<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az olajkitermelés Szaúd-Arábia és Oroszország által szorgalmazott – a tervezettnél kétszer nagyobb – csökkentése erős aggodalmakat szül a tekintetben, hogy az ellátási gondok és az árak emelkedése miatt az infláció is újabb lendületet kap. Ez az OPEC+ legnagyobb kínálatcsökkentése 2020 óta, amely elébe megy az Európai Unió orosz olajembargójának. De lesz-e akkora a lángja, mint a füstje?

A kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa, az OPEC+ bécsi csúcstalálkozóján – az Egyesült Államok nyomása ellenére – a napi kitermelés 2 millió hordós csökkentéséről döntött novembertől. Ez az OPEC+ legnagyobb mértékű kínálatmérséklése 2020 óta, amely elébe megy az Európai Unió december elején élesedő orosz olajembargójának. Az olaj ára a döntés óta nagyjából 3 százalékkal emelkedett, ami elsősorban Szaúd-Arábiának és Oroszországnak az érdeke. A döntést megelőzően június eleje óta jelentősen csökkent az olaj világpiaci ára, az akkori 120 dollár körüli szintről 90 dollár alá. A Brent jegyzése az utóbbi 52 hétben 65,72 dollár és 139,13 dollár között mozgott.

Az olajkitermelés tényleges csökkentése a döntésben szereplő mennyiség felét sem éri majd el. Fotó: Pixabay
Az olajkitermelés tényleges csökkentése a döntésben szereplő mennyiség felét sem éri majd el. Fotó: Pixabay

A lépés ezért tovább mélyítette a diplomáciai szakadékot a Szaúd-Arábia és Oroszország által támogatott olajkitermelők és a nyugati országok között, amelyek attól tartanak, hogy a magasabb energiaárak ártanak a törékeny világgazdaságnak, és akadályozzák azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy Moszkvát megfosszák az olajbevételektől az ukrajnai orosz inváziót követően.

Sőt, a Fehér Ház kifejezetten oroszbarátsággal vádolja az OPEC+ kitermeléscsökkentésről szóló döntését, és ennek ellensúlyozása érdekében újabb 10 millió hordó kőolajat szabadít fel stratégiai tartalékaiból szintén novemberben, hogy mérsékelje az üzemanyag-árak várható további emelkedését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt a bejelentéssel. A szóvivő hozzátette, ez az eset is emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államoknak miért fontos csökkentenie függését a külföldi energiaforrásoktól, és a tiszta energia felé fordulnia. A Fehér Ház azt is közölte, hogy Joe Biden elnök a jövőben is mérlegelni fogja, hogy az árak csökkentése érdekében további stratégiai olajkészleteket szabadítsanak-e fel.

Elemzők ennek ellenére úgy gondolják, hogy a novemberi amerikai félidős választások előtt gyorsul majd fel az amerikai olajtartalékok felszabadítása, míg azt követően inkább a fokozatosság lesz jellemző, és nem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben újabb nagyszabású tengerentúli kínálatbővítés történhet.

Martin Durbin, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája energiapiaci intézetének elnöke sürgette az adminisztrációt, hogy a hosszú távú energiabiztonság érdekében fokozza az olaj- és gázkitermelést. Az üzleti vezető egy interjúban arra utalt, hogy az Egyesült Államok a világ legnagyobb kitermelője lehetne.

2022 júniusában az Európai Tanács elfogadta a szankciók hatodik csomagját, amellyel többek között megtiltja, hogy az EU Oroszországból nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vásároljon, importáljon vagy vegyen át. A korlátozások alkalmazására fokozatosan kerül sor: a nyersolaj esetében hat hónap, a finomított kőolajtermékek esetében nyolc hónap elteltével, azaz decemberben és jövő februárban lép hatályba a tilalom. A Tanács átmeneti kivételt tett az olyan uniós tagállamokba importált, csővezetéken érkező nyersolajokkal, amelyek földrajzi helyzete sajátos függőséget okoz az orosz energiaellátástól – így hazánk számára is –, és ennek megszüntetéséhez nem rendelkeznek életképes alternatív lehetőségekkel. Mivel az EU-ba szállított orosz olaj nagy része tengeri úton érkezik, ezek a korlátozások az év végére az Európába irányuló orosz olajimport közel 90 százalékát fogják lefedni. A terv az, hogy az embargó jelentősen csökkenti Oroszország kereskedelmi nyereségét.

Az OPEC+ döntése azonban nemcsak Európában és az Egyesült Államokban, hanem Ázsiában is aggodalmat szül, ugyanis valószínű, hogy – különösen a közel-keleti olaj esetében – emelkednek majd az árak, és e kitermelők kínálata fedezi Ázsia keresletének mintegy kétharmadát. Az olaj drágulása a térségben is tovább növeli az inflációs félelmeket, miközben a kormányok immár Japántól Indiáig küzdenek a megélhetési költségek emelkedésével. Az is felhajthatja az árakat, hogy a fizetőképesebb Európa várhatóan sokkal több olajat fog elégetni az orosz gáz helyettesítésére ezen a télen, és az orosz olaj európai embargója miatt nagyobb konkurenciát jelent majd a piacon.

A WTI nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics
A WTI nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics

Az ellátási gondokat tovább növelheti, hogy az orosz nyersolajtermelés egyébként is jelentősen, becslések szerint közel napi 2 millió hordóval csökkenni fog.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari vezető elemzője a Privátbankár érdeklődésére elmondta, hogy az orosz termeléscsökkenésnek három fő oka van. A legfontosabb ezek közül a december elején életbe lépő európai olajembargó, a második fontos tényező, hogy a szankciók miatt decembertől nem lesznek biztosítva az orosz olajat szállító hajók, ami jelentősen csökkenti a piacra jutás lehetőségét, de emellett említendő még a G7-ek orosz olajra vonatkozó szeptember elején elfogadott árkorlátozása is. Ez utóbbi célja, hogy az orosz olaj a feltörekvő gazdaságokba áramoljon, de alacsonyabb áron, hogy csökkentse Moszkva bevételeit. Bár ennek tényleges szankciós hatása kisebb, elképzelhető, hogy Moszkva nyomott áron nem értékesíti olaját, inkább visszafogja a termelését.

Abdulaziz bin-Szalman szaúdi energiaügyi miniszter szerint az OPEC+ döntése folytán létrejövő tényleges kínálatcsökkentés nem éri majd el a napi 2 millió hordót, az csupán 1 millió hordó körül lesz.

Az Erste elemzője mellett Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője is megerősítette a Privátbankárnak, hogy az OPEC+ által kitűzött mennyiség és a tényleges csökkentés különbözete abból adódik, hogy a megállapodás az egyes országok kitermelhető mennyiségi kvótáira vonatkozik, azonban több olyan OPEC-tag is van – például Nigéria, Venezuela, Irak, Irán –, amely infrastrukturális problémák vagy szankciók miatt jelenleg se tudja a kvótája szerinti mennyiséget kitermelni. Ezért valószínű, hogy a csökkentések terhének nagy részét Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Kuvait vállalja, hiszen ők azok az országok, akik eddig is a kvótájuknak megfelelő kitermelési szinten voltak. Ugyan Oroszország is bevállalt napi 400 ezer hordós csökkentést, ez azonban az említett szankciók miatt valószínűleg nem jelent majd tényleges korlátozást. A megkérdezett elemzők szerint ezért a tényleges termeléscsökkenés az 1 millió hordót sem fogja elérni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG