4p

Mit tehet valaki, aki szinte örökre egy ország vezetője akar maradni? A történelemből jól ismert az a módszer, ami választ ad erre a kérdésre. Időnként le kell cserélni az elitet.

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője a vagyonosok új generációjának létrehozásával akarja bebiztosítani rezsimje fennmaradását. A jelenlegi gazdasági elit ugyanis nem örült annak, hogy az ország első emberere és a körülötte lévő szűk csoport úgy döntött, hogy háborút indít Ukrajna ellen. Erről a lépésről ráadásul azóta kiderült, hogy sehova sem vezeti Oroszországot. Ebből a problémából azonban nem lettek tettek, például egy puccskísérlet Putyinnal szemben. 

Az elitbe tartozók ugyan morognak, de nyilvánosan nem győzik hangsúlyozni lojalitásukat az elnök iránt. Ezt a viselkedésüket erősítette, hogy a köreikből pár személyt látványos, megmagyarázhatatlan baleset ért, így többségük jónak látta, ha meghúzza magát valahol, amíg a hatalom háborús ambíciói alábbhagynak. 

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a felszíni lojalitás ma már nem elegendő Putyin bizalmának fenntartásához - írja cikkében Alekszandra Prokopenko, a Moscow Times publicistája. 

Új Putyin-barát elit jön létre.  Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov
Új Putyin-barát elit jön létre. Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Alekszandr Kazakov

Korábban más volt a helyzet. Az elnök közel negyed századdal ezelőtti hatalomra jutásához még meg kellett szereznie az oligarchák bizalmát. Azzal állította maga mellé őket, hogy jelezte: nem firtatja, hogyan gazdagodtak meg az 1990-es évek zabolátlan privatizációjában. A mézesmadzagot a korbács meglengetése követte Mihail Hodorkovszkij olajmágnás látványos tönkretételével és bebörtönzésével. Aki megértette az üzenetet, hogy ki az úr a házban, az zsíros állami megrendelésekre számíthatott, esetenként egész iparágak kerülhettek a felügyelete alá. 

A rezsim másik pillére a technokrata hivatalnokok csapata volt, akik menedzselik a gazdaságot. Az Ukrajna ellen indított invázió után ők akadályozták meg, hogy az oligarchák számolatlanul kimentsék a vagyonukat külföldre. Az országból 2022-ben 243 milliárd dollár tőke távozott, aminek csak ötödét, 47 milliárdot vitték ki magánszemélyek.

Mire épül az új elit? 

2023 elejétől kezdve aztán Putyin hozzálátott egy új vagyonos réteg kialakításához. A kiosztandó eszközöket főként azoktól a nyugati vállalatoktól "vették"  el, amelyek országait Oroszországgal szemben „barátságtalan” államnak minősítettek. Ezekkel szemben egyre keményebben léptek fel.

Ezt érzékelve a Heineken például inkább egy euróért vált meg oroszországi vagyonától, mint hogy értelmetlen pereskedésre vesztegesse a pénzét.

 A finn Fortum és a német Uniper energiavállalatok eszközei Putyin régi szövetségese Igor Szecsin, a Rosznyefty olajvállalat vezérigazgatójához közel álló menedzsment alá kerültek. A Danone az oroszbarát csecsen hadúr, Razmán Kadirov unokaöccsének tulajdonába került. A Baltika, a dán Carlsberg orosz leányvállalata az elnök régi barátjáé, Taimuraz Bollojevé lett.  Néhány hónappal korábban egy Kadirovhoz közeli üzletember az Ukrajnától elragadott Mariupolban kapott gyárat. Ugyanez történt az OBI barkácslánc és a Starbucks vagyonával.

A 2014-ben elfoglalt Krímben 700 ukrán oligarchától elvett ingatlant osztottak szét új orosz tulajdonosok között. A korábbi valóságshow-szerűen szervezett tisztviselő-tehetségkutatáson feltűnt fiatalokat, a regionális kormányzók gyerekeit, a belbiztonsági szervezet, az FSB tisztjeit és bizalmasait, illetve a hozzájuk hasonlóan a „mi kutyánk kölykének” minősíthető személyeket hoznak helyzetbe. Cégeket kapnak, amelyekből kivehetik a profitot, ha tudják. Közös jellemzőjük, hogy Putyinnak köszönhetik jó sorsukat és az elnök rendszerétől függenek, így elemi érdekük, hogy megpróbálják megvédeni, ha esetleg meginogni látszana a helyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Makro / Külgazdaság Sár, vér, robbanó drónok... és biciklik - nézze meg egyben az elmúlt napok legérdekesebb és legborzalmasabb háborús videóit
Litván Dániel | 2023. december 8. 14:55
Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG