<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.

Két nappal azt követően, hogy az MNB monetáris tanácsa a 2008 őszén kirobbant pénzügyi világválság óta nem látott mértékben, 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatát, a jegybank újabb monetáris szigorítást hajtott végre.

50 bázisponttal emelte meg az egyhetes betétek kamatát, vagyis azon eszközökét, amelyekbe a kereskedelmi bankok helyezhetnek el forrásokat az MNB-nél. Ezáltal ez a kamat is hajszálra ugyanakkora, 7,75 százalék lett, mint a jegybanki alapkamat.

Tartották a szavukat. Fotó: MTITartották a szavukat. Fotó: MTI

A mai lépés egyáltalán nem volt váratlan, miután a Monetáris Tanács két nappal ezelőtti kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóján már kilátásba helyezte, hogy a két irányadó kamatot egy szintre hozzák, tegyük hozzá: megszüntetve ezzel a piaci szereplőket esetleg megzavaró kettős kamatrendszert.

Míg az MNB korábbi kommunikációja szerint az egyhetes betéti kamatok változtatásával a rövid távú piaci mozgásokra próbál hatni (például, mint azt láthattuk, a március elejei nagy forintgyengülésre, amely során a hazai fizetőeszköz árfolyamát az orosz-ukrán háború kitörését követően spekulánsok a 370 alatti szintről egészen 400 forintig verték fel), addig az alapkamattal a hosszú távú folyamatokat befolyásolná.

Az alapkamat két nappal ezelőtti brutális emelésének hatására a forint rövid távon alig változott. Szerdán nagyobb mértékben erősödött, az euróval szemben a 398-as szinttől egészen 394-ig. Ami azonban alapvetően nem a jegybank lépésének tudható be, hanem annak, hogy Navracsics Tibor optimista kilátásokat fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy az év végéig Magyarország is hozzájuthat az EU helyreállítási alapjának a pénzeihez - utolsóként az uniós tagországok közül.

Árfolyamok és grafikonok

A mai kamatemelésre egyelőre nem reagált a piac, a forint euróval szembeni árfolyama gyakorlatilag ugyanazon a 394 körüli szinten volt az első közel fél órában, mint a döntés nyilvánosságra kerülése előtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG