<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Finnország és Svédország is ellenintézkedésekre számíthat a NATO-csatlakozás miatt, ahogy a keleti csapaterősítésekre is választ fog adni Oroszország. Miközben plázák és lakóházak kapnak rakétatalálatot, Putyin azt állítja, semmilyen polgári helyszínt nem támadnak. 127 napja tart Oroszország inváziója Ukrajnában.

  • Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország - ez volt a háború kitörése óta az eddigi tegtöbb foglyot érintő akció. 144 ukrán katona került szabadlábra, közülük 95-en a mariupoli "Azovsztal védői" voltak - jelentette be az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A katonák rossz állapotban, súlyos sebesülésekkel kerültek szabadlábra. "Valamennyien orvosi és pszichológiai ellátásban részesülnek" jelezte az ukrán hírszerzési főigazgatóság.
  • Folyamatosan nagy kaliberű lövedékekkel lövik Liszicsanszk városát a régió ukrán kormányzója szerint.
  • Legalább négy ember meghalt és öt megsebesült egy lakóházra mért orosz rakétacsapásban a dél-ukrajnai Mikolajiv városában - közölték helyi tisztségviselők a The Guardian beszámolója szerint. A helyszínről készült fényképeken füst gomolygott egy négyemeletes épületből, amelynek felső szintje részben megsemmisült a támadásban. Moszkva elismerte a várost ért csapást, de azt mondták, hogy az orosz erők a térségben lévő "külföldi zsoldosok" kiképzőbázisát találták el.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasította azokat a vádakat is, amelyek szerint az orosz erők felelősek az ukrajnai Kremencsuk város egyik zsúfolt bevásárlóközpontjára hétfőn mért csapásért, amelyben 18 ember vesztette életét. "A mi hadseregünk nem támad semmilyen polgári infrastrukturális helyszínt. Minden képességünk megvan arra, hogy tudjuk, mi hol található" - mondta Putyin. Moszkva szerint hadserege "nagy pontosságú légitámadást intézett olyan hangárok ellen, ahol fegyverzetet és lőszereket tároltak", és e fegyverraktárak felrobbanása tüzet okozott a közeli bevásárlóközpontban. Ezt az állítást azonban a túlélők első kézből származó beszámolói és szakértői elemzések is cáfolják - írja a CNN.
  • Finnország és Svédország a jövő héten írhatja alá a NATO-tagságot megelőző csatlakozási jegyzőkönyvet - közölte Sauli Niinistö finn elnök. Finnország és Svédország szerdán kapta meg hivatalosan a meghívását a védelmi szövetség tagjai közé, s ezzel kezdetét vette a felvételi folyamat. Az eljárás befejezéséhez a 30 szövetséges ország nemzeti parlamentjeinek jóvá kell majd hagyniuk a csatlakozási jegyzőkönyvet.
  •  Ha Svédország és Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, akkor "csak rajta" - mondta Vlagyimir Putyin. "De meg kell érteniük, hogy korábban nem volt fenyegetés, míg most, ha katonai kontingenseket és infrastruktúrát telepítenek oda, akkor nekünk is hasonlóképpen kell válaszolnunk, és ugyanolyan fenyegetést kell teremtenünk azoknak a területeknek, amelyekről fenyegetés érkezik felénk".

Putyin nem a barátságos arcát fordítja Finnország és Svédország felé. Fotó: KremlPutyin nem a barátságos arcát fordítja Finnország és Svédország felé. Fotó: Kreml

  • Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. "Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz" - hangoztatta az MTI beszámolója szerint.
  • Szíria elismerte a luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" függetlenségét és szuverenitását - jelentette szerdán a SANA szíriai állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva. Ezt eddig a világon egyedül Oroszország tette meg - nem sokkal Ukrajna lerohanása előtt. A mostani bejelentésre válaszul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: megszakítanak minden diplomáciai kapcsolatot Szíriával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG