<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A meghatározó magánegészségügyi szolgáltatókat egyesítő PRIMUS Egyesület már ma tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal annak érdekében, hogy március közepétől bekapcsolódhassanak az állami járványkezelésbe önköltséges alapon, profit nélkül. Szükség is van erre, hiszen a Covid-osztályok túlterheltek, s még a rezidenseket is átvezényelhetővé tették. 

A privát egészségügyi szektor meghatározó érdekvédelmi szervezete, a  PRIMUS Egyesület, a március 5-én megjelent 106/2021. (III. 5.) kormányrendeletben foglaltakra reagálva szeretné csökkenteni az állami egészségügyre nehezedő pandémiás terhelést, s kész javaslatcsomaggal ülne tárgyalóasztalhoz az egészségügyi kormányzattal.

Segítőkezet nyújtanának a PRIMUS Egyesület tagjai az közegészségügynek. Fotó: DepositphotosSegítőkezet nyújtanának a PRIMUS Egyesület tagjai az közegészségügynek. Fotó: Depositphotos

 

"Kérjük az egészségügyi kormányzat képviselőit, hogy haladéktalanul üljenek tárgyalóasztalhoz a privát szolgáltatók képviselőivel, hogy rövid időn belül érdemi ellátási terhet vehessünk le a közfinanszírozott egészségügyről”

- mondja Leitner György, a PRIMUS Egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója, aki szerint akár március közepétől be tudnának kapcsolódni a kiesett állami kapacitások pótlásába.

A fenti kormányrendelet egyébként bármely nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatót a járványkezelés érdekében kötelezheti ingatlanjai vagy ingó eszközei és felszerelései rendelkezésre bocsátására. Ezért a magánszolgáltatók azt kérik, hogy az állam tekintse partnereknek őket a védekezésben.

„A járvány okozta terhek csökkentése érdekében a PRIMUS tagjai vállalják a közfinanszírozott betegek fogadását a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel közösen kialakított szolgáltatási struktúrában, önköltségi árakon, profit nélkül” – foglalja össze Leitner György az egyesület javaslatát.

A PRIMUS emlékeztet arra, hogy az egyesület már tavaly novemberben javaslatot tett a kormány, a meghatározó magánszolgáltatók, a Magyar Orvosi Kamara, valamint a Szakdolgozói Kamara bevonásával az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozására. Javaslatukat eljuttatják az egészségügyi kormányzathoz, és már ma, hétfőn kezdeményezik az érdemi egyeztetések elkezdését.

A mai operatív törzsön Müller Cecília országos tisztifőorvos is arról beszélt, hogy szó van a magánegészségügy bevonásáról.

Jöhetnek a fiatalok és a nyugdíjasok is

Minderre óriási szükség is van, hiszen az országos tisztifőorvos feloldotta a kórházak területi illetékességét, a mentők odavihetik a betegek, ahol helyet találnak neki, miközben egyre telítődnek az Covid-osztályok.

"Ezeken az osztályokon már jelenleg is igen nehezen lehet napról-napra a kellő létszámot biztosítani, és rengeteg napi szervezés kell ahhoz, hogy az főnővérek, ápolási igazgatók biztosítani tudják"

- nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Népszavának.

A hétvégén már 7445 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 778-an voltak lélegeztetőgépen, pénteken 6867 Covid-beteget ápoltak és 677-en szorultak gépi lélegeztetésre.

Balogh Zoltán javaslatai szerint ismét be lehetne vonni az egészségtudományi felsőoktatásban tanuló hallgatókat, és a nyugdíjba vonult szakdolgozókat önkéntes alapon, de megfelelő javadalmazás fejében. Szerinte a kormány léphetne, hogy a szolgálati jogviszony miatt most távozott kollégákat visszacsábítsa. Mint ismeretes, a március 1-jével életbe lépett új egészségi jogviszony miatt  többezer egészségügyi szakdolgozó került ki az állami egészségügyből. Az első hírek 5000 főről szóltak, aztán kiderült, hogy 4000 főről van szó, ami igen nagy létszámkiesés, főleg a járvány harmadik hullámának közepén.

A hétvégén egyébként az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője a rezidenseket már kötelezte is a pandémiában való részvételükre, ami azt jelenti, hogy az aláírt új munkaszerződésükbe utólag tették be, hogy ők is átirányíthatóvá váltak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos