rekord lesz. Ez rontja az EKB legutóbbi előrejelzéseit, amelyek az infláció csökkenésével számoltak. Az elemzők ezért igencsak vegyesen vélekednek a kötvényhozamok jövőbeli pályájáról. Miközben az EKB a magas infláció ellen igyekszik fellépni, az európai gazdasági recesszió növekvő kockázatával is szembe kell néznie.

A recessziós félelmeket erősíti a GfK kedden közölt júliusi német fogyasztói hangulatindexe is, amely mínusz 27,4 pontra, rekordalacsony szintre csökkent. Az Ukrajnában zajló háború és az ellátási láncok zavarai miatt az energia- és élelmiszerárak robbanásszerűen emelkednek, és minden eddiginél borúsabbá teszik a fogyasztói hangulatot – elemezte a helyzetet Rolf Bürkl, a GfK szakértője. A megélhetési költségek jelentős növekedése miatt minden alindex romlott: a gazdasági várakozások, a jövedelem és a vásárlási hajlandóság is.

GfK német fogyasztói hangulatindexének alakulása. (pont) Forrás: TradingeconomicsGfK német fogyasztói hangulatindexének alakulása. (pont) Forrás: Tradingeconomics

Ilyen feszült gazdasági helyzetben készül az EKB több mint egy évtized óta első kamatemelésére, melynek hatására Olaszország, Görögország és más eladósodott országok kötvényhozamai megugrottak, és az általuk fizetett kamatfelár a biztonságos menedéket jelentő Németországhoz képest jelentősen növekedett. (A hozamok az árakkal ellentétesen mozognak.)

Christine Lagarde, az EKB elnöke kedden a portugáliai Sintrában tartott központi banki fórumon arról beszélt, hogy az EKB olyan kötvényvásárlási programon dolgozik, amely eszközül szolgál majd a sebezhető euróövezeti országok növekvő hitelfelvételi költségeinek visszafogásához, miközben továbbra is nyomást gyakorol kormányaikra, hogy tegyék rendbe költségvetésüket. Lagarde ez utóbbival arra utalhatott, hogy az új program bizonyos feltételekhez lesz kötve az abban részesülő országok számára.

Christine Lagarde, az EKB elnöke. Fotó: DepositphotosChristine Lagarde, az EKB elnöke. Fotó: Depositphotos

„Az új eszköznek hatékonynak kell lennie, ugyanakkor elegendő biztosítékot kell tartalmaznia ahhoz, hogy megőrizze a tagállamok szilárd költségvetési politika melletti elkötelezettségét” – hangsúlyozta Lagarde.

Elemzők szerint az EKB valószínűleg készpénzt von majd ki a bankrendszerből az új kötvényvásárlások ellensúlyozására, hogy ne növelje a likviditás teljes mennyiségét.

Elemzők többsége úgy látja, hogy a jelenlegi kamatszintek már összhangban vannak a recessziós félelmekkel, és az infláció megfékezésére irányuló „bármi áron” megközelítéssel is.

Németország 10 éves államkötvényének hozama, a blokk irányadó mutatója 13:00-kor 1,669 százalékra emelkedett, 0,12 százalékos napi és 0,588 százalékos havi emelkedést követően.

Németország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsNémetország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

Olaszország 10 éves kötvényhozama 3,7 százalékra emelkedett, 0,7 százalékkal kerülve feljebb a hónap eleji szintektől, az olasz és a német 10 éves hozamok közötti különbség pedig 210 bázisponton körül stagnál.

Olaszország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsOlaszország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

Az euróövezeti államok kötvényhozamainak emelkedése hatványozott hatást gyakorol a feltörekvő országok, köztük különösen a nagyobb GDP-arányos államadóssággal küzdő Magyarország kötvénypiacára is, hiszen a befektetők a gazdasági kockázatok növekedése miatt előszeretettel helyezik át befektetéseiket a menedéket jelentő centrumországok piacaira.

Részben e folyamat – valamint az uniós forrásokhoz való hozzáférés bizonytalansága és unortodox gazdasági döntések – eredményeképpen hazánkban a térség országaihoz viszonyítva is jelentősen elszálltak a hozamok.

A 10 éves kötvények másodpiaci hozama 8,44 százalékra emelkedett, míg ugyanez Lengyelországban 7,4, Csehországban 5,39 százalék körül mozgott kedden. Az ilyen szintek körüli hitelköltségek pedig hosszabb távon bizonyosan kigazdálkodhatatlanok.

Magyarország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: TradingeconomicsMagyarország 10 éves államkötvényének hozama. (százalék) Forrás: Tradingeconomics

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG