<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.

Mint azt a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében az MNB elnöke kezdi: a közelünkben van egy olyan példa, amit már egyszer megtaláltunk, de később szem elől tévesztettünk: ez a példa Csehország. Szerinte a cseh gazdasági modell több tanulsággal is szolgál számunkra, ezért érdemes folytatni a cseh-magyar helyzetkép összehasonlítását. 

Prága (Fotó: Pixabay)Prága (Fotó: Pixabay)

Három szempontot vizsgál:

  • Hol vannak a cseh modell előnyei és hogyan hozhatnánk be a hátrányainkat?
  • Hol vannak a magyar modellben olyan előnyök a cseh modellhez képest, ahol még növelhetnénk is az előnyt?
  • Hol vannak a jövő lehetőségei, amelyek most formálódnak, ahol a magyar modell gyorsabb és eredményesebb lehet, mint a cseh?

Matolcsy György egyúttal megjegyzi azt is, hogy a múlt adottságai rendelkeznek egy sajátos tulajdonsággal: mintha a „kamatos kamat” alapján működnének. Példaként hozza a demográfiai helyzetet. Mint emlékeztet: 1990-ben a két ország népessége még közel azonos volt, mindkettő 10,4 millió főt tett ki. Mára 900 ezer fős a cseh demográfiai előny. Ez két tényezőnek köszönhető: a magasabb cseh születésszámnak és a sokkal magasabb magyar halálozási adatnak. A csehek már elérték az évi 110 ezer újszülöttet, mi több mint 15 ezer újszülöttel maradunk el ettől – jegyzi meg.

Ezen túlmenően a két ország örökségénél egy sor területen működik a „kamatos kamat” törvénye – írja az MNB elnöke. 15 példát hoz erre. Köztük olyat, hogy a második világháború előtt a cseh gazdaságban az ipar aránya másfélszerese volt a magyarnak, majd Csehszlovákia elkerülte a súlyos makrogazdasági egyensúlytalanságokat, valamint a hiperinflációt is.

Továbbá egy főre jutó fejlettség terén Csehország ma az EU-27 átlag 94.1 százalékát, mi viszont a 74 százalékát érjük el. A cseh gazdaságot folyamatosan a magas beruházási ráta és a hatékony tőkefelhalmozás jellemzi. A feldolgozóipar belföldi hozzáadott értéke magasabb a magyarnál. A munkaerőpiac az elmúlt 30 évben kisebb ciklusokat mutatott a magyarnál. A cseh gazdaság sérülékenysége is alacsony, valamint a költségvetési politikájuk is erősen anticiklikus volt.

Ezek az örökölt előnyök a cseh modell kiszámíthatóbb, fokozatos, a korábbi értékeket megőrző, a sokkokat elkerülő működéséből erednek – jegyezte meg Matolcsy György.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
Makro / Külgazdaság A cenzúra miatt leállítja a LinkedInt Kínában a Microsoft
MTI | 2021. október 15. 09:49
Leállítja tevékenységét Kínában a Microsoft LinkedIn nevű, álláskereső és fejvadász közösségi hálózata - jelentette be a cég a weboldalán közzétett bejegyzésben. Az indoklás szerint a működési környezet egyre komolyabb kihívásokkal járt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta trükkjét az oltásellenesek meggyőzésére
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 08:35
Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök három témáról beszélt: járványhelyzet, migrációs helyzet és rezsiárak. 
Makro / Külgazdaság Kormánybiztosa lett az indonéz útdíjfizetési rendszerének
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 07:00
A csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat. 
Makro / Külgazdaság Választási bukás – vérengzés jön a német jobboldalon
Káncz Csaba | 2021. október 14. 18:31
A történelmi vereség után a CDU összes vezetőjét újraválasztják, az elnöki pozícióra jó eséllyel pályázik Friedrich Merz. Az AfD-t a választási pofon tovább erősítheti eddigi kurzusában: a jobboldal külső perifériájára szorulva és a kemény választói magra koncentrálva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Immár tény a cseh államfő betegsége
MTI | 2021. október 14. 17:21
Ivana Zemanová, a cseh államfő Milos Zeman felesége csütörtökön megerősítette, hogy férje beteg, de semmiféle konkrétumot Zeman egészségi állapotával kapcsolatban nem közölt.
hírlevél
depositphotos