<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.

A front eseményeit figyelő független szakértők-tudósítók közül többen is úgy értesültek, hogy Leopard harckocsik tartanak Csasziv Jar irányából Bahmut központja fele. Kenneth Gregg napi tudósításában azt írja, hogy az öt harckocsi a Leopardok "korai modernizált" változatai közé tartozik, tehát nem a legújabb, 2A6, hanem feltehetően inkább a 2A4-es verziószámű példányok közül kerültek ki.

Gregg úgy spekulál, hogy bevetésük oka talán a front egy szakaszán folyó harcok alakulása lehet, azaz az ukrán hadvezetés vagy egy fenyegető orosz támadást akar visszaverni vagy éppenséggel úgy látja, egy ilyen extra tűzerőt bevető ellentámadással jelentős eredményeket érhet el.

Mindenesetre ha sor kerül a Leopardok első - vagy nyilvánosságra kerülő első - éles bevetésére, az jóval túlmutat öt darab harckocsi bevetésének jelentőségén. Az Ukrajnának küldött első nyugati nehéz harckocsik körül hosszú huzavona alakult ki a NATO-tagállamok között, Oroszország pedig újabb veszélyes eszkalációs lépésnek minősítette ezek átadását.

A körülmények nem igazán kedveznek Bahmutnál nehéz harckocsik bevetésére, a terep tagoltsága, valamint a tavaszi olvadás következtében mindent elborító sártenger miatt sem. Úgy tűnik az ukránok mégis hajlandók kockáztatni Leopardokat, ezzel viszont potenciálisan nagyon gazdaggá is tehetnek néhány orosz katonát. A Forbes néhány nappal ezelőtti híre szerint egy orosz cég ötmillió, egy orosz oldalon harcoló nemzetközi önkéntes egység pedig 12 millió rubeles, azaz bő 55 millió forintos jutalmat ajánlott fel azoknak, akik működőképes állapotban zsákmányolnak egy Leopard 2-es, vagy egy Abrams M1-es harckocsit. A kezdeményezést Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is üdvözölte:

"Ami ezeket a tankokat illeti, már megmondtuk, hogy égni fognak. Ilyen ösztönző erőkkel azt hiszem, még több lelkes próbálkozót lesz erre"

- mondta. De azoknak az orosz katonáknak sem kell csüggedniük, akik inkább nem mennének egy működőképes Leopard közelébe, ugyanis olyan hírek is napvilágot láttak, hogy egy kilőtt Leopard, Abrams vagy Challenger tankért az orosz védelmi minisztérium is félmillió rubeles, azaz nagyjából 2,3 millió forintos "vérdíjat" fizetne.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG