<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az utóbbi évtized legnagyobb közalkalmazotti sztrájkja kezdődött szerdán Angliában és Walesben a meredeken emelkedő megélhetési költségek miatt. Akár példát is lehetne venni róluk. 

 A legnagyobb számban ezúttal a tanárok sztrájkolnak, de a szerda délutáni adatok alapján rajtuk kívül 124 állami fenntartású vagy kormányzati intézmény 100 ezer munkavállalója csatlakozott az akcióhoz.

Például ismét sztrájkolnak a brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottai. Az ő munkabeszüntetésük érinti a külföldről érkezők útlevélellenőrzését, bár a legnagyobb brit repülőtér, a London nyugati határában működő Heathrow szerdán arról számolt be, hogy ezúttal minimális mértékű a fennakadás. London öt nemzetközi repülőtere közül négyre - Heathrow mellett Gatwickre, Lutonra és Stanstedre - érkeznek menetrendszerű járatok Magyarországról.

Nagy-Britannia három éve kilépett az Európai Unióból, így az uniós országokból érkezőkre ugyanazok a beléptetési szabályok érvényesek, mint a világ más térségeiből beutazókra. A UK Border Force alkalmazottai a karácsonyi és az újévi időszakban is szinte folyamatosan sztrájkoltak.

Vasúti dolgozók tiltakoznak az országos vasút- és metróhálózat mozdonyvezetőit képviselő brit szakszervezet, az ASLEF felhívására szervezett bérkövetelő munkabeszüntetésen a londoni Euston pályaudvarnál 2023. február 1-jén. Fotó: MTI/AP
Vasúti dolgozók tiltakoznak az országos vasút- és metróhálózat mozdonyvezetőit képviselő brit szakszervezet, az ASLEF felhívására szervezett bérkövetelő munkabeszüntetésen a londoni Euston pályaudvarnál 2023. február 1-jén. Fotó: MTI/AP

A vasúti dolgozók sztrájkja miatt szerdán nem közlekedtek a Heathrow-t és Gatwicket London belvárosával közvetlenül összekötő expresszvonatok sem.

Az általános és középfokú oktatási intézmények tanárainak sztrájkja miatt szerdán a legtöbb angliai és walesi iskolában nem volt tanítás, bár sok helyen erre a napra távolléti online oktatást szerveztek, és az általános iskolák gyermekfelügyeleti feladatokat is ellátnak.

A közoktatási dolgozók legnagyobb érdekképviselete, a National Education Union (NEU) szerda délutáni tájékoztatása szerint több mint 150 ezer tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A tanároknak a kormány 5 százalékos béremelést ajánlott, de a szakszervezet érvelése szerint a jelenlegi inflációs környezetben ez jelentős reálbércsökkentésnek felel meg.

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek a következő hónapokra hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradása esetére.

Makro / Külgazdaság Így csökkenthetők a számlavezetési költségek!
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:05
Az MNB szerint több ezer forintos különbség van a bankszámlacsomagok díja között.
Makro / Külgazdaság Mi az igazság Putyin elfogatóparancsa ügyében? Ez is szóba kerül a Klasszis Klub kerekasztal-beszélgetésén
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 10:56
Az Mfor.hu és a Privátbankár.hu által megrendezett Klasszis Klub szintet lép, ezentúl már nemcsak online, hanem személyesen is kérdezzük neves szakértőinket. Az első ilyen eseményre március 23-án, csütörtökön kerül sor, amikor kerekasztal-beszélgetések keretében két kiemelt témát járunk körül: a banki, hitelezési környezetet és a geopolitikai helyzetet.
Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek faluikba a kitelepített izraeliek
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 10:05
Az izraeli parlament, a kneszet megszavazta a telepeseket 2005-ben Ciszjordánia északi részéből kitelepítő törvény visszavonását - jelentette a helyi média kedden.
Makro / Külgazdaság Árvíz után kolera - mi jöhet még?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:49
Továbbra is pakisztániak milliói, köztük gyerekek fogyasztanak szennyezett vizet fél évvel az országban pusztító árvíz után - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden közzétett, a víz világnapja alkalmából készített beszámolójából.
Makro / Külgazdaság Ott csaptak le váratlanul az ukránok, ahol az oroszok nem számítottak rá
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:00
Az ukránok szerint orosz cirkálórakéták semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG