<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.

  • A jelek szerint az orosz erők a megszállt Zaporizzsja atomerőmű elhagyására készülnek – mondta az ukrán állami atomenergia-cég, az Enerhoatom vezetője, Petro Kotin vasárnap a nemzeti televízióban.
  • Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat tervez országa ellen. „A terroristák újabb csapásokat készítenek elő. Ezt biztosan tudjuk. És amíg vannak rakétáik, sajnos nem állnak meg” – mondta vasárnap esti beszédében.
  • Vitalij Klicsko szerint 430 „melegítő központ” segít a lakosságnak megbirkózni az erőművek elleni orosz támadások hatásaival, és több mint 100 további központot terveznek létesíteni extrém körülmények esetén. Így reagált Kijev polgármestere Zelenszkij azon kijelentésére, miszerint az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Klicsko szerint Zelenszkij szövetségesei „manipulálták” a város erőfeszítéseit. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy „nem akarok politikai csatározásokba keveredni, különösen a jelenlegi helyzetben” – mondta a Telegramon vasárnap közzétett videóban. „Ez értelmetlen. Van dolgom a városban.” 

Klicsko nem akar politikai csatározásba keveredni Zelenszkijjel. Fotó: Depositphotos
Klicsko nem akar politikai csatározásba keveredni Zelenszkijjel. Fotó: Depositphotos

  • Ukránok százai menekültek el Herszon városából vasárnap az orosz lövöldözés fokozódása miatt. Herszon hónap eleji felszabadítása jelentős harctéri nyereséget jelentett Kijevnek, de a lakosság víz-, fűtés- és áramhiánnyal küszködik. A múlt héten megkezdődtek az evakuálások, attól tartva, hogy a háború által az infrastruktúrában okozott károk túl súlyosak ahhoz, hogy az emberek elviseljék a kemény ukrajnai telet. Az elvándorlást súlyosbították az orosz lövedékek, amelyek által 32 civil vesztette életét, mióta az orosz erők november 9-én elhagyták a várost.
  • Nagy-Britannia megígéri, hogy jövőre fenntartja vagy növeli a katonai segélyt Ukrajnának – derül ki Rishi Sunak miniszterelnöki hivatala által kiadott beszédkivonatból, amelyet hétfőn tervez elmondani. „Addig állunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell. Jövőre fenntartjuk vagy növeljük a katonai segélyeinket. És új támogatást fogunk nyújtani a légvédelemnek” – mondja Sunak állítólag. Legújabb segélycsomagja részeként az Egyesült Királyság Brimstone 2 típusú rakétákat és egy precíziós irányítású rakétát bocsát Ukrajna rendelkezésére.
  • Az ukrán hatóságok fokozatosan állítják helyre az áramellátást – mondta Zelenszkij vasárnap esti beszédében –, amit az ország négy atomerőművének visszakapcsolása segít, de a háború legpusztítóbb orosz légicsapásai után továbbra is emberek milliói maradnak hő és áram nélkül. 
  • Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető életben maradása azon múlhat, hogy Vlagyimir Putyin számára mennyire értékes, mint egy esetleges jövőbeni alkualap – mondta Navalnij fősegédje. Leonyid Volkov londoni látogatása alkalmával hozzátette, hogy Navalnij elvesztette hozzáférését a családjához, és egy „8x12 lábos” cellában tartják fogva, miután az orosz hatóságok a múlt héten határozatlan időre magánzárkába kényszerítették. Csak Navalnij ügyvédei látogathatták meg a börtönkolóniáját hétköznap, és Volkov akkor is azt mondta: „nem láthatják; csak egy átlátszatlan üvegen keresztül beszélhetnek vele”, vagyis nem tudják meghatározni a fizikai állapotát.

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG