<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.

Abban egyetértett a piaci várakozásokkal, elemzőkkel Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója a Portfolio.hu mai, Budapest Economic Forum nevű konferenciáján, hogy a magyar gazdaság az idén 7 százalékkal növekedhet. Ami azt jelenti, hogy a kormány valamivel optimistább, hiszen 7,5 százalékot is elképzelhetőnek tart - ezt éppen az előtte felszólaló Varga Mihály pénzügyminiszter erősítette meg. A 2022-es bővülést illetően viszont Nagy a derűlátóbb, ő ugyanis 6 százalékot vizionál.

Nagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTINagy Márton szerint ex-munkáltatója kamatemelési ciklusa nem monetáris szigorítás. Fotó: MTI

Méghozzá a kormány utóbbi hetekben bejelentett, egyértelműen választási fogásként értékelhető költekezési tervei miatt. Ezek összességében akkora összegeket jelenthetnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s tanácsadóként júniusban máris Orbán Viktor mellé szegődött szakember úgy véli, az idei negyedik, valamint a jövő évi első negyedévben a költségvetés hiánya akár a féléves GDP 15,8 százaléka is lehet. Ez éves szinten 7,9 százalékot jelenthet. 

Nagy egy táblázatban számszerűsítette is a jövő áprilisban esedékes kormányzati kiadásokat és azok hatását.

E hatalmas volumenű költekezésnek ugyanakkor Orbán főtanácsadója szerint megvan a fedezete: döntően a kincstári egységes számlán (kesz) jelenleg heverő 4500 milliárd forint, amelyhez hasonló kormányzati tartalékra tíz éve nem volt példa. E forrást egészíti ki még egy 500 milliárdos állami devizabetét. 

A GDP 6 százalékának megfelelő értéket tesznek ki az állami beruházások, a 25 százalékos beruházási ráta egynegyede az államtól érkezik - érzékeltette Nagy más adatokkal is a központi költekezés volumenét. Amit lehetővé tesz, hogy míg korábban a kormányzati beruházások körülbelül 70 százaléka teljesült, most 85 százalék ez az arány.

Áttérve a monetáris politikára, Nagy azt mondta: hiányzik valami. Az szerinte rendben van, hogy az MNB kamatot emel, de a reálkamatot kell nézni, márpedig az negatív. Vagyis nem beszélhetünk szigorításról, csak a lazítást sikerült kompenzálni - fogalmazott meg kritikát egykori munkáltatójával szemben Orbán gazdaságpolitikai főtanácsadója. Aki ugyanakkor elismerte, hogy a jegybank nehéz helyzetben van, hiszen - mint fogalmazott - tele vagyunk fix kamatozású hitelekkel, ezek miatt egy-egy kamatdöntés hatásfoka mérsékeltebb.

Az MNB Monetáris Tanácsa ezekben az órákban ülésezik arról, mennyivel emelje tovább a jelenleg még 1,65 százalékos jegybanki alapkamatot. A döntés 14 órakor válik ismertté.

Nagy az infláció várható alakulását illetően nincs egy platformon az MNB-vel, sőt mint a pénzügyminiszter már említett felszólalásából kiderült, a kormánnyal sem. Szerinte ugyanis az infláció a következő másfél évben, azaz 2023 áprilisáig még 4-5 százalék között lehet, miközben a kormány-MNB páros immár egybehangzóan 2022 végére 3 százalékos pénzromlásban bízik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi 66 ezer forintot fizetnek kártyával a magyar fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 9. 08:22
A K&H kimutatása szerint a 19-29 évesek majdnem fele havi szinten 21-100 ezer forintot költ a kártyájával, 20 százalékuk 10 ezer forint alatti, 6 százalékuk viszont 200 ezer forintot meghaladó költéssel zár egy-egy hónapot.
Makro / Külgazdaság Nagyon durva influenzaszezon elé nézünk egy volt járványügyis vezető szerint
Privátbankár.hu | 2021. december 9. 08:03
Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának nyugalmazott vezetője azt mondja, az idei fertőzésveszély nagyjából a kétszerese a szokásosnak.
Makro / Külgazdaság Betiltja a dohányzást Új-Zéland a következő generációtól fogva
Privátbankár.hu | 2021. december 9. 06:17
Aki a törvény élesedése napján 14 éves vagy fiatalabb, legálisan sohasem vásárolhat dohánytermékeket.
Makro / Külgazdaság Bekerül az egészségügyi törvénybe a lovasterápia – itt a válasz a fóti Gyermekváros sorsára?
Kormos Olga | 2021. december 9. 05:39
Elnyerheti méltó helyét a hippo-, magyarul lovasterápia, ugyanis a parlament előtt álló törvénymódosítások között szerepel, hogy beemelnék az egészségügyi törvénybe. S ki tudja, talán ez válasz lehet a fóti Gyermekváros körüli furcsaságokra is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló