<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.

Menteni próbálják a menthetőt Törökországban, ahol a februári földrengésben legkevesebb 50 ezren haltak meg és számos műemlék is károkat szenvedett vagy teljesen megsemmisült. A Daily Sabah beszámolója szerint a török Kulturális Örökségvédelmi Főigazgatóság az eddigi mentési akciói során 288 műtárgyat gyűjtött össze a földrengés alatt megsemmisült történelmi és kulturális építményekből. A Hatayból és más tartományokból megmentett tárgyakat, köztük feliratokat, érméket, ikonokat, gyertyatartókat, oszmán címert és kereszteket múzeumok védelme alá helyezték.

A munka még messze nem ért véget: 10 tartományban összesen öt csapatot és 173 szakértőt bíztak meg a feladattal. A törmelékben található műtárgyak azonosítás, osztályozás, tisztítás és dokumentálás után múzeumokba és ideiglenes ásatási raktárakba kerülnek, miközben a visszaszerzett tárgyakról leltári nyilvántartást vezetnek.

Az angol nyelvű török online lap szerint március 21-ig mintegy 63 ingatlant, köztük 23 mecsetet, nyolc imaszobát, három templomot, három középületet, öt síremléket és nyolc szökőkutat vizsgáltak át, és összesen 265 műtárgy, köztük 21 felirat, 18 liturgikus anyag, 13 ikon, hét díszített építészeti rész, hat kerámia, két gyertyatartó, egy oszmán címer, egy fémkereszt, hét kézzel írott szentkönyv és 185 vallási könyv került elő a törmelékből.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Arról még az Építész Fórum számolt be február elején, hogy az egyik elpusztult épület a Gaziantep vár volt, amely egy 2000 éves történelmi műemlék és az UNESCO világörökség része. A várat a római korban, az i. sz. második és harmadik században építették, majd a Római Birodalom kettészakadása után a bizánciakhoz került. I. Iusztinianosz császár alatt az erődítményt kibővítették és felújították, és földalatti járatokat építettek be a betolakodók elleni védelem érdekében. A közelmúltban a vár adott otthont a gaziantepi Panoráma Múzeumnak, amely nagyszámú látogatót vonzott. 

A CNN beszámolója szerint az építmény keleti, déli és délkeleti részén több bástya is megsemmisült. A Daily Sabah viszont most arról tudott beszámolni, hogy a Gaziantep várból mintegy 15 darab várfelirat került elő, az udvar körüli vaskorlát darabjai szétszóródtak a környező járdákon, míg a vár melletti támfal leomlott.

Aligha segíti a munkát, hogy csütörtökön 5,3-as erősségű utórengés rázta meg a dél-törökországi Kahramanmaras tartományt, amely február 6-án két nagyon erős, hatalmas pusztítást eredményező földrengés központja volt. A mostani földrengés fészke a tartomány Göksun körzetében volt 7 kilométer mélyen. Az utórengés, amelyet a környező tartományokban is érezni lehetett, ezúttal csak rövid aggodalmat keltett a helyiekben. A földmozgást követően nem keletkeztek újabb károk.

A Daily Sabah egy másik cikkében úgy fogalmaz: a túlélők sebeinek begyógyítása érdekében az állam versenyt fut az idővel, hogy kielégítse a szükségleteket. Ezzel összefüggésben lezárult az első ütemben megépítendő 7100 ház pályázati szakasza azoknak, akiknek háza megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott. A régióban az első ütemben sátrakat és konténervárosokat építettek, miközben továbbra is dolgoznak a földrengések során elpusztult vagy megsérült épületek lebontásán.

"Eddig 500 épületet bontottunk le rendkívüli bontások keretében. Ebből mintegy 100 ezer köbméter ásatási területet alakítottak ki külön egységként. Minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a feltárási terület ne károsítsa a környezetet" - mondta Mücahit Demirtaş környezetvédelmi, urbanizációs és éghajlat-változási miniszterhelyettes. A tervek szerint 105 négyzetméteres, 2+1 szobás lakást kaphatnak a károsultak, amelyek elvileg földrengésálló alagútvázas rendszerrel épülnek.

Közben csütörtökön megkezdődött a Ramadán. Törökország délkeleti részén közel 2 millió muszlim kezdte meg az idei böjti hónapot konténerekben és sátorvárosokban. Szombaton pedig az ország szintén csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG