<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.

Abban egyetértett a piaci várakozásokkal, elemzőkkel Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója a Portfolio.hu mai, Budapest Economic Forum nevű konferenciáján, hogy a magyar gazdaság az idén 7 százalékkal növekedhet. Ami azt jelenti, hogy a kormány valamivel optimistább, hiszen 7,5 százalékot is elképzelhetőnek tart - ezt éppen az előtte felszólaló Varga Mihály pénzügyminiszter erősítette meg. A 2022-es bővülést illetően viszont Nagy a derűlátóbb, ő ugyanis 6 százalékot vizionál.

Nagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTINagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTI

Méghozzá a kormány utóbbi hetekben bejelentett, egyértelműen választási fogásként értékelhető költekezési tervei miatt. Ezek összességében akkora összegeket jelenthetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s tanácsadóként júniusban máris Orbán Viktor mellé szegődött szakember úgy véli, az idei negyedik, valamint a jövő évi első negyedévben a költségvetés hiánya akár a féléves GDP 15,8 százaléka is lehet. Ez éves szinten 7,9 százalékot jelenthet. 

Nagy egy táblázatban számszerűsítette is a jövő áprilisban esedékes kormányzati kiadásokat és azok hatását.

E hatalmas volumenű költekezésnek ugyanakkor Orbán főtanácsadója szerint megvan a fedezete: döntően a kincstári egységes számlán (kesz) jelenleg heverő 4500 milliárd forint, amelyhez hasonló kormányzati tartalékra tíz éve nem volt példa. E forrást egészíti ki még egy 500 milliárdos állami devizabetét. 

A GDP 6 százalékának megfelelő értéket tesznek ki az állami beruházások, a 25 százalékos beruházási ráta egynegyede az államtól érkezik - érzékeltette Nagy más adatokkal is a központi költekezés volumenét. Amit lehetővé tesz, hogy míg korábban a kormányzati beruházások körülbelül 70 százaléka teljesült, most 85 százalék ez az arány.

Áttérve a monetáris politikára, Nagy azt mondta: hiányzik valami. Az szerinte rendben van, hogy az MNB kamatot emel, de a reálkamatot kell nézni, márpedig az negatív. Vagyis nem beszélhetünk szigorításról, csak a lazítást sikerült kompenzálni - fogalmazott meg kritikát egykori munkáltatójával szemben Orbán gazdaságpolitikai főtanácsadója. Aki ugyanakkor elismerte, hogy a jegybank nehéz helyzetben van, hiszen - mint fogalmazott - tele vagyunk fix kamatozású hitelekkel, ezek miatt egy-egy kamatdöntés hatásfoka mérsékeltebb.

Az MNB Monetáris Tanácsa ezekben az órákban ülésezik arról, mennyivel emelje tovább a jelenleg még 1,65 százalékos jegybanki alapkamatot. A döntés 14 órakor válik ismertté.

Nagy az infláció várható alakulását illetően nincs egy platformon az MNB-vel, sőt mint a pénzügyminiszter már említett felszólalásából kiderült, a kormánnyal sem. Szerinte ugyanis az infláció a következő másfél évben, azaz 2023 áprilisáig még 4-5 százalék között lehet, miközben a kormány-MNB páros immár egybehangzóan 2022 végére 3 százalékos pénzromlásban bízik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló